Részletes keresés

Mutasd Magad! - Zsemberi-Szígyártó Miklós

Zsemberi-Szígyártó Miklós Lewis Carroll Alice Csodaországban című művéhez készült illusztráció sorozatával a Mutasd Magad! pályázat első három legjobbja közé került. Mikós jelenleg a METU tervezőgrafika mesterszakos hallgatója képgrafika specializáción, valamint a Szily Kálmán Nyomdaipari Szakiskola tanulója. 2014-ben végzett képi ábrázolás alapszakon a METU-n, akkor még BKF-n.

Mutasd Magad! - Zsemberi-Szígyártó Miklós


Zsemberi-Szígyártó Miklós a Mutasd Magad! kiállításon.

Az Alice Csodaországban illusztráció sorozat 12 darabból áll, így dolgozva fel a regény 12 fejezetét. A megjelenő karakterek hosszas tervezés szüleményei, de érdemes a háttérre is figyelmet fordítani, hiszen az jelzi a tulajdonképpeni cselekményt. Azonban nem konkrét helyszíneket kapunk, hanem elgondolkodtató négyszögeket különböző kitöltésekkel utalva a karakterek kontextusára és egy-egy központi eseményre. A tussal és digitális utómunkával készített lapokat tanárai Gál Krisztián és Július Gyula javaslatára, egy gondosan megtervezett mappában gyűjtötte össze.

Mutasd Magad! - Zsemberi-Szígyártó Miklós


Zsemberi-Szígyártó Miklós: Alice Csodaországban illusztráció sorozat. 12 darab, darabonként 21x21cm-es illusztráció, mappában. Tusrajzok, számítógépes utómunka után digitálisan nyomtatva. 2017.


Zsemberi-Szígyártó Miklós nem csak az illusztrációk által kapcsolódik szorosan a könyvekhez, Eszteró Anett hatására ismerkedett meg közelebbről művészkönyvek világával, amik egyre inkább elkezdték őt is foglalkoztatatni. Ennek az érdeklődésnek és a plakátok iránti lelkesedésének egyik szembetűnő példája egy tervezési feladat végső kivitelezése. Az általa egy témára készített két tipográfia plakátot külön-külön poszterkönyvbe foglalta. A kész szitanyomatos grafikákon egy-egy felirat szerepel, "Ink and line" (Tinta és vonal), illetve "Planned randomness" (Tervezett véletlenszerűség), amik Mikós személyes válaszai a "What is graphic design?" (Mi a tervezőgrafika?) kérdésre.

Mutasd Magad! - Zsemberi-Szígyártó Miklós


Zsemberi-Szígyártó Miklós: Poszterkönyv. 2 darab 50x70cm-es szitanyomatból álló kézi kötésű pop-up könyv. 2017.


A magánéletben introvertált személyiségként a művészet kifejező eszköz számára. Arra törekszik, hogy az alkotásai beszéljenek helyette és magukért. Egyéniségéből adódik, hogy gyakran rajzolja magát, így elemezve és feloldva a benne játszódó folyamatokat. Egy nem rég készült munkájában a négy legjellemzőbb lelkiállapotát jeleníti meg; vidám, szomorú, kétségbeesett és néma. A háttér és a fejek elrendezése egyfajta forgást, váltakozást hivatottak kifejezni, így ábrázolva azok folytonos ciklikus hullámzását.

Mutasd Magad! - Zsemberi-Szígyártó Miklós


Zsemberi-Szígyártó Miklós: Önarckép. 2017.


Szintén egy elképesztően őszinte és személyes hangvételű alkotása a Szigetek litográfia és annak művészkönyvbe foglalása. Egy fiatalkori elképzelésére reflektál, mi szerint a súlyos testi fogyatékossággal születő gyerekek egy szigetre kerülnek, ahol békében élnek tovább. Ebben az esetben is fontosak és hangsúlyosak a karakter rajzok, amik a kezdetektől fogva lekötik Miklóst.

Mutasd Magad! - Zsemberi-Szígyártó Miklós


Zsemberi-Szígyártó Miklós: Sziget művészkönyv. 2017.


A tudatos egyértelműen képzőművészeti orientációja saját bevallása szerint későn alakult ki, de mindig is szeretett rajzolni. Ma már pedig úgy nyilatkozik, hogy muszáj mindig valamit alkotnia és számára elképzelhetetlen, hogy mással foglalkozzon, képtelen lenne rá. Folyamatos fejlődésnek, tanulási folyamatnak, érésnek fogja fel, ahogy ő fogalmaz "ezt az egészet".

Szerző: Bárdi Sára; műtárgy.com

Forrás: Portfolio.hu
További cikkek
Mi várható a művészeti piacon 2024-ben?

Mi várható a művészeti piacon 2024-ben?

2024-03-25

Az Art Basel és a UBS március 13-án kiadott kutatásában, egy olyan művészeti piacról számol be, amely "bizonytalan gazdasági és politikai jövővel" néz szembe. A jelentés 2024-es, nyolcadik kiadását Dr. Clare McAndrew közga

A Christie's kiemelkedik, míg a Sotheby's és a Phillips gyengébben teljesít a 2024-es tavaszi aukciókon

A Christie's kiemelkedik, míg a Sotheby's és a Phillips gyengébben teljesít a 2024-es tavaszi aukciókon

2024-03-19

A Christie's 2024 tavaszi aukciós szezonjának 20-21. századi és szürrealista művészeti árverése (március 7.) kiemelkedő sikert aratott, díjakkal együtt összesen 137,7 millió font (174,8 millió dollár) bevétellel zárt. Ez a lenyűgöző eredmény ellentétben áll a Phillips gyengébb 20. századi és kortárs árverésével, amely alig haladta meg a 13,6 millió fontos (17 millió dolláros) becslést, illetve a Sotheby's 100 millió fontos (127 millió dolláros) árverésével, amely szintén nem hozta a várt eredményt.

Próbálta már?

Hirdetés feladása

Meghirdetheti eladó műtárgyait.

Aukciós értesítés

Valamennyi új aukciós katalógusról email értesítést kap.

Műtárgyfigyelés

A keresésének megfelelő műtárgyakról értesítést kap.

Értékbecslés

Értékbecslést kérhet műtárgyáról.

Kedvencek

Elmentheti kedvenc műtárgyait, hogy később a Kedvencek menüpontban könnyen megtalálhatók legyenek.

Projektjeink

Partnereink

Hiba!

  • A művelethez kérem jelentkezzen be!

Hírlevél feliratkozás

Hírlevél feliratkozáshoz adja meg az e-mail címét és kattintson a feliratkozás gombra.