Részletes keresés

Nagy izgalmak várnak novemberben a magyar műgyűjtőkre

Számos aukciósház már a téli szezonra készül, de gazdag kínálat vár azokra is, akik novemberben szeretnének műtárgyat vásárolni. A műtárgy.com összefoglalójából kiderül mire érdemes figyelni.

A sort november 5-én az Arte Galéria grafika, kerámia, plakett, kisplasztika árverése nyitja. Egyedi grafikákat többek között Czóbel Bélától, Dési Huber Istvántól, Rozsda Endrétől, Tóth Menyhérttől, Vajda Júliától, feLugossy Lászlótól, sokszorosítottakat pedig Bálint Endrétől, Rudnay Gyulától, Bortnyik Sándortól kínálnak, míg Szántó Piroska, Molnár C. Pál, Szőnyi István munkáiból mindkét kategóriában gazdag a kínálat. A kikiáltási árak többsége 20-30 ezer forint között van, de a legdrágább tétel is jóval 100 ezer forint alattról indul. Az érem- és plakettkínálatból Telcs Ede és Borsos Miklós alkotásait indokolt kiemelni.

November 8-án a Biksady Galéria tart szőnyeg- és bútorárverést, a kínálat gerincét Kótai József szőnyeggyűjteménye alkotja. A jóval több mint száz keleti szőnyeg túlnyomó többsége a XIX. század második, illetve a XX. század első felében készült, s főként a türkmén, az iráni, az anatóliai és a kaukázusi szőnyegművészetet reprezentálja. Kisebb darabokat akár már 10 ezer forintért is meg lehet majd szerezni, míg az árskála másik szélső pontját egy-egy türkmén, üzbég és perzsa szőnyeg 600 ezer forintos kikiáltási ára jelenti. A 16 tételből álló bútorkínálat sztárja egy Mahunka Imre tervei alapján közel száz éve készült hétrészes szalongarnitúra lehet, amire egymillió forinton kezdődhet a licit. Az árverés anyaga itt tekinthető meg.

Nagy izgalmak várnak novemberben a magyar műgyűjtőkre

Erre az üzbég-nurata-hali szőnyegre a Biksady Galéria árverésén lehet licitálni; a kezdőár 600 ezer forint.

Másnap indul és 10-én folytatódik a BÁV őszi művészeti aukciója, amit a ház - joggal - az újrafelfedezések árveréseként hirdet. Több olyan kiemelkedő kvalitású, életművi jelentőségű alkotás is kalapács alá kerül ugyanis, melyek 50, vagy akár 100 évi lappangás után kerültek elő magángyűjtemények mélyéről. Az első nap az ékszereké és az ezüstöké. A vezető tétel itt egy, a magyar piacon egyedülálló, 5 karátos briliánssal díszített szoliter platina gyűrű, amiért új tulajdonosának igen mélyen kell majd a zsebébe nyúlnia, hiszen a licit 6,5 millió forintról indul. Néhány további tétel is csak hétszámjegyű összegért lesz megszerezhető, de a kínálat az alacsonyabb árfekvésű, néhány tíz- vagy százezer forintért kínált ékszerek között is bőséges. Ugyanez vonatkozik az órák választékára is, ahol egy 5,5 millióról induló, nem kevesebb mint 429 briliánssal ékített Ebel ékszeróra lehet a sztár. Az ezüst műtárgyak megszokottan gazdag választékából ezúttal egy pazarul kidolgozott neorokokó kandeláber párt emelünk ki, ami egymillió forintról indulva várja új tulajdonosát.

Nagy izgalmak várnak novemberben a magyar műgyűjtőkre

Az 1896-97-ben készült Zsolnay kandalló 18 millió forintról indul a BÁV árverésén

A festményanyagban találjuk az egész hazai őszi árverési szezon legmagasabb áron induló tételét, Rippl-Rónai József 1914 körül született, A Róma-villa ősszel című kukoricás stílusú remekét, ami 48 millió forintos kikiáltási árat kapott. Az Aba-Novák Vilmos kiemelkedő munkái közé tartozó 1926-os Zugligeti ház, és az egy évvel későbbi Olvasó nő 50 év után kerül ismét a nagyközönség elé és 8, illetve 16 millió forintról indulva várja a liciteket. Czóbel Béla korai munkái közül sok elveszett és ilyennek gondolták az alig 21 évesen festett Körhinta című művét is, ami most 104 évnyi lappangás után került elő; utoljára egy 1912-es nagybányai kiállításon volt látható. A kisméretű olajképet jelentőségéhez képest kedvezőnek mondható, 12 milliós áron indítják. Akár egy önálló árverést is megtölthetne a kortárs kínálat, amit többek között Vilhelm Károly, Váli Dezső, Konok Tamás, Deim Pál, Pauer Gyula, El Kazovszkij, Bak Imre, Hencze Tamás és Károlyi Zsigmond neve fémjelez; valamennyi munka a néhány százezer forintos sávból indul. A szoboranyagból Vedres Márk 9 millió forinton kezdő fiúaktja emelkedik ki, míg a műtárgyak között minden bizonnyal a Zsolnay Miklósnak és feleségének a XIX. század végén készített kandalló váltja majd ki a legnagyobb érdeklődést. A hányatott sorsú remekmű, melynek párdarabja egykor a budavári palota Szent István termét díszítette, 18 millió forintos induló árat kapott. Az aukció első napjának teljes anyaga itt, míg a másodiké itt található.

Nagy izgalmak várnak novemberben a magyar műgyűjtőkre

Rippl-Rónai József A Róma-villa ősszel című festményéért a BÁV legalább 48 millió forintot vár

Többezer tétel várja az érdeklődőket a Darabanth Aukciósház november 26-án záruló online nagyárverésén. Az anyag zömét ezúttal is bélyegritkaságok, filatéliai és postatörténeti dokumentumok alkotják, de ezúttal izgalmas képzőművészeti anyag is várja a licitálókat. A legmagasabb áron egy kb. kétezer darabos magyar városi okmánybélyeg gyűjtemény indul, kikiáltási ára 2,2 millió forint. Egy 125 éves, egyedi készítésű Budapest fotóalbum 1,25 millión, míg Mattis Teutsch János aukción először hozzáférhető komplett MA linóleum mappája 1 millió forinton kezd. Ugyanennyi a kikiáltási ára az 1945-ös berlini békekonferencián készült eredeti fotósorozatnak is. A régi kitüntetéseket gyűjtők számára lehet érdekes a Magyar Királyi Szent István-rend kiskeresztje, amit 600 ezer forintról indítanak. Az árverés teljes anyaga itt tekinthető meg.

Novemberben is folytatja rendszeres árveréseit a Műgyűjtők Háza, színre lép a Párisi Galéria, és újabb online aukciót tart a Pintér Aukciósház is. Számos könyvárverés is várja a gyűjtőket, így a Központi, a Szőnyi és a Krisztina Antikvárium Budapesten, a Dekameron és Könyvmoly Szegeden, a Laskai Osvát Antikvárium Esztergomban, a Bihar és a Crystal Antikvárium Debrecenben tart aukciót.

Szerző: műtárgy.com
...
Forrás: Portfolio.hu
További cikkek
Az ír koronázási ékszerek eltulajdonításának fordulatos története

Az ír koronázási ékszerek eltulajdonításának fordulatos története

2024-04-17

Az Artnet legújabb The Hunt című sorozatában olyan művészeti alkotásokat és ősi relikviákat kutat, amelyek - sajnos - az idők során elvesztek. A frigyládától Kleopátra sírjáig ezek a legendás kincsek régóta megragadják a történészek és a régészek fantáziáját, még akkor is, ha a történelem rétegei alá vannak eltemetve. 

Műtárgy-kalauz stopposoknak XXVI.

Műtárgy-kalauz stopposoknak XXVI.

2024-04-17

Az OCTOGON és az Art Advisory Budapest közös sorozatában – az aktuális online tematikához kapcsolódóan – mindig egy-egy újabb hazai művészre és alkotására hívjuk fel olvasóink figyelmét. Az áprilisi, Építészet & Művészet fókuszunknak megfelelően ezúttal Wolsky András Random Space-Constellation NO'1 című térbeli művét mutatjuk be.

Milánói útikalauz műkedvelőknek

Milánói útikalauz műkedvelőknek

2024-04-16

A művészet és a dizájn szerelmesei számára talán még soha nem volt alkalmasabb időpont Milánó meglátogatására. Április közepén a Design Hét, a Miart és a Velencei Biennále hármasa találkozik, a város irigylésre méltó művészeti, dizájn és gasztronómiai célpontjai pedig a figyelem középpontjába kerülnek. Azonban, ahogyan azt a város bármelyik galériása el fogja mondani, Milánó számtalan kulturális gyöngyszemét egész évben meg lehet tekinteni.

Lakner László festményével bővült a Centre Pompidou gyűjteménye

Lakner László festményével bővült a Centre Pompidou gyűjteménye

2024-04-09

Lakner László Barikád című festménye bekerült a párizsi Centre Pompidou rangos gyűjteményébe. Lakner a magyar neoavantgárd egyik legjelentősebb képviselője, az 1972-ben készült alkotása a Pompidou Kelet-közép Európai Akvizíciós Bizottság magyar tagjainak közvetítésével került be a párizsi múzeum állandó válogatásába.

A párizsi galériák új generációja változtatja meg a város művészeti szcénáját

A párizsi galériák új generációja változtatja meg a város művészeti szcénáját

2024-04-08

Párizs, a művészetek városa, lenyűgöző kulturális pezsgéssel büszkélkedhet. A múzeumok széles tárháza, a galériák sokasága és a magángyűjtemények – például a Pinault-gyűjtemény vagy a Fondation Louis Vuitton - lenyűgöző választéka nem mindennapi élményeket teremt a művészet rajongóinak. A Louvre örök klasszikusai mellett Párizs napjainkban a kortárs kiállításai révén is jelentős vonzerővel bír az érdeklődők számára.

Próbálta már?

Hirdetés feladása

Meghirdetheti eladó műtárgyait.

Aukciós értesítés

Valamennyi új aukciós katalógusról email értesítést kap.

Műtárgyfigyelés

A keresésének megfelelő műtárgyakról értesítést kap.

Értékbecslés

Értékbecslést kérhet műtárgyáról.

Kedvencek

Elmentheti kedvenc műtárgyait, hogy később a Kedvencek menüpontban könnyen megtalálhatók legyenek.

Projektjeink

Partnereink

Hiba!

  • A művelethez kérem jelentkezzen be!

Hírlevél feliratkozás

Hírlevél feliratkozáshoz adja meg az e-mail címét és kattintson a feliratkozás gombra.