Ha egy olyan teret kell megnevezni, ahol biztosan minden lakásban van fali dekorációs elem, az biztosan a gyerekszoba. Itt funkciója van a képi ábrázolásoknak, ugyanis a kicsik sokat tanulnak a vizuális világból, valamint a képek színei és formái hatással vannak a közérzetükre is. A vidám ábrák és motívumok beindítják fantáziájukat, új mesék és kalandok elevenednek meg képzetükben.

 

 

Egy gyerekszobába választott kép emblematikus szerepet tölt be a család életébe: jó sztorik, szép emlékek, közös történeteink kötődhetnek hozzá. A folyamatos gondolati reflexek hatására könnyen a mindennapok szerves részévé válik. Ha pedig ennyire személyes és eleven kötődés alakul ki a család és egy festmény között, akkor igazán megfontolandó, hogy egy hosszú távon is jó befektetésnek bizonyuló, értékálló műtárgyat válasszunk. A kortárs művészek festményeinek kínálatából pedig ez nem is jelent nagy kihívást.

A bemutatott gyerekszoba enteriőrbe Nemes Anna: Gólem című festményét helyeztük el.

 

Nemes Anna 1989-ben született, tehát a kortárs művészek fiatal generációjába tartozik. 2014-ben végzett a Magyar Képzőművészeti Egyetemen. A festészet mellett filmkészítéssel is foglalkozik. A témakörön belül a szokásostól eltérő, extrém, vagy különös testjelenségek foglalkoztatják. Stílusa nagyon egyedi: akvarellhatású kompozícióit akril festékkel alkotja meg teljesen kontextus nélküli háttérrel.


Gólem (2015) című kompozíció egy olyan jelenetet elevenít meg, mely megidézi a gyermekkor játékosságát. Ebben az időszakban a gyermekek teljes bizalommal, feltétel nélküli szeretettel néznek fel a szüleikre, akiknek alakja – mint a többi felnőtté is – számukra óriási méreteket ölt. Ezért is érzik biztonságban magukat a közelükben. A festmény keret nélküli, szabad installálása szinte észrevétlenül simul a térbe. Az enteriőr nem túl hivalkodó, mégis értékes és szimbolikus elemeként a pasztell színek segítségével ezt a fajta gyermeki bizalom érzetét közvetíti.

Kíváncsi vagy, hogy egy-egy enteriőrbe milyen műtárgyakat javaslunk, kövesd rovatunkat a Lakáskultúra oldalán: http://www.lakaskultura.hu/mutargy/

szerző: műtárgy.com, forrás: Lakáskultúra