Részletes keresés

Műtárgypiaci körkép

Műtárgypiaci körkép. 2011-es tapasztalatok és 2012-es várakozások

A 2011-es év, bár a konszolidáció jeleit mutatta, nem volt könnyű esztendő a hazai műkereskedelemben. Kétrészes sorozatunk első részében aukciósházak vezetőit kérdeztük elmúlt évi tapasztalataikról, válságkezelő stratégiájukról  és arról, milyen várakozásokkal tekintenek 2012-re. A műtárgypiaci szereplők 2011-es teljesítményét alapvetően befolyásolta a magyar gazdaság alakulása. A továbbgyűrűző válság hatása a nyilatkozók szerint az árverőházak minden erőfeszítése ellenére megmutatkozott  a vásárlók kisebb aktivitásában és alacsonyabb költéseiben. Az aukciók száma 2011-ben nem csökkent; a kínálat a csúcskategóriát, azaz a 20 millió Ft feletti értékű festményeket leszámítva javult. A legdrágább képek tulajdonosainak többsége a további kivárás mellett döntött, ezért ilyen művek alacsony számban szerepeltek a kínálatban. Ugyanakkor a műtárgyra, főként az arany- és ezüsttárgyakra, ékszerekre, mint alternatív befektetési lehetőségre élénkebb kereslet mutatkozott. A 2012-es évre az aukciósház-vezetők pozitív várakozással tekintenek, hangsúlyozva ugyanakkor, hogy a piac bővülése alapvetően továbbra is az ország gazdasági helyzetétől függ. A külföldi vásárlók szerepe a nyilatkozók többsége szerint eddig sem volt és idén sem lesz számottevő, bár a határon túli gyűjtők érdeklődése növekvő tendenciát mutat, amiben feltehetően a forint gyengülése is szerepet játszik. 

A BÁV a többi piaci szereplőhöz hasonlóan megérezte a pénzügyi válságot, 2011-es aukciós forgalma mégis nőtt az előző évhez képest, ami főként az arany és az ezüst drágulásának és a nemesfém ékszerek iránti kereslet növekedésének tudható be. Koncz Erika, a BÁV kommunikációs vezetője szerint a cég stratégiájában kiemelkedő szerepe volt a kínálat minőségi stabilizációjának, vagyis az aukciókra nem engedtek alacsony kvalitású műtárgyakat vagy festményeket. Az ügyfélkörben lényeges változás az ún. befektetői vásárlói kör növekvő súlya. Ez a kör értékállónak vélt műtárgyakba, aranyba, ezüstbe fektet; igényeik kielégítésére a BÁV a hagyományos ezüst és ékszerárverések mellett befektetési célú aranytömböket is kínál. A 2012-es évet egyértelműen az ország gazdasági helyzete fogja alakítani a BÁV szerint. Az aukciós beadói kört a korábbinál kedvezőbb (15%-os) jutalék alkalmazásával igyekeznek megnyerni. Online stratégiájuk kidolgozás alatt van, a hatékony internetes megjelenésnek kiemelt jelentőséget tulajdonítanak.

A Kieselbach Galéria válságkezelő stratégiájának legfontosabb eleme a minőség és az árszínvonal fenntartása volt 2011-ben. Az aukciósház 2011 decemberében indította újra három éve szünetelő művészeti aukcióit. Az árverések kimaradása tudatos stratégia része volt, a 2008 utáni válságra reagált és helyet engedett a private sales-eknek, amely galériás eladási forma a kiemelt gyűjtői kör számára, katalógussal és egyedi tanácsadással társítva.  Einspach Gábor galériavezető  szerint a műtárgypiactól ugyan távol maradt egy-két korábbi nagy vevő, de jöttek helyettük újak. A remekművekre a válság idején is komoly igény mutatkozik, tette hozzá. Az aukciósház az árverések szüneteltetését még egy okkal magyarázta: galériájuk 4 új kiállítóteremmel bővült, így egyszerre több tárlatot is tudnak rendezni, melyek stratégiájukban nagyobb szerepet kapnak. 2012-ben is fontosnak tartják az online jelenlétet, megújult weboldaluk része a webshop is, azonnal megvásárolható alkotások gazdag kínálatával.

Törő István, a Virág Judit Galéria és Aukciósház társtulajdonosa elégedetten nyilatkozott a ház elmúlt évéről. Az árveréseket a megszokott menetrend szerint tartották, a tavaszi és az őszi „jó”, a téli „nagyon jó” minősítést érdemelt, ami nem azt jelenti, hogy már visszatértek a válság előtti árak, de 2009-hez és 2010-hez képest jelentős volt a fejlődés. Az csak idén fog kiderülni, hogy a téli árverés egy tartósabb pozitív trend kezdetét jelenti-e, az azonban biztos, hogy a tavalyi jó eredmények egy markánsan új vevőréteg megjelenésének is köszönhetőek. A két utolsó árverés már a becsértékes rendszerben zajlott. A galéria újabb nagyszabású kiállítással, egy Mednyánszky-tárlattal nyitott a szélesebb műértő közönség felé. Marketingstratégiájuk részeként modern és kortárs magyar festők műveivel vagy azok jellegzetes motívumaival díszített használati tárgyak kollekcióját dobták piacra. Az idei év sikere Törő István szerint is alapvetően attól függ, mennyire stabilizálódik az ország gazdasága. Ebben az évben is három árverést terveznek és készülnek egy újabb nagy kiállítással is. Februárban pedig cash and carry rendszerű tárlaton mutatnak be két jelentős magángyűjteményt; a kiállított művek azonnal megvásárolhatók lesznek.

A Nagyházi Galéria a 2010-es évhez hasonlította 2011-et és a piac stagnálásáról számolt be, hozzátéve, hogy a válság legrosszabb éveihez (2008 és 2009) képest sokat javultak a mutatók. Megnyugtató tény, hogy a gyűjtők legnagyobb része „talpon van” és egy-egy kiemelkedő alkotásra mindig van igény és anyagi forrás. Ezzel szemben a dísztárgyak iránt folyamatosan csökken a kereslet; a vásárlók a lakásban valóban használható tárgyakat és a befektetésnek is jó műtárgyakat, festményeket keresik. A galéria vevői között megjelentek a kínaiak, akik egyre többet vásárolnak. Kezdetben kizárólag a keleti régiségeket keresték, ma már azonban az európai műtárgyak iránt is érdeklődnek. Van egy új gyűjtői kör is, mely most kezd festménygyűjtésbe, ők a 100-500 ezer forintos képeket vásárolják. A Nagyházi Aukciósház szintén nyit az internetező közösség felé: elindították aukciós „sales room”-jukat, ahol az árveréseket webkamerán keresztül nyomon lehet követni és licitálni is lehet a műtárgyakra. Állandó kínálatukat is egyre inkább elérhetővé teszik online platformokon.

Pintér Péter aukciók elindításával reagált az elhúzódó válságra. 2011-ben egyre többen tértek be a galériába műtárgyaik értékesítésének szándékával, ami nemcsak az aukciók forgalmát lendítette fel, de jót tett a galériás kínálatnak is. A másik válságintézkedés a marketing kiadások emelése volt, ami egy szélesebb ügyfélkör elérését szolgálta. Ezzel egyidejűleg az árak csökkentése is szerepet játszott abban, hogy a műtárgyak megfizethetővé váljanak az új vásárlók számára. 2012 a galériatulajdonos szerint nem fog számottevő javulást hozni. Ugyanakkor folytatják a vevői kör szélesítését szolgáló erőfeszítéseket és ennek egy fontos eszköze az online stratégia erősítése.

Eredményes évre tekint vissza az Abigail Galéria és Aukciós Ház is. Tavaly ugyan csak két árverést tartottak, ezek azonban úgy a kikiáltási árak összértékét, mint a gyűjtői aktivitást tekintve előrelépést jelentettek az előző évhez képest. A piacot ugyanakkor továbbra is nagyfokú kiszámíthatatlanság jellemezte, hol a kínálat, hol a kereslet erősödött hirtelen. A ház tapasztalatai szerint sokak szemében felértékelődött a műtárgy, mint befektetési lehetőség, a válság vesztesei azonban kénytelenek voltak elhagyni a műtárgypiacot. A hagyományos „műkedvelő” gyűjtők többsége, ha esetenként kisebb aktivitással is, de megmaradt. Az elmúlt év fontos fejleménye volt a kortárs külföldi alkotások iránti érdeklődés gyűjtői és befektetői megfontolásoktól egyaránt vezérelt erősödése. Hajdú Katalin galériatulajdonos idén is hektikus piacra számít, a szereplők egy része még vár a visszatéréssel. A galéria hűséges gyűjtőkörét továbbra is kiszolgálják megszokott árveréseikkel, emellett elsősorban munkájuk nemzetközi dimenzióit erősítik tovább. Több külföldi fővárosban szerveznek kiállításokat és tervezik külföldi hagyatékok, gyűjtemények feldolgozását is.

A Biksady Galéria 2011. szeptemberében nyitotta meg üzlethelyiségét a Falk Miksa utcában, ezért a pénzügyi válságot megelőző évek viszonyairól nincsenek közvetlen tapasztalataik. Törő Tamás galéria-menedzser ugyanakkor optimista a jövőt illetően, hiszen stratégiájukban már számoltak a válsággal és felmérték kezelésének lehetőségeit. Az összes válaszadó közül vélhetően a Biksady Galériában a legmagasabb a külföldiek aránya az ügyfélkörben, ami nemzetközi kínálatuknak és a külföld felé folytatott aktív marketingtevékenységüknek köszönhető. Fontos céljuk ugyanakkor a hazai ügyfélkör bővítése, egy törzsvásárlói kör kialakítása. A galéria intenzív nemzetközi kapcsolatok kiépítésére törekszik és erősíteni kívánja online jelenlétét is.

A Csók István Antikvitás régi szereplője a műtárgypiacnak, mely a jelenlegi helyzetben az aukciós értékesítési formában látja a piaci igényekhez való igazodás útját, ezért kezdett kétheti rendszerességgel aukciók szervezésébe. A készpénzes vétel illetve bizományosi átvétel visszaszorult a galériás eladások csökkenése miatt, így az árverés az az értékesítési forma, ami választ, méghozzá gyors választ ad a beadóknak arra, van-e igény az általuk kínált műtárgyakra. A galéria bízik abban, hogy idén élénkül a kereslet és ezáltal saját ügyfélkörüket is bővíteni tudják. 

2012. 01. 24. 

 

További cikkek
Mi várható a művészeti piacon 2024-ben?

Mi várható a művészeti piacon 2024-ben?

2024-03-25

Az Art Basel és a UBS március 13-án kiadott kutatásában, egy olyan művészeti piacról számol be, amely "bizonytalan gazdasági és politikai jövővel" néz szembe. A jelentés 2024-es, nyolcadik kiadását Dr. Clare McAndrew közga

A Christie's kiemelkedik, míg a Sotheby's és a Phillips gyengébben teljesít a 2024-es tavaszi aukciókon

A Christie's kiemelkedik, míg a Sotheby's és a Phillips gyengébben teljesít a 2024-es tavaszi aukciókon

2024-03-19

A Christie's 2024 tavaszi aukciós szezonjának 20-21. századi és szürrealista művészeti árverése (március 7.) kiemelkedő sikert aratott, díjakkal együtt összesen 137,7 millió font (174,8 millió dollár) bevétellel zárt. Ez a lenyűgöző eredmény ellentétben áll a Phillips gyengébb 20. századi és kortárs árverésével, amely alig haladta meg a 13,6 millió fontos (17 millió dolláros) becslést, illetve a Sotheby's 100 millió fontos (127 millió dolláros) árverésével, amely szintén nem hozta a várt eredményt.

Próbálta már?

Hirdetés feladása

Meghirdetheti eladó műtárgyait.

Aukciós értesítés

Valamennyi új aukciós katalógusról email értesítést kap.

Műtárgyfigyelés

A keresésének megfelelő műtárgyakról értesítést kap.

Értékbecslés

Értékbecslést kérhet műtárgyáról.

Kedvencek

Elmentheti kedvenc műtárgyait, hogy később a Kedvencek menüpontban könnyen megtalálhatók legyenek.

Projektjeink

Partnereink

Hiba!

  • A művelethez kérem jelentkezzen be!

Hírlevél feliratkozás

Hírlevél feliratkozáshoz adja meg az e-mail címét és kattintson a feliratkozás gombra.