Részletes keresés

Műtárgyritkaság a bolhapiacról? Műkereskedelmi séta vezetővel? Miért is ne!

Ha arra gondolunk, hogy honnan is lehet értékes műtárgyakat beszerezni, legtöbben nem jutunk tovább a kereskedelmi galériáknál és az aukciósházaknál. Holott számos izgalmas tárgy ezen intézmények falain kívül kering, többek között a bolhapiacokon, ahol az árusok portékái között a szemfüles műkedvelők, gyűjtők igazi csemegékre bukkanhatnak. A Műtárgyak Éjszakáján bepillantást nyerhetünk mind a kereskedelmi galériák, mind pedig a bolhapiac kulisszatitkaiba.

Műtárgyritkaság a bolhapiacról? Műkereskedelmi séta vezetővel? Miért is ne!

 


Budapest egyik legkedveltebb, külföldiek által is gyakran látogatott, több mint 50 éve működő bolhapiaca a 19. kerületben található használtcikk piac, közismert nevén az Ecseri Piac. Hogy mit lehet itt vásárolni? Gyakorlatilag mindent. A közvélekedés szerint az, ami nem kapható az Ecserin, valójában nem is létezik. Persze nem minden áru és nem minden stand érdekes a műkincsvadászok számára, hiszen a piacon egyáltalán nem ritka a bóvli sem. Ugyanakkor számtalan értékes kerámia- és üvegtárgy, festmény és grafika, ötvösmunka, régi könyv, antik óra, bútor, ruha, játékrégiség és ki tudja még mennyi minden lapul meg az asztalokon. Igazán csábító, hogy az Ecserin közvetlen közelről vehetünk szemügyre olyan tárgyakat, amelyekhez egyébként nem nagyon jutnánk közel. Ugyanakkor legyünk óvatosak és gyanakodjunk, ha nagynevű művészek munkáit a piaci ár töredékéért kínálják, nehogy kellemetlen pillanatokkal gazdagodjunk.

Tény, hogy a piacozáshoz kell némi jártasság a műtárgyak világában, hiszen fel kell ismernünk, mi az, ami értékes (és eredeti) alkotás, és mi az ami nem. Persze az, hogy számunkra mi az értékes, nem dönthető el pusztán objektív szempontok alapján: ha a bolhapiacot járva rálelünk akár egy olyan apróságra, amelynek a műtárgypiaci értéke csekély, ugyanakkor - divatos kifejezéssel élve - megszólít minket, látjuk a helyét az otthonunkban, akkor biztosak lehetünk benne, hogy értékes tárgyra bukkantunk. Nem beszélve a felfedezés izgalmáról! Az igazán elszánt piacozók képesek hétvégén hajnalban kelni és zseblámpával kutatni a ritkaságok után. A kiválasztott tárgy már attól is különleges lesz, hogy mi fedeztük fel a többezer másik között.
A bolhapiac valóságos szubkultúra, ahol eleinte talán nehezebb eligazodnia a piacozás területén kevesebb tapasztalattal rendelkező gyűjtőnek, ezért aztán nem árt némi segítség, hogy a későbbiekben már magabiztosabban vághasson neki az útnak. A 2. Műtárgyak Éjszakáján lehetőségünk van gyakorlott vezető segítségével bejárni az Ecseri Piacot, megismerkedni a történetével, felfedezni a rejtett kincseit.További információ a magyar vezetésről itt olvasható.

Műtárgyritkaság a bolhapiacról? Műkereskedelmi séta vezetővel? Miért is ne!

 

Műkereskedelmi séta a 2017-es Műtárgyak Éjszakáján


Természetesen azokra is gondoltunk, akik inkább a hagyományos utat választanák: ők a Falk Miksa utcai galériákba térhetnek be vezetett séta keretén belül, megismerhetik a galériák működését, az eladásra kínált műtárgyakat, sőt, magáról az utcáról is izgalmas információkkal gazdagodhatnak. (Ön például tudja, hogy mi köze Columbo hadnagynak Falk Miksához?) A séta során betérünk a legfontosabb klasszikus képkereskedésekbe, valamint a legpatinásabb aukciósházakba. A vezetett műkereskedelmi séta egyik előnye, hogy nem jelentkezik az egyébként kifejezetten sokakat érintő küszöbfélelem, vagyis az a bátortalanság, ami a galériába való belépéskor jelentkezik. A sétáról további információt itt talál.

Szerző: műtárgy.com


Forrás: Portfolio.hu
További cikkek
Frissen restaurálva, újra megtekinthetők a Notre-Dame-tűzből megmentett festmények

Frissen restaurálva, újra megtekinthetők a Notre-Dame-tűzből megmentett festmények

2024-04-25

Amikor 2019. április 19-én kigyulladt a Notre-Dame de Paris, volt egy félórás időszak, amikor úgy tűnt, hogy a székesegyház teljesen összeomolhat. A világ döbbenten figyelte, ahogy a tornya ledől, és füst gomolyog a párizsi égbolton. A tűzoltók szakértelme és bátorsága döntőnek bizonyult. Éjfélre a hatóságok kijelentették, hogy a város egyik leghíresebb nevezetessége „megmenekült”, és a parázsló épületből emberi lánc vezetett ki, amely műkincseket, ereklyéket és értékes könyveket vitt biztonságba.

Az ír koronázási ékszerek eltulajdonításának fordulatos története

Az ír koronázási ékszerek eltulajdonításának fordulatos története

2024-04-17

Az Artnet legújabb The Hunt című sorozatában olyan művészeti alkotásokat és ősi relikviákat kutat, amelyek - sajnos - az idők során elvesztek. A frigyládától Kleopátra sírjáig ezek a legendás kincsek régóta megragadják a történészek és a régészek fantáziáját, még akkor is, ha a történelem rétegei alá vannak eltemetve. 

Próbálta már?

Hirdetés feladása

Meghirdetheti eladó műtárgyait.

Aukciós értesítés

Valamennyi új aukciós katalógusról email értesítést kap.

Műtárgyfigyelés

A keresésének megfelelő műtárgyakról értesítést kap.

Értékbecslés

Értékbecslést kérhet műtárgyáról.

Kedvencek

Elmentheti kedvenc műtárgyait, hogy később a Kedvencek menüpontban könnyen megtalálhatók legyenek.

Projektjeink

Partnereink

Hiba!

  • A művelethez kérem jelentkezzen be!

Hírlevél feliratkozás

Hírlevél feliratkozáshoz adja meg az e-mail címét és kattintson a feliratkozás gombra.