Részletes keresés

Műtárgy: milyen kép illik egy modern étkezőbe?

Egy műalkotás, egy művész és egy enteriőr: új sorozatunkban antik és kortárs műtárgyakat mutatunk be olvasóinknak és szemléltetjük, hogyan simulhatnak bele ízlésesen a mindennapjainkba

A bútorok formái és színei alapvetően meghatározzák egy enteriőr jellegét. A natúr anyagok és árnyalatok kifejezetten jól működnek élénk bútorszövetekkel és színben passzoló fém kiegészítőkkel. Ha egy formavilág ilyen összhangban van, mint ebben az enteriőrben, ahol a lámpa búrája, az asztal lapja és a széktámlák is ívesek, akkor ezt a törekvést egy festmény kiválasztásával is tudjuk fokozni. Mert nem törvényszerű, hogy minden műalkotás négyzetes alakú!A kiválasztott étkező tér falára egy négyzetes térbe szerkesztett tondó formájú, színes képet választottunk Hetey Katalin életművéből.

Hetey Katalin (1924-2010) a Magyar Képzőművészeti Főiskolán, Szőnyi Istvántól tanult. Egész művészetére nagy határt gyakorolt római tanulmányútja, mely során magába szívta az ókori kultúra formakincseit. Ezek a motívumok gyakran ismétlődnek különböző korszakaiban is. Alkotott Kaliforniában és New Yorkban is és sokat utazott Nyugat-Európában. Párizsban telepedett le férjével, Konok Tamással.Az 1980-as évektől kezdve egyre gyakrabban látogatott haza Magyarországra és több művésztelepen is részt vett. Nem csak grafikáiról és festményiről, hanem szobrairól is híres. Ezeknek a plasztikáknak az a különlegessége, hogy többféleképpen újraépíthetőek. Vizuális nyelvére a geometrikus megfogalmazás mód, a mozgás tényezője, valamint a rész és egész viszonyának vizsgálata jellemző.

Az S.T. elnevezésű kompozíció alapja egy sokszorosítótechnikai eljárás, mégpedig a rézkarc. Az így megalkotott kör kompozíció egységekre bontott. Ezeket a geometrikus részleteket egész felületükben különböző színekkel festette meg a művész. A tekintet a kép középpontjára fókuszál és az onnan a kör szélei felé futó sugárvonalak hatására utal mozgalmasságra.Hetey művei gyakran megidézik a tájak felülnézeteit, parcellázott földeket vagy éppen domborzati jelenségeket. Ezeknek a motívumnak az átdolgozása, átgondolása a geometria sokszínűségét is alkalmazva izgalmas kompozíciókat hoz létre. A különös formavilág és a színek kizökkentenek az állandóságból és a mű egésze inspirálja gondolkodásmódunkat.

Kíváncsi vagy, hogy egy-egy enteriőrbe milyen műtárgyakat javaslunk, kövesd rovatunkat a Lakáskultúra oldalán: http://www.lakaskultura.hu/mutargy/

szerző: műtárgy.com, forrás: Lakáskultúra
 
További cikkek
Frida virágai

Frida virágai

2019-08-21

A tavalyi év legnépszerűbb, leglátogatottabb hazai kiállítása a Nemzeti Galéria Frida Kahlo-tárlata volt (Frida Kahlo. Remekművek a mexikóvárosi Museo Dolores Olmedóból). Szintén tavaly, a londoni Victoria & Albert Museum

Műtárgy: milyen kép illik egy loft stílusú otthonba?

Műtárgy: milyen kép illik egy loft stílusú otthonba?

2019-08-16

Egy műalkotás, egy művész és egy enteriőr: új sorozatunkban antik és kortárs műtárgyakat mutatunk be olvasóinknak és szemléltetjük, hogyan simulhatnak bele ízlésesen a környezetünkbe és a mindennapjainkba.

Az ezerarcú műtárgy - előadássorozat

Az ezerarcú műtárgy - előadássorozat

2019-08-14

A Műtárgyak Éjszakáján már számos alkalommal bepillanthatunk a műtárgyak izgalmas és sokszínű világába. A Műtárgyak Éjszakája Extra keretén belül induló előadás-sorozatunk minden alkalmán egy-egy műtárgy típust helyezünk fókuszba, amelyeket a szakma kiválóságai mutatnak be nekünk és közösen bepillantást nyerhetünk a műhelytitkokba is. 

Art Collector Workshop – 2019. Ősz

Art Collector Workshop – 2019. Ősz

2019-08-13

A mutargy.com és a Műtárgybefektetés.hu elindítja ART Collector Workshop képzését, amelyen a gyűjtők, műtárgyvásárlók a legfontosabb gyakorlati tudnivalókat sajátíthatják el a szakma legjobbjaitól.

Próbálta már?

Hirdetés feladása

Meghirdetheti eladó műtárgyait.

Aukciós értesítés

Valamennyi új aukciós katalógusról email értesítést kap.

Műtárgyfigyelés

A keresésének megfelelő műtárgyakról értesítést kap.

Értékbecslés

Értékbecslést kérhet műtárgyáról.

Kedvencek

Elmentheti kedvenc műtárgyait, hogy később a Kedvencek menüpontban könnyen megtalálhatók legyenek.

Projektjeink

Partnereink

Hiba!

  • A művelethez kérem jelentkezzen be!

Hírlevél feliratkozás

Hírlevél feliratkozáshoz adja meg az e-mail címét és kattintson a feliratkozás gombra.