Részletes keresés

Művészeti aukciók – változó hangulat, változatlan kockázat

Művészeti aukciók – változó hangulat, változatlan kockázat

A nemzetközi aukciós piac kilábalóban van a 2008-2009-es hullámvölgyből, és legalább részben levonni látszik az azt megelőző csúcsidőszak tanulságait is. Ez egyfelől azt jelenti, hogy visszatérőben van a vásárlási kedv, de a két-három évvel ezelőtti drasztikus árzuhanás megfontoltabbá tette a piaci szereplők nagy részét. A vezető nemzetközi aukciósházak jóval ritkábban hoznak kockázatos áldozatot egy-egy csúcsmű árverezési jogának megszerzéséért (azaz ritkábban garantálnak előre egy árat, amit akkor is kifizetnek, ha a művet kevesebbért ütik le); és a licitálókat is kevésbé ragadja el a hév, mint az elmúlt évtized közepének eufórikus hangulatában. 2011-ben az aukciós műkereskedelem összesített forgalma már az első félévben elérte a 4,3 milliárd eurót, ami több, mint például az egyik válságév, 2009 teljes évi forgalma. Magához tért a krízis által leginkább sújtott kortárs szegmens is, ahol az árak ma - jelentős átmeneti visszaesés után - 50%-al haladják meg a tíz évvel ezelőttit. Ugyanakkor az abszolút rekordok eddig sem a festmények, sem a szobrok között nem dőltek meg ebben az évben – legalábbis eddig. Ha váratlan eredmények születnek, azok ma inkább egy-egy csúcstétel visszamaradását vagy a becsérték alatti elkelését jelentik; a várt összeg többszörösét hozó leütés ma a csúcskategóriában ritka eseménynek számít. Kiemelkedő művet piacra dobni tehát még ma is kockázatosabb, mint 5-6 évvel ezelőtt. Az egyik legfrissebb példa erre a Christie’s november 1-i New York-i árverése, ahol nem kelt el például Degas Kis táncosnője, a művész munkásságában fordulópontot jelentő emblematikus szobor, melyért 25-35 millió dollárt vártak, és nem volt licit Picasso két ismert portréjára sem, melyekért 10-20 millió dollár közötti összeget reméltek. De ugyanez az aukció hozott példát a váratlanul magas árra is: Max Ernst Az ellopott tükör című munkájáért eleve a művész számára rekordot jelentő összeget vártak, a tényleges eredmény - 16,3 millió dollár – azonban a magas becsértéket is háromszorosan haladta meg.

Itthon egyelőre nem érzékelhetőek a piaci hangulatváltozás jelei. Az igazán nagyértékű művek tulajdonosai kivárnak; ami ebben a kategóriában jelenleg mégis piacra kerül, attól tulajdonosa rendszerint kényszerből válik meg, eleve bekalkulálva a veszteséget. A potenciális vevők pedig csak akkor nyúlnak a pénztárcájukba, ha esélyük van jóval a korábbi ár alatt megszerezni egy-egy kiemelkedő alkotást. Mindezt jól illusztrálja két példa: Aba-Novák Vilmos Vásárban című munkája egy 2008 őszi árverésén 22 millióért váltott tulajdonost. Ugyanez a mű Szolnoki vásár címmel idén tavasszal 15 millió forintról indítva 19 millióért kelt el egy másik aukciósháznál. A kép gazdája tehát, az őt előbb vásárlóként, majd eladóként terhelő jutalékokat is figyelembe véve három év alatt 10 millió forintot vesztett. Még rosszabbul járt az a gyűjtő, aki idén ősszel vált meg Czóbel Béla nagyszerű korai, a pécsi és a budapesti Nyolcak-kiállításon is szerepelt Csendéletétől. Az ár 48 millióról három év alatt 32 millióra csökkent. Ez - megint csak a jutalékokkal együtt – közel 30 milliós veszteséget jelent. Ezek a valóban ijesztő példák persze távolról sem azt jelentik, hogy a műtárgy rossz befektetés, de figyelmeztetnek: a művek mégoly kitűnő kvalitásai sem garantálják önmagukban a hasznot; ehhez a vétel és az eladás időpontjának optimális megválasztása is szükséges.

Az év végéig hátralévő hetek rég látott sűrűségű aukciós programot hoznak: a válságos években is a korábbi menetrend szerint árverező házak mellett visszatér a piacra az őszi szezont kihagyó Abigail Galéria és - hároméves szünet után – a korábbi évek egyik főszereplője, a Kieselbach Galéria is. Utóbbi már önmagában is jelzésértékű, hiszen Kieselbach Tamás mindig hangsúlyozta, hogy távolmaradása nem végleges; újból megjelenik az aukciós piacon, amint érdemes. Ő ezek szerint most elérkezettnek látta az időt, s ez bátorítás lehet a többi piaci szereplő számára is.   2011. 11. 14.

További cikkek
Mi várható a művészeti piacon 2024-ben?

Mi várható a művészeti piacon 2024-ben?

2024-03-25

Az Art Basel és a UBS március 13-án kiadott kutatásában, egy olyan művészeti piacról számol be, amely "bizonytalan gazdasági és politikai jövővel" néz szembe. A jelentés 2024-es, nyolcadik kiadását Dr. Clare McAndrew közga

A Christie's kiemelkedik, míg a Sotheby's és a Phillips gyengébben teljesít a 2024-es tavaszi aukciókon

A Christie's kiemelkedik, míg a Sotheby's és a Phillips gyengébben teljesít a 2024-es tavaszi aukciókon

2024-03-19

A Christie's 2024 tavaszi aukciós szezonjának 20-21. századi és szürrealista művészeti árverése (március 7.) kiemelkedő sikert aratott, díjakkal együtt összesen 137,7 millió font (174,8 millió dollár) bevétellel zárt. Ez a lenyűgöző eredmény ellentétben áll a Phillips gyengébb 20. századi és kortárs árverésével, amely alig haladta meg a 13,6 millió fontos (17 millió dolláros) becslést, illetve a Sotheby's 100 millió fontos (127 millió dolláros) árverésével, amely szintén nem hozta a várt eredményt.

Próbálta már?

Hirdetés feladása

Meghirdetheti eladó műtárgyait.

Aukciós értesítés

Valamennyi új aukciós katalógusról email értesítést kap.

Műtárgyfigyelés

A keresésének megfelelő műtárgyakról értesítést kap.

Értékbecslés

Értékbecslést kérhet műtárgyáról.

Kedvencek

Elmentheti kedvenc műtárgyait, hogy később a Kedvencek menüpontban könnyen megtalálhatók legyenek.

Projektjeink

Partnereink

Hiba!

  • A művelethez kérem jelentkezzen be!

Hírlevél feliratkozás

Hírlevél feliratkozáshoz adja meg az e-mail címét és kattintson a feliratkozás gombra.