Részletes keresés

Műtárgy: milyen kép illik egy loft stílusú otthonba?

Egy műalkotás, egy művész és egy enteriőr: új sorozatunkban antik és kortárs műtárgyakat mutatunk be olvasóinknak és szemléltetjük, hogyan simulhatnak bele ízlésesen a környezetünkbe és a mindennapjainkba.

Egy igazán karakteres és stílusos loft enteriőrben a berendezési tárgyak megválasztása is bevállalós attitűdöt igényel. Az ilyen típusú helyeken a nyers burkolatok és az építészeti elemek kiemelésével a klasszikus értelembe vett esztétikum meghaladása a cél.A kiválasztott enteriőrre markáns színhasználat jellemző. A falfestésben használt ombre technika és a csővázrendszer feketével való kiemelése határozottságot közvetít. Az enteriőrt kemény anyagok, beton és vasszerkezetek uralják, melyeket puhítanak és finomítanak a finom anyagú textilek, a melegséget sugárzó fények és berendezési tárgyak, amelyek árnyalatban teljes mértékben belesimulnak környezetükbe, ám típusuk teljes mértékben a nyugalmas pihenést szolgálják.

Az élet organikusságáról pedig mindössze a szobanövények árulkodnak. A karakán mégis laza szobába egy olyan kortárs művészeti alkotást választottunk, mely követi az enteriőr sajátosságait. Major Ákos: Silos című, 2014-ben készült fotóján még olyan apróbb motívumokat is találunk, melyek rímelnek a berendezés vonalvezetésével.Major Ákos 2000-ben diplomázott a Moholy-Nagy Művészeti Egyetemen. Több neves grafikus stúdióban is tevékenykedik grafikusként és art directorként. 2009 óta foglalkozik aktívan fotózással. Figyelme leginkább a tájképek iránt fogékony, de ennek a klasszikus témának egy nagyon sajátos és nagyon egyedi szempontját rögzíti. Ezek a jellegzetes kompozíciójú, szín- és tónusvilágú – természeti és városi – tájképei számos hazai és külföldi fotográfiai blogon és honlapon nagy népszerűségre tettek szert.

Silos kompozíció egy néhány éve készített szisztematikus sorozat darabja. Major Ákos nem csak exkluzív és egzotikus országok – mint az USA vagy az Egyesült Arab Emírségek – látképeit rögzíti, hanem a jól ismert hazai tájat is képes új látószögből feltüntetni. Ezt a képet Pakson rögzítette, ahol kitűnt a környezetből a vasvázak élénk színvilága. Fotóján keresztül ezeknek az épített elemeknek a grandiózusságát és szikárságát emelte ki. A szerkezetek felépítése és a fotó kompozíciós szerkesztése egyaránt kiemeli ezeket az objektumokat hétköznapi közegükből.A létrejött kép pedig műtárgyként installálva teljes mértékben összhangban van az extravagáns környezettel. Az enteriőr és a fotó együttese megmutatja, hogy milyen nagy hatást képes gyakorolni egy másfajta nézőpont merész bemutatása.

Kíváncsi vagy, hogy egy-egy enteriőrbe milyen műtárgyakat javaslunk, kövesd rovatunkat a Lakáskultúra oldalán: http://www.lakaskultura.hu/mutargy/

szerző: műtárgy.com, forrás: Lakáskultúra

További cikkek
Műtárgy: milyen kép illik egy közlekedőbe?

Műtárgy: milyen kép illik egy közlekedőbe?

2019-09-13

Egy műalkotás, egy művész és egy enteriőr: új sorozatunkban antik és kortárs műtárgyakat mutatunk be olvasóinknak és szemléltetjük, hogyan simulhatnak bele ízlésesen a mindennapjainkba.

PÁRBESZÉD AZ ÜVEGGEL - Lukácsi László, a világszínvonalon alkotó „titkos favorit”

PÁRBESZÉD AZ ÜVEGGEL - Lukácsi László, a világszínvonalon alkotó „titkos favorit”

2019-09-12

Lukácsi László a magyar üvegművészet egyik világszerte elismert alkotója. Művei megtalálhatók a legjelentősebb iparművészeti és design múzeumokban, híres magángyűjteményekben. Az elmúlt 30 évben fontos nemzetközi díjakat nyert, rangos galériák több tízezer euróért kínálják tökéletes technikai tudásról és autonóm művészeti gondolkodásmódról árulkodó munkáit. Ám – jellemző módon - hazai ismertségén még mindig van mit emelni… Felesége, Borbás Dorka szintén üvegművész, inkább az építészet és design területén dolgozó tervező, aki később a művészet-menedzsment szakot is elvégezte. Ügyesen tárgyal, pályázatokat ír, aktívan dolgozik nem csupán önmagukért, hanem azért is, hogy a magyar üvegművészek felé egyre több nemzetközi és hazai figyelem irányuljon. Egyikük meditatív és kitartó, másikuk agilis és impulzív. Kiegészítik és támogatják egymást. Azt mondják, egyáltalán nem véletlen, hogy a kortárs üvegművészek közt sok a házaspár. Együtt erősebbek, szakmailag értik és segítik egymás.

Utcáról a nappaliba – mire figyeljenek a street artot gyűjtők

Utcáról a nappaliba – mire figyeljenek a street artot gyűjtők

2019-09-12

Napjaink egyik kedvelt művészeti irányzata az utca, a közterek művészete, a street art. Ez a művészeti ág gyorsan tud reagálni a jelen kérdéseire, gyakran szellemes, merész vagy éppen sokkoló, ráadásul tömegeket képes elérni. Egy-egy alkotó a stílusjegyek, témák alapján felismerhető, habár olykor csak találgatni tudunk, kit takar a jól csengő művésznév. A street art népszerűségét kiaknázva a két legnagyobb aukciósház, a Christie’s és a Sotheby’s is árveréseket tart a legsikeresebb ide kapcsolható művészek munkáiból. Úgy tűnik, az utcát otthonául választó művészet új helye a magángyűjtemények oltalma lesz. Ez sokakban ambivalens érzéseket kelt, és talán itt érdemes felidéznünk az önmagát ledaráló Banksy-kép esetét, amely annyi találgatást indított el. Tavaly októberben történt, hogy miután Banksy Lány léggömbbel című munkája rekordáron, 1,1 millió dollárért elkelt a Sotheby’s New York-i aukcióján, beindult benne egy szerkezet, ami félig ledarálta a képet. Hogy mi lehet az akció jelentése, csak találgatni tudjuk, de ha a művész rendszerkritikus munkásságára gondolunk, levonhatjuk a kézenfekvő következtetéseket. Mindenesetre a street art művészek munkáira egyre nagyobb kereslet mutatkozik, az árverőházak pedig igyekeznek kiszolgálni (és irányítani) az igényeket. A Christie’s összeállított egy iránymutatást is a gyűjtőknek, hogy mire kell figyelniük, ha ilyen darabokkal gyarapítanák a gyűjteményüket. Az alábbiakban ebből merítünk.

Fenntarthatóság a kortárs művészetben

Fenntarthatóság a kortárs művészetben

2019-09-06
Művészeti alkotások, amik a klímaváltozás veszélyeire hívják fel a figyelmet, újrahasznosítható anyagok és aktivisták, akik a környezeti problémákra reflektálnak. Egyre szükségszerűbb a fenntarthatóság és a művésze
Műtárgy: mi illik egy tetőtérbe?

Műtárgy: mi illik egy tetőtérbe?

2019-09-06

Egy műalkotás, egy művész és egy enteriőr: új sorozatunkban antik és kortárs műtárgyakat mutatunk be olvasóinknak és szemléltetjük, hogyan simulhatnak bele ízlésesen a mindennapjainkba.

Művészeti igazságok

Művészeti igazságok

2019-09-05
A Pesti Vigadó reprezentatív épületében, egy kamaratárlat keretében mutatják be a Magyar Művészeti Akadémia Képzőművészeti Tagozatának 2017 és 2018 között díjazott alkotóinak emblematikus alkotásait. A művek mindegyik

Próbálta már?

Hirdetés feladása

Meghirdetheti eladó műtárgyait.

Aukciós értesítés

Valamennyi új aukciós katalógusról email értesítést kap.

Műtárgyfigyelés

A keresésének megfelelő műtárgyakról értesítést kap.

Értékbecslés

Értékbecslést kérhet műtárgyáról.

Kedvencek

Elmentheti kedvenc műtárgyait, hogy később a Kedvencek menüpontban könnyen megtalálhatók legyenek.

Projektjeink

Partnereink

Hiba!

  • A művelethez kérem jelentkezzen be!

Hírlevél feliratkozás

Hírlevél feliratkozáshoz adja meg az e-mail címét és kattintson a feliratkozás gombra.