Részletes keresés

Műtárgypiac: mi várható 2012-ben?

Műtárgypiac: mi várható 2012-ben? Befektetési lehetőségek a külföldi aukciósházak kínálatában

A kollekciójukat árveréseken gyarapítani akaró hazai műgyűjtőknek még bőven van idejük a felkészülésre, hiszen az aukciós piac nálunk még javában téli álmát alussza és május előtt inkább csak kamara-jellegű árverésekre kerül sor. Akik viszont műtárgyaik eladásának esélyeit mérlegelik, néhány hét múlva már döntési helyzetbe kerülhetnek és ezért árgus szemekkel figyelik azokat a jeleket, melyekből következtetni tudnak arra, milyen szezon várható. Annyi bizonyos, hogy aukciókból nem lesz hiány. Igaz, a festmények aukciós piacának legnagyobb hazai szereplői még hallgatásba burkolódznak idei terveiket illetően, a nagyobb vegyes profilú aukciósházak többsége, így a Nagyházi, a Polgár és a Pintér azonban már egész éves menetrendjét nyilvánosságra hozta, ami összességében alig tér el a korábbi években megszokottól. Felfigyelhetünk azonban néhány újdonságra is: a tavalyi ilyen jellegű aukciók sikerén felbuzdulva a Pintér Galéria bővíti tematikus aukcióinak választékát. Idén is külön estet szentelnek a budapesti és a balatoni témájú műveknek és negyedszer is megrendezik a szocialista évtizedek relikviáinak árverését, újdonság lesz ugyanakkor az első és második világháborúval foglalkozó művek kalapács alá vitele, s lesz olyan aukció is, ahol az alkotók nemesi illetve főnemesi származása a szelekció alapja. Idén is folytatódnak a Csók István Antikvitás tavaly indult rendszeres kamara-árverései és az OREX is megtartja havi ékszerlicitjeit.

Nincs könnyű helyzetben, aki az elmúlt év fejleményeiből és tendenciáiból igyekszik kiolvasni az idei értékesítés esélyeit. A nemzetközi és a hazai piac ellentétes előjelű trendeket mutatott az elmúlt év második felében. A világ aukciós piaca ugyan nagyjából kilábalt a 2008-2009-es válságból, ám a jó összesített eredményeket főként az első félév sikerei alapozták meg; a második félév már jóval szerényebbre sikerült, különösen a számunkra leginkább mérvadó Európában. A kínai és a közel-keleti piac nem lankadó lendülete a magyar aukciókra gyakorlatilag nincs hatással, míg az adósságválságtól sújtott európai piac gyengélkedése könnyen „begyűrűzhet”. Idehaza épp fordított volt a helyzet: a meglehetősen álmos első félév után az őszi-téli aukciók az utóbbi évek legnagyobb forgalmát hozták, ami persze még mindig jócskán elmaradt az elmúlt évtized közepén elért csúcsoktól.

Külföldön találhatunk már idei kapaszkodókat is az esélylatolgatáshoz. Bár a nemzeti szinten működő aukciósházak többsége a hazaiakhoz hasonlóan csak késő tavasszal indítja a szezont, a nagy nemzetközi házak szinte folyamatos üzemmódban dolgoznak és január végi – február eleji aukcióik ráadásul hagyományosan a legfontosabbak, az egész év piaci hangulatát befolyásolók közé tartoznak.  Tavaly ezek az aukciók szinte kivétel nélkül sikeresek voltak; a Sotheby’s január 27-i new yorki régi mesterek árverésén például 15 művész képei értek el új csúcsárat, közöttük Tiziano, aki egy 16,9 millió dolláros leütéssel 20 éves rekordját döntötte meg. A február 15-i londoni kortárs árverés 44,4 millió fontos összforgalmával 2008 óta a legjobb eredményt hozta. Gerhard Richter egyik absztrakt képének 7,1 millió fontos ára már sejtetni engedte, hogy2011 anémet festő nagy éve lesz.

Az idei első jelentős aukciók anyaga már összeállt, s lehetőséget ad arra, hogy képet alkossunk a beadói bizalom alakulásáról. A Christie’s január 25-26-i régi mesterek aukcióján olyan nevek szerepelnek, mint Memling, Rubens, Hals, Tiepolo, Arcimboldo, Fragonard és Guardi, műveik becsértéke egy és nyolcmillió dollár között mozog. Még parádésabbnak tűnik a ház február 7-i impresszionista és modern árverésének anyaga; a tételek összesített becsértéke közel 20%-al haladja meg a tavalyit. Juan Gris egyik legfontosabb kubista csendéletéért 12-18 millió fontot, Miró vers-képéért 6-9 milliót, egy van Gogh tájképért 5-7 millió fontot várnak. Egy nappal később a Sotheby’s tartja hasonló tematikájú árverését. Az egyik főszereplő itt is Miró lesz; Festmény című monumentális 1933-as művéért 8-10 millió fontot várnak. Klimt 1901-es tájképe, a Tópart nyírfákkal 6-8 milliót érhet, Monet téli giverny-i tájképét 4,5-6,5 millióra taksálják. Folytatódhat a szürrealisták tavaly elkezdett nagy menetelése is: Dali emblematikus alkotása, az Oázis 4-6 milliós taksával várja a liciteket, Giorgio de Chirico metafizikus kompozíciójáért 3-4 milliót remélnek. A gazdag német anyagból Kirchner 5-7 millióra tartott drezdai városképe és Nolde 2-3 milliós virágoskertje érdemel említést. Az idei első nagy árverések anyaga alapján úgy tűnik, hogy a beadók bizalmát egyelőre nem ingatta meg a tavaly év végi visszaesés; hamarosan eldől, hogy a piac visszaigazolja-e ezeket a várakozásokat. Ha igen, az pozitív jelzés lehet a hazai piacnak is, még akkor is, ha tudjuk, hogy a gazdasági-pénzügyi szféra történései gyorsan felülírhatják a leggondosabb prognózisokat is.

2012. 01. 17.

További cikkek
Online nyílik meg a II. Képzőművészeti Nemzeti Szalon

Online nyílik meg a II. Képzőművészeti Nemzeti Szalon

2020-04-03

Az elmúlt hat évben a Magyar Művészeti Akadémia kezdeményezésére a Műcsarnokban komoly szakmai és közönségérdeklődés mellett, műfajonkénti elosztásban valósultak meg az egyes művészeti ágak friss teljesítményét bemutató Szalonok. 2020-ban újra Képzőművészeti Szalon következik, melyet a fennálló járványügyi veszélyhelyzetre való tekintettel egyelőre virtuálisan mutatunk be. Az eredetileg március 28-ára tervezett megnyitó helyett online jelentkezik az MMA intézménye: szombaton 11 órakor Szegő György DLA, a Műcsarnok művészeti igazgatója köszöntőjét és Szurcsik József kurátor, az MMA rendes tagja megnyitóbeszédét itt osztjuk meg Önökkel. A megnyitót követően a kiállítást virtuálisan lehet bejárni. A Szabadjáték / II. Képzőművészeti Nemzeti Szalon kiállításon mintegy 200 alkotó friss, az utóbbi öt évben készült munkáit – festményeket, szobrokat, grafikákat, videóműveket és installációs alkotásokat – láthatunk (igaz, csak otthonról) a Műcsarnok termeiben.

A SZÍNÉSZNŐ. PSOTA IRÉN- Online kiállítás

A SZÍNÉSZNŐ. PSOTA IRÉN- Online kiállítás

2020-04-02

A Nemzet Színésze, kétszeres Kossuth- és Jászai Mari-díjas, érdemes és kiváló művész végrendeletében az Országos Színháztörténeti Múzeum és Intézetre hagyta művészi tevékenységével kapcsolatos dokumentumait, mindazt, amely színészi munkássága részeként keletkezett.

Műtárgy: más terek, más stílusok

Műtárgy: más terek, más stílusok

2020-03-27

Egy műalkotás, egy művész és egy enteriőr: sorozatunkban antik és kortárs műtárgyakat mutatunk be olvasóinknak és szemléltetjük, hogyan simulhatnak bele ízlésesen a mindennapjainkba.

Próbálta már?

Hirdetés feladása

Meghirdetheti eladó műtárgyait.

Aukciós értesítés

Valamennyi új aukciós katalógusról email értesítést kap.

Műtárgyfigyelés

A keresésének megfelelő műtárgyakról értesítést kap.

Értékbecslés

Értékbecslést kérhet műtárgyáról.

Kedvencek

Elmentheti kedvenc műtárgyait, hogy később a Kedvencek menüpontban könnyen megtalálhatók legyenek.

Projektjeink

Partnereink

Hiba!

  • A művelethez kérem jelentkezzen be!

Hírlevél feliratkozás

Hírlevél feliratkozáshoz adja meg az e-mail címét és kattintson a feliratkozás gombra.