Részletes keresés

Művészet a filmvásznon - 5 film a nyári estékre művészetkedvelőknek

Tombol a nyár, mindenki a saját módszereivel küzd a hőség ellen. Szerencsére a múzeumokban hűs a levegő, így nem kell lemondanunk a művészetek élvezetéről, ráadásul idén nyáron kifejezetten izgalmas kiállításokat nézhetünk meg – erről itt írtunk. Amennyiben viszont otthon maradnánk vagy a tárlatok megtekintése után is a művészet világában elmerülve pihennénk, számos izgalmas film közül válogathatunk, amelyek remek kikapcsolódást nyújtanak egy-egy nyári estén. A műtárgy.com most 5 ilyen alkotást ajánl az olvasók figyelmébe.

Senki többet (La migliore offerta/The Best Offer), 2013

A magának való Virgil Oldman elismert műértő, aki egy aukciósháznak dolgozik. A karrierje csúcsán álló férfi a női portrék megszállottja, az otthona falai között őrzött gyűjtemény kivételesen értékes. Oldman amennyire érzékenyen és szeretettel fordul a műalkotások felé, annyira zárkózott és mogorva embertársaival szemben. Hatvanharmadik születésnapján érdekes telefonhívást kap: egy Claire nevű lány a segítségét kéri a családi örökség eladásában. Hamarosan kiderül, hogy a nő a férfinél is zárkózottabb. Oldman élete kizökken a megszokott kerékvágásból. A film rendezője Giuseppe Tornatore, akinek olyan alkotásokat köszönhetünk, mint a Cinema Paradiso vagy Az óceánjáró zongorista legendája.

Senki többet (La migliore offerta/The Best Offer), 2013

 

A négyzet (The Square), 2017

A svéd Ruben Östlund filmjét lehet szeretni vagy nem szeretni, az azonban biztos, hogy nehéz közönyösnek maradni az irányában. A film főhőse, Christian egy kortárs művészeti múzeum vezető kurátora, aki pontosan olyan életet él, ahogyan azt a legtöbben elképzeljük. Interjúk, állófogadások, múzeumi partik, menő lakás, menő autó jelentik a mindennapjait, egészen addig, amíg ki nem rabolják az utcán. A banális esemény felkavarja kissé az állóvizet, de ez nem azt jelenti, hogy egy akciófilm bontakozik ki a szemünk előtt. Östlund olyan témákat boncolgat a filmben, hogy mi a művészet, meddig tart az egészséges tolerancia, mennyi köze van a valósághoz a kortárs művészetért rajongó elitnek, meddig lehet elmenni egy performansz vagy éppen a múzeum legújabb kiállítását beharangozó, hatásvadász kommunikáció során. És hogy mi a négyzet? Azon túl, hogy egy neoncsővel határolt terület “… a bizalom és a törődés szentélye. Benne mindenki ugyanazokkal a jogokkal és kötelezettségekkel bír”.

the-square.jpg

A négyzet (The Square), 2017

Frida, 2002

Frida Kahlo mára minden bizonnyal az egyik legismertebb női alkotó, népszerűsége töretlen, sőt, egyre csak nő. Az idei nyár legjobban várt tárlata is az ő képeiből nyílt a Nemzeti Galériában, és egészen november 4-éig látogatható. A kiállítás mellé kiegészítésként ajánljuk a Salma Hayek főszereplésével készült életrajzi filmet, ami Frida valóban izgalmas magánéletén túl a művészetével is foglalkozik. A filmben keverednek a valós és az álomszerű jelenetek, megelevenednek Frida festményei. Salma Hayek alakítása remek és a film zenéje is megérdemelten nyert Oscart.

frida2.jpg

Frida, 2002

 

A művészet templomai: BOSCH – A gyönyörök kertje (Bosch: Garden of Dreams), 2016

A művészet templomai sorozat ismeretterjesztő dokumentumfilmekből áll, nem kell azonban száraz, tudálékos alkotásokra számítanunk. Különösen igaz ez A gyönyörök kertje esetében, hiszen a németalföldi Hieronymus Bosch triptichonja önmagában is az egyik legizgalmasabb mű a művészetek történetében. A szimbólumokkal, bizarr jelenetekkel, apró figurákkal tarkított festmény kiismerhetetlennek tűnik, számos értelmezése létezik. Maga a festő is egy titokzatos személy, halálának 500. évfordulójára készült a film, amelyben művészettörténészek, tudósok, filozófusok, művészek elmélkednek a műről és az alkotóról egyaránt. A festmény varázslatos világában virtuális túrát is tehetünk itt.

 bosch-the-garden-of-dreams_720_432_90.jpg

A művészet templomai: BOSCH – A gyönyörök kertje (Bosch: Garden of Dreams), 2016

Hölgy aranyban (Woman in Gold), 2015

A film középpontjában egy restitúciós per áll. Maria Altmann, az Amerikába menekült zsidó asszony elhatározza, hogy ügyvédje segítségével visszaszerzi a nácik által eltulajdonított családi kincseket, Klimt 5 alkotását, köztük Adele Bloch-Bauer portréját. Adele-ról két portrét is készített a festő, illetve a Judith I. c. alkotáson szereplő nő arcvonásai is hozzá hasonlítanak. Az első, 1907-ben készült festmény aranyozott háttere a bizánci mozaikok világát idézi fel. Simon Curtis filmje igaz történeten alapul.

 z9-shoji-gold-a-20151126-870x580.jpg

Hölgy aranyban (Woman in Gold), 2015

 

Jó szórakozást kívánunk!

 

Szerző: műtárgy.com

További cikkek
Az ír koronázási ékszerek eltulajdonításának fordulatos története

Az ír koronázási ékszerek eltulajdonításának fordulatos története

2024-04-17

Az Artnet legújabb The Hunt című sorozatában olyan művészeti alkotásokat és ősi relikviákat kutat, amelyek - sajnos - az idők során elvesztek. A frigyládától Kleopátra sírjáig ezek a legendás kincsek régóta megragadják a történészek és a régészek fantáziáját, még akkor is, ha a történelem rétegei alá vannak eltemetve. 

Műtárgy-kalauz stopposoknak XXVI.

Műtárgy-kalauz stopposoknak XXVI.

2024-04-17

Az OCTOGON és az Art Advisory Budapest közös sorozatában – az aktuális online tematikához kapcsolódóan – mindig egy-egy újabb hazai művészre és alkotására hívjuk fel olvasóink figyelmét. Az áprilisi, Építészet & Művészet fókuszunknak megfelelően ezúttal Wolsky András Random Space-Constellation NO'1 című térbeli művét mutatjuk be.

Milánói útikalauz műkedvelőknek

Milánói útikalauz műkedvelőknek

2024-04-16

A művészet és a dizájn szerelmesei számára talán még soha nem volt alkalmasabb időpont Milánó meglátogatására. Április közepén a Design Hét, a Miart és a Velencei Biennále hármasa találkozik, a város irigylésre méltó művészeti, dizájn és gasztronómiai célpontjai pedig a figyelem középpontjába kerülnek. Azonban, ahogyan azt a város bármelyik galériása el fogja mondani, Milánó számtalan kulturális gyöngyszemét egész évben meg lehet tekinteni.

Lakner László festményével bővült a Centre Pompidou gyűjteménye

Lakner László festményével bővült a Centre Pompidou gyűjteménye

2024-04-09

Lakner László Barikád című festménye bekerült a párizsi Centre Pompidou rangos gyűjteményébe. Lakner a magyar neoavantgárd egyik legjelentősebb képviselője, az 1972-ben készült alkotása a Pompidou Kelet-közép Európai Akvizíciós Bizottság magyar tagjainak közvetítésével került be a párizsi múzeum állandó válogatásába.

A párizsi galériák új generációja változtatja meg a város művészeti szcénáját

A párizsi galériák új generációja változtatja meg a város művészeti szcénáját

2024-04-08

Párizs, a művészetek városa, lenyűgöző kulturális pezsgéssel büszkélkedhet. A múzeumok széles tárháza, a galériák sokasága és a magángyűjtemények – például a Pinault-gyűjtemény vagy a Fondation Louis Vuitton - lenyűgöző választéka nem mindennapi élményeket teremt a művészet rajongóinak. A Louvre örök klasszikusai mellett Párizs napjainkban a kortárs kiállításai révén is jelentős vonzerővel bír az érdeklődők számára.

Próbálta már?

Hirdetés feladása

Meghirdetheti eladó műtárgyait.

Aukciós értesítés

Valamennyi új aukciós katalógusról email értesítést kap.

Műtárgyfigyelés

A keresésének megfelelő műtárgyakról értesítést kap.

Értékbecslés

Értékbecslést kérhet műtárgyáról.

Kedvencek

Elmentheti kedvenc műtárgyait, hogy később a Kedvencek menüpontban könnyen megtalálhatók legyenek.

Projektjeink

Partnereink

Hiba!

  • A művelethez kérem jelentkezzen be!

Hírlevél feliratkozás

Hírlevél feliratkozáshoz adja meg az e-mail címét és kattintson a feliratkozás gombra.