Részletes keresés

Műtárgy mint céges ajándék – 5 érv, hogy miért érdemes műtárgyat ajándékozni?

Műtárgy mint céges ajándék – 5 érv, hogy miért érdemes műtárgyat ajándékozni?

 

Tőlünk nyugatabbra kedvelt szokás a műtárgyak ajándékozása cégek részéről ügyfeleknek, kollégáknak, partnereknek. Hazai viszonylatban ritka a műtárgy ajándékozás céges szinten. Vajon Magyarország miért jár gyerekcipőben ezen a téren? Multinacionális cégeket, vállalatokat, bankokat, galéria- és aukciósház tulajdonosokat, valamint művészeket kérdeztünk, hogy mi a tapasztalatuk a hazai műtárgy ajándékozásban, illetve, hogy miért érdemes műtárgyat adni?

 

A műtárgy lehet emlék

Ha külföldi partner kapja, akkor a műtárgy souvenir az országunkról. „Nagyobb ajándékot csak kivételes alkalmakkor adunk.” - mondja Kühne Zsolt, a Toyota Pénzügyi Szolgáltató Zrt. ügyvezető igazgatója Ilyen például egy kolléga esküvője, vagy ha egy külföldi kiküldetésben lévő kollégának lejár a mandátuma Magyarországon vagy Európában. Azt szeretnénk ezzel elérni, hogy az ajándék később is emlékeztesse cégünkre, hazánkra, az itt szerzett közös élményekre. 

 

A műtárgy lehet elismerés

 A Magyar Telekom csoportnál már hagyománynak számít, hogy az esztendő végén „Év embere” kitüntetést osztanak ki a legjobb vezetők, a legjobb „csapatjátékosok”, a legmegbecsültebbek, a legjobb eredményeket nyújtó kollégák számára, azoknak a munkatársaiknak „akik kiemelkedő szakmai teljesítményükkel és a céges értékeknek megfelelő magatartásukkal járulnak hozzá a Telekom-csoport sikereihez és céljainak megvalósításához” - mondta el kérdésünkre Kiss Adél Erzsébet, senior kommunikációs szakértő.

 

A műtárgy lehet bónusz  

Nyugaton a féléves, éves prémium akár 10-30%-át is szokták műtárgyban adni. Ha nem csak az esztétikum fontos, hanem az is, hogy hosszú távú befektetésként is megállja a helyét az ajándékba adott műkincs, szakembert kell megkérdezni arról, mit érdemes vásárolni. Legyen az antik vagy kortárs,  egy megbízható név sokat nyom a latba. Mivel a legtöbb esetben nem magángyűjtők számára adják az ajándékot, ezért a populárisabb nevek és stílusirányzatok itt nagyobb hangsúlyt kaphatnak.

 

A műtárgy a művész maga

Itt a személyes kapcsolat lehet döntő. Az ajándékozó szívesebben rendel olyantól műalkotást, akit személyesen is ismer. Ez egyfajta társadalmi hozzájárulás, mellyel az adott művészt támogatja. A művésszel kialakított szimpátia könnyen közel hozza hozzánk a műalkotást is, mely ez által mélyebb értelmet is nyer. Osgyányi Sára fiatal festőművész már nem egyszer készített ajándékozási szándékkal megrendelt képet (portrét, tájképet). Előfordult, hogy külföldi üzletember rendelt az országhoz kapcsolódó témát - Budapestről, a városi nyüzsgésről, hidakról. Ezekben mind a művész, mind hazánk lenyomatát vihette magával haza a megajándékozott.

 

A műtárgy mint személyes céges ajándék

Az üzleti életben nagyon fontos a személyesség. Mindenkinek jól esik, ha olyan ajándékot kap, amiről érzi: pont neki szánták, benne van ő maga, a személyisége, a hobbija. Ha külföldi félnek szánjuk az ajándékot, akkor érdemes előtte tájékozódni kulturális szokásaikról, hagyományaikról. A japánok például nagyra tartják a Herendi porcelánt, az amerikaiak főleg a modern és kortárs festményekért, kisbútorokért rajonganak.

 

Összességében tehát követendő lehet a nyugati minta, merjünk műtárgyat ajándékozni akár céges ajándékként is. Elsősorban nem anyagi kérdés a műtárgyak ajándékozása és szakértelmet, tanácsot bármelyik hazai galéria vagy antikvitás szívesen ad.  Mindaz a figyelmesség, amely egy ilyen gonddal kiválasztott ajándékban benne van, garantáltan meghozza gyümölcsét az ügyféllel, kollégával és partnerrel kiépített hosszú távú együttműködésben. 2011. 12. 15.

További cikkek
Nem kelt el a Caravaggio freskóval díszített villa

Nem kelt el a Caravaggio freskóval díszített villa

2022-01-20

20%-kal csökkentik az olasz mester egyetlen mennyezeti freskójával díszített villa 471 millió eurós árát.Miután a keddi árverésen nem érkezett ajánlat a 16. századi, római Villa Aurora épületére, aukciójának időpontjá

Új technikával készült hatalmas felbontású fénykép segít közelebbről vizsgálni Rembrandt művét

Új technikával készült hatalmas felbontású fénykép segít közelebbről vizsgálni Rembrandt művét

2022-01-07

Az amszterdami Rijksmuseum hétfőn tette fel weboldalára az új technológiával készült dokumentációit Rembrandt Éjjeli Őrjáratáról. Jelenleg ezt tartják a valaha volt legrészletesebb fényképnek, amely egy műalkotásról készült, és várhatóan széleskörű érdeklődés fogja övezni, különösen azért, mert a múzeum a koronavírus elleni intézkedések miatt zárva tart.

Próbálta már?

Hirdetés feladása

Meghirdetheti eladó műtárgyait.

Aukciós értesítés

Valamennyi új aukciós katalógusról email értesítést kap.

Műtárgyfigyelés

A keresésének megfelelő műtárgyakról értesítést kap.

Értékbecslés

Értékbecslést kérhet műtárgyáról.

Kedvencek

Elmentheti kedvenc műtárgyait, hogy később a Kedvencek menüpontban könnyen megtalálhatók legyenek.

Projektjeink

Partnereink

Hiba!

  • A művelethez kérem jelentkezzen be!

Hírlevél feliratkozás

Hírlevél feliratkozáshoz adja meg az e-mail címét és kattintson a feliratkozás gombra.