Részletes keresés

Műtárgy: milyen kép illik egy filmrajongó szobájába?

Egy műalkotás, egy művész és egy enteriőr: új sorozatunkban antik és kortárs műtárgyakat mutatunk be olvasóinknak és szemléltetjük, hogyan simulhatnak bele ízlésesen a mindennapjainkba.

Az úgynevezett magasművészet mellett léteznek olyan alkalmazott művészeti műfajok, melyek közvetlen hangvétellel egyszerűbb megértést tesznek lehetővé. Az egyik legkedveltebb ilyen képtípus, a többnyire grafikai sokszorosító eljárással készült plakát.Magyarországon ennek nagy hagyománya van: kiváló művészeink, bravúros reklámcélú kompozícióit ismerjük már a 19. század vége óta. Az online hirdetések világát megelőző színes, sokszor humoros, de mindenekelőtt lényegre törő rajzok kifejezetten népszerűek napjainkban is a gyűjtők körében. Mivel a plakátok jól illeszkednek modern enteriőrökbe, így a lakberendezésben is szívesen alkalmazzák őket. Ezen a héten egy retró stílusú enteriőrhöz, egy hetvenes évekbeli filmplakátot választottunk.

A szobabelső berendezése akár a nagyszülők otthonából átörökített, felújított darabok is lehetnek. A környezet fiatalosságát a bátor színhasználat eredményezi. Néhány régi tárgy újragondolása pedig igazán egyszerű és frappáns módon alkotja a dekorációt, ami pedig megteremti a hamisíthatatlan retró lázat! Bár a bútorok hangulata visszarepít minket az időbe, a minőségi alapanyagok használata ellensúlyozza a „régiség-érzetet.” Ebbe az összeállításba egy korhű kultúrtörténeti kincset, egy kultikus film bemutatójára készült plakátot képzeltünk el.A plakát műfajának gyűjtése nagy erőkkel van jelen a jelenlegi, hazai műtárgypiacon is. Igazi különlegességek bukkannak fel egy-egy modern művészeti árverésen. Az egyik legnagyobb aukciósház is rendszeresen szervez kifejezetten plakátokból összeállított árverést. Sőt, jó néhány olyan galériát is találunk, amelyek profiljába ez a művészeti ág tartozik, ami iránt külföldről is nagy az érdeklődés.

A kiválasztott műtárgy-plakát John Cassavetes Premier című, 1977-es filmjéhez készült. Filmtörténeti érdekesség, hogy hazánkban már egy évvel később látható volt a mozikban, ami akkoriban nagyon gyors dolognak számított.

A plakát grafikusa Rényi Katalin. A művésznő 1951-ben született Budapesten. Munkácsy-díjas festő, aki férjével, Baska Józseffel együtt a művészetnek szenteli életét. Alkalmazott grafikai szakon diplomázott 1975-ben. Így, már pályája kezdetekor számos film, kiállítás és információs anyag grafikáját kivitelezte. Rendszeres kiállító és aktív művészetoktató is egyben.Premier plakát velősen ragadja meg a film cselekményét. A főszereplő, Myrtle Gordon ünnepelt színésznő szélsőséges érzelmeit vonultatja fel a történet, melyben lelki válságok, szerelmek és elfojtások is szerepet játszanak. A gyötrődő nő kifejező portréja remekül sűríti össze egyetlen képkockába a teljes film mondanivalóját. A plakát további érdekessége, hogy két méretben is kivitelezték, így az enteriőr berendezéséhez igazítva A/2 (60×42 cm) és A/1 (83×58 cm) méretben is megtalálható.

A kényelmes fotel és a mozivilágot megidéző kiegészítőkkel ellátott enteriőr ideális terep minden filmimádó számára!

Kíváncsi vagy, hogy egy-egy enteriőrbe milyen műtárgyakat javaslunk, kövesd rovatunkat a Lakáskultúra oldalán: http://www.lakaskultura.hu/mutargy/

További cikkek
Előszőr szerepel aukción mixed reality-munka

Előszőr szerepel aukción mixed reality-munka

2020-01-17

Hol van már a mesterséges intelligencia által alkotott portré, amely aukciós történelmet írt 2018 októberében? Idén újabb nagy dobásra készül a Christie’s, újra októberben. Úgy néz ki ugyanis, hogy a technológiai újdonságok iránt különösen fogékony aukciósház lesz az első, aki egy úgynevezett mixed reality (vegyes valóság) - műtárgyat árverez el.

Az ifjú Rembrandt volt a modellje a Sotheby's egyik sztártételének

Az ifjú Rembrandt volt a modellje a Sotheby's egyik sztártételének

2020-01-09

A Sotheby's január 29-i Old Masters és 19. századi festészet árverésének egyik érdekes darabja a holland barokk festő, Jan Lievens festménye, a Woman Embraced by a Man. A festmény nem annyira esztétikai kvalitásával, mint inkább a férfi modell kilétével kelthet feltűnést, ugyanis a festményen szereplő hölgyet átkaroló férfi alakjához Lievens egyik "kollégája", az ifjú, 20 éves körüli Rembrandt van Rijn állt modellt.

Idézzük meg a tél hangulatát műtárggyal!

Idézzük meg a tél hangulatát műtárggyal!

2020-01-08

Egy műalkotás, egy művész és egy enteriőr: sorozatunkban antik és kortárs műtárgyakat mutatunk be olvasóinknak és szemléltetjük, hogyan simulhatnak bele ízlésesen a mindennapjainkba.

2019 nemzetközi és hazai aukciós sztártételei

2019 nemzetközi és hazai aukciós sztártételei

2020-01-06
Ahogy az ilyenkor lenni szokott, sorra érkeznek a tavalyi év legfontosabb művészeti eseményeit, műtárgykereskedelmi eredményeit bemutató összesítések. A műtárgy.com az alábbiakban a nyilvános aukciókon értékesített, 10 l

Próbálta már?

Hirdetés feladása

Meghirdetheti eladó műtárgyait.

Aukciós értesítés

Valamennyi új aukciós katalógusról email értesítést kap.

Műtárgyfigyelés

A keresésének megfelelő műtárgyakról értesítést kap.

Értékbecslés

Értékbecslést kérhet műtárgyáról.

Kedvencek

Elmentheti kedvenc műtárgyait, hogy később a Kedvencek menüpontban könnyen megtalálhatók legyenek.

Projektjeink

Partnereink

Hiba!

  • A művelethez kérem jelentkezzen be!

Hírlevél feliratkozás

Hírlevél feliratkozáshoz adja meg az e-mail címét és kattintson a feliratkozás gombra.