Részletes keresés

Művészeti igazságok

A Pesti Vigadó reprezentatív épületében, egy kamaratárlat keretében mutatják be a Magyar Művészeti Akadémia Képzőművészeti Tagozatának 2017 és 2018 között díjazott alkotóinak emblematikus alkotásait. A művek mindegyikére az őszintesége és karakteresség a legtalálóbb jelzők.

Öt kitüntetett alkotó műtárgyai sorakoznak a Vigadó V. emeleti kiállítóterében. A magyar képzőművészet fiatalabb és idősebb generációiból is jelentős életművel rendelkező alkotóit ismerhetik meg a látogatók. A tárlat anyaga műfaji és stílusbeli szempontból is komplex élményt nyújt, mely összességében a művészet igazságairól tanúskodik. Bogdányi Zoltán Szultán, Drabik István, Ámmer Gergő, Mátrai Erik és Molnár Sándor alkotásai mind-mind más szempontból jelentenek izgalmas művészeti élményt.

Művészeti igazságok


Sulyok Miklós, a tárlat kurátora külön tér-blokkokba rendezte az egyes művészek válogatott műveit. Így öt olyan szekciót jött létre, melyek mindegyikébe másfajta művészeti szempontok érvényesülnek. A rendezés kihívása lehetett az alkotói sokszínűség, melyet mégis egységben tartanak az egyéni karakterjegyek. A kiállítótér kifejezetten alkalmas plasztikus művek bemutatására: így Ámmer Gergő és Drabik István munkái jól érvényesülnek és több oldalról is megszemlélhetőek. Többfajta technika és művészi eljárás is megmutatkozik a szobrokon, melyeket összeköt az a tényező, hogy mindkét művész a klasszikus kőfaragás és formázás eljárását alkalmazva dolgozik és az emberi test különféle aspektusait veszik alapul. Ámmer Gergő művészettörténet nagy alakjait is megidézi, köztük Franz Xaver Messerschmidt szobrászművészt, akinek szélsőséges arcmimikáit ülteti át napjaink társadalmi és gondolkodásmódbeli szituációiba. Mindemellett inspirálja a művészt az emberi test sokfélesége, a "normálistól" való eltérés és az izmok erejének megmutatkozása. Drabik István szintén az antropomorf formákból indul ki műveiben, bár ő a torzulásokkal, hiányokkal, megnyújtott arányrendszerekkel is operál. A test súlya és arányai - ezek eltúlzott vagy éppen redukált részletei - jelentik minden művének a vázát. Mindkét szobrász megjelenít szélsőséges karakterjegyeket, melyet napjainkat átható médiazaj igyekszik eltakarni és túlesztétizálni.

Bogdányi Zoltán Szultán art brut művész alkotása szintén leplezetlenül őszinteséget mutat. Az abszurd, a groteszk teljesen egyéni változatát tükrözik alkotásai, melyeken keresztül napjaink társadalmi nehézségeiről, gyakran azok kegyetlenségeiről beszél. Hatásuk pedig éppen azért nagyon éles és dráma, hogy a befogadó érezze a tények húsba vágó fontosságát.
Mátrai Erik az utóbbi években a táblakép műfajába ültette át a fénnyel való kísérletezéseit és gondolatait. Ebben a formában festi meg a fénytörés jellegzetességet. Kompozícióinak elemei és azok színvilága is gazdag szimbolikával rendelkeznek.

Molnár Sándor egész életművét is díjazta a Magyar Művészeti Akadémia. Egyfajta mesterként, kitüntetett tagként jelenik meg a tárlatban. Alkotásai mind Hamvas Béla tanításait és a keleti filozófiák esszenciáját hordozzák magukban. A művek mély tartalma létkérdéseket feszegetnek és megkívánják a megértésükre szánt idő maximális intellektuális kihasználását.

A tárlat összességében tehát elgondolkodtat számos olyan tényezőről, mely a világban körül vesz minket, vagy éppen azok hatására bennünk lakozik. A díjak és méltatások megalapozottan kerültek a kiállítókhoz, akik műalkotásaikon keresztül és azok hatásaival hívják fel a figyelmet a művészet által tükröztetett igazságokra.


A kiállítás szeptember 22-ig látogatható.

Helyszín: Pesti Vigadó - Vigadó Galéria V. emeleti kiállítóterem

Szerző: Műtárgy.com

Forrás: Portfolio.hu
További cikkek
Műtárgy: milyen kép illik egy közlekedőbe?

Műtárgy: milyen kép illik egy közlekedőbe?

2019-09-13

Egy műalkotás, egy művész és egy enteriőr: új sorozatunkban antik és kortárs műtárgyakat mutatunk be olvasóinknak és szemléltetjük, hogyan simulhatnak bele ízlésesen a mindennapjainkba.

PÁRBESZÉD AZ ÜVEGGEL - Lukácsi László, a világszínvonalon alkotó „titkos favorit”

PÁRBESZÉD AZ ÜVEGGEL - Lukácsi László, a világszínvonalon alkotó „titkos favorit”

2019-09-12

Lukácsi László a magyar üvegművészet egyik világszerte elismert alkotója. Művei megtalálhatók a legjelentősebb iparművészeti és design múzeumokban, híres magángyűjteményekben. Az elmúlt 30 évben fontos nemzetközi díjakat nyert, rangos galériák több tízezer euróért kínálják tökéletes technikai tudásról és autonóm művészeti gondolkodásmódról árulkodó munkáit. Ám – jellemző módon - hazai ismertségén még mindig van mit emelni… Felesége, Borbás Dorka szintén üvegművész, inkább az építészet és design területén dolgozó tervező, aki később a művészet-menedzsment szakot is elvégezte. Ügyesen tárgyal, pályázatokat ír, aktívan dolgozik nem csupán önmagukért, hanem azért is, hogy a magyar üvegművészek felé egyre több nemzetközi és hazai figyelem irányuljon. Egyikük meditatív és kitartó, másikuk agilis és impulzív. Kiegészítik és támogatják egymást. Azt mondják, egyáltalán nem véletlen, hogy a kortárs üvegművészek közt sok a házaspár. Együtt erősebbek, szakmailag értik és segítik egymás.

Utcáról a nappaliba – mire figyeljenek a street artot gyűjtők

Utcáról a nappaliba – mire figyeljenek a street artot gyűjtők

2019-09-12

Napjaink egyik kedvelt művészeti irányzata az utca, a közterek művészete, a street art. Ez a művészeti ág gyorsan tud reagálni a jelen kérdéseire, gyakran szellemes, merész vagy éppen sokkoló, ráadásul tömegeket képes elérni. Egy-egy alkotó a stílusjegyek, témák alapján felismerhető, habár olykor csak találgatni tudunk, kit takar a jól csengő művésznév. A street art népszerűségét kiaknázva a két legnagyobb aukciósház, a Christie’s és a Sotheby’s is árveréseket tart a legsikeresebb ide kapcsolható művészek munkáiból. Úgy tűnik, az utcát otthonául választó művészet új helye a magángyűjtemények oltalma lesz. Ez sokakban ambivalens érzéseket kelt, és talán itt érdemes felidéznünk az önmagát ledaráló Banksy-kép esetét, amely annyi találgatást indított el. Tavaly októberben történt, hogy miután Banksy Lány léggömbbel című munkája rekordáron, 1,1 millió dollárért elkelt a Sotheby’s New York-i aukcióján, beindult benne egy szerkezet, ami félig ledarálta a képet. Hogy mi lehet az akció jelentése, csak találgatni tudjuk, de ha a művész rendszerkritikus munkásságára gondolunk, levonhatjuk a kézenfekvő következtetéseket. Mindenesetre a street art művészek munkáira egyre nagyobb kereslet mutatkozik, az árverőházak pedig igyekeznek kiszolgálni (és irányítani) az igényeket. A Christie’s összeállított egy iránymutatást is a gyűjtőknek, hogy mire kell figyelniük, ha ilyen darabokkal gyarapítanák a gyűjteményüket. Az alábbiakban ebből merítünk.

Fenntarthatóság a kortárs művészetben

Fenntarthatóság a kortárs művészetben

2019-09-06
Művészeti alkotások, amik a klímaváltozás veszélyeire hívják fel a figyelmet, újrahasznosítható anyagok és aktivisták, akik a környezeti problémákra reflektálnak. Egyre szükségszerűbb a fenntarthatóság és a művésze
Műtárgy: mi illik egy tetőtérbe?

Műtárgy: mi illik egy tetőtérbe?

2019-09-06

Egy műalkotás, egy művész és egy enteriőr: új sorozatunkban antik és kortárs műtárgyakat mutatunk be olvasóinknak és szemléltetjük, hogyan simulhatnak bele ízlésesen a mindennapjainkba.

A műtárgypiac fontos szereplői: a gyűjtők

A műtárgypiac fontos szereplői: a gyűjtők

2019-09-04
Nálunk idén nyáron mutatták be Nathaniel Kahn The Price of Everything / Senki többet című 2018-as dokumentumfilmjét, amely a művészeti piac különböző szereplőinek bemutatásával a műkereskedelem világát hozza közelebb a

Próbálta már?

Hirdetés feladása

Meghirdetheti eladó műtárgyait.

Aukciós értesítés

Valamennyi új aukciós katalógusról email értesítést kap.

Műtárgyfigyelés

A keresésének megfelelő műtárgyakról értesítést kap.

Értékbecslés

Értékbecslést kérhet műtárgyáról.

Kedvencek

Elmentheti kedvenc műtárgyait, hogy később a Kedvencek menüpontban könnyen megtalálhatók legyenek.

Projektjeink

Partnereink

Hiba!

  • A művelethez kérem jelentkezzen be!

Hírlevél feliratkozás

Hírlevél feliratkozáshoz adja meg az e-mail címét és kattintson a feliratkozás gombra.