Részletes keresés

Műtárgy: milyen kép illik egy közlekedőbe?

Egy műalkotás, egy művész és egy enteriőr: új sorozatunkban antik és kortárs műtárgyakat mutatunk be olvasóinknak és szemléltetjük, hogyan simulhatnak bele ízlésesen a mindennapjainkba.

Műtárgy rovatunkban hétről-hétre olyan kortárs művészeti alkotásokat mutatunk be, melyek jól illenek modern enteriőrökbe és amelyekkel jó együtt élni a hétköznapokban. Az eddig bemutatott lakásbelsők mind-mind valamilyen egységes szemléletmódot bemutató, határozott stílussal rendelkeztek. Közülük több igen exkluzív helyszín, amely meg is kívánja valamilyen műtárgy befogadását.

Ezúttal viszont azt szeretnénk megmutatni az olvasók számára, hogy nemcsak különleges helyszíneken kaphat helyet egy festmény vagy egy szobor. Egy hétköznapibb, klasszikusabb enteriőr is teljesen alkalmas arra, hogy műtárgyakkal tegyük gazdagabbá. Sőt, feltehetőleg ezeken a helyszíneken könnyebb dolgunk is van a választást illetően, mivel a fehér falak és a sterilebb közeg szinte megidézik a múzeumi atmoszférát, így emelkedettebb hangulatot varázsolhatunk belőlük a művészet segítségével.

Egy olyan szobák közti közlekedő-folyosó részletét választottuk, ahol a fehér falakat csak az ablaknyílás osztja meg. A berendezés jelzésértékű, visszafogott színekkel rendelkező bútorokból áll. Akár ismerősnek is tűnhet ez a lakásszeglet, annyira tipikus és hagyományos. Bármely új építésű ház belső tere is lehetne. Ezek az egyszerű falak csaknem kínálják magukat arra, hogy kreatív módon bánjunk velük és valamilyen karaktert kölcsönözzünk nekik. Mi sem kézenfekvőbb tehát, minthogy egy kortárs műalkotással gazdagítsuk a teret.

Françoise Gilot Szívből című kompozíciója az enteriőrre is jellemző hagyományos jellegű motívumkincsből áll. Bár a kép alkotóelemei alapvető geometrikus formák, mégis egy különleges egységet alkotnak, melyből ősi energia árad. Az erőt sugárzó madár figura őskori szimbólumvilágot sejtet. Környezetében megjelennek az égitestek, melyek mondavilágok kiemelt jelentőségű elemei, így az egész mű stílusa évezredes kultúrákhoz köthető.

Picasso egykori kedvesének művészeti kifejezőeszköze jellemzően az egyszerűségre, közérthetőségre törekszik. Ezt a szándékot tökéletesen megtestesíti a bemutatott kompozíció is. A fehér és fekete ellentétére épülő kontúros struktúrában kiemelt szerepe van a rajzosságnak. A lecsupaszított motívumokból építkező kompozíció nagyszerűsége az asszociációk előhívásában rejlik. Pontosan ez a jellegzetesség teszi izgalmassá a művésznő egész életművét, amelyben több ezer év művészeti hagyományát közérthető formában, saját kortárs vizuális nyelvébe sűríti.

Az átjáróba való installálás azért is szerencsés megoldás, mivel itt minden vendégünk megcsodálhatja gyűjteményünk darabját. A kép által teremtett atmoszféra személyes tulajdonságainkat, gondolkodásmódunkat is közvetíti, általa szavak nélkül kommunikálhatunk a hozzánk betérőkkel.

Kíváncsi vagy, hogy egy-egy enteriőrbe milyen műtárgyakat javaslunk, kövesd rovatunkat a Lakáskultúra oldalán: http://www.lakaskultura.hu/mutargy/

 

További cikkek
KÖZELEBB - a kortárs művészethez

KÖZELEBB - a kortárs művészethez

2020-09-23

Új sorozatunkban a vizualitásra, a képek erejére helyezzük a hangsúlyt. Mert egy kép többet ér ezer szónál, de azért mi hozzáfűzünk majd minden esetben egy-két magyarázó mondatot, amik erősítik a hatást és érthetővé

Elmaradó és kitartó őszi vásárok

Elmaradó és kitartó őszi vásárok

2020-09-16

Az Art Paris - Európa első élőben megrendezett vására a vírus berobbanása óta – meglepően pozitív mérleggel zárt. Az idei, módosított időpontban  (szeptember 10-13.) lezajlott vásár a lokális piacra épített, ennek el

Hosszú szünet után végre újraéledhet az aukciós piac

Hosszú szünet után végre újraéledhet az aukciós piac

2020-09-14

Nem teltek persze eseménytelenül az elmúlt hónapok sem, számos árverőház tartott online aukciókat, de, mint ahogy a műtárgy.com előzeteséből kiderül, az idei első nagy élő árverésekre csak most kerülhet sor – feltéve

Próbálta már?

Hirdetés feladása

Meghirdetheti eladó műtárgyait.

Aukciós értesítés

Valamennyi új aukciós katalógusról email értesítést kap.

Műtárgyfigyelés

A keresésének megfelelő műtárgyakról értesítést kap.

Értékbecslés

Értékbecslést kérhet műtárgyáról.

Kedvencek

Elmentheti kedvenc műtárgyait, hogy később a Kedvencek menüpontban könnyen megtalálhatók legyenek.

Projektjeink

Partnereink

Hiba!

  • A művelethez kérem jelentkezzen be!

Hírlevél feliratkozás

Hírlevél feliratkozáshoz adja meg az e-mail címét és kattintson a feliratkozás gombra.