Részletes keresés

Nagy nevek, stabil befektetések a hazai aukciókon

Ahogy tegnapi cikkünkben bemutattuk, a május igen erős hónap az aukciós piacon. Nehéz eligazodni a számos aukció többezres tétellistái között. Aki biztosra akar menni, a legismertebb magyar nevek közül válogasson, a műtárgy.com legfrissebb ajánlója most nyolc 'blue chip' festményt mutat be.



Ahogy elkezdődik a tavasz, úgy indulnak el Magyarországon és a nemzetközi színtéren is a legnagyobb aukciósházak tavaszi árverései, és ahogy mindig, idén is kiemelkedően izgalmas, kvalitásos alkotások kerülnek kalapács alá. Bár a tavaszi aukciókon több ezer műtárgyat is elárvereznek, ezek között akadnak kiemelkedő darabok olyan nagy művészektől, akiknek művészettörténeti jelentőségük vitathatatlan. Ezen túl érdemes odafigyelni olyan nagynevű külföldi művészek képeire is, mint a francia Constant Troyon, hiszen ismertebb külföldi művésztől ritkábban fordul elő festmény a magyar aukciós piacon.

A kiemelkedő alkotói minőség persze a kikiáltási árakon is meglátszik, ezek az alkotások több milliós árról kezdik meg a licitet, amit az aukció során sokszor dinamikusan meg is haladhatnak. Ennek következtében ezeket a műtárgyakat elsősorban nem kezdő műgyűjtőknek, hanem a rutinosabb, biztonságra törekvő, nagyobb tőkével bíró befektetőknek ajánljuk.

Az alábbiakban nyolc olyan, a 19. században és a 20. század első felében készült, stabil befektetésnek számító alkotást mutatunk be, melyek hamarosan licitálhatóak lesznek a hazai aukciós piacon.

Ifjabb Markó Károly, apjához hasonlóan ugyancsak jeleskedett a bukolikus itáliai tájak megfestésében.

Nagy nevek, stabil befektetések a hazai aukciókon


Ifj. Markó Károly: Itáliai táj kecskepásztorral. Olaj, vászon 79 × 102 cm Jelezve balra lent: C. Marko

Kikiáltási ár: 7.500.000 Ft


A nagynevű barbizoni iskolához tartozó Troyon festészetében az állatok, különösen a tehenek központi szerepet kapnak, ami ezen a védett képén is megmutatkozik.

Nagy nevek, stabil befektetések a hazai aukciókon


Troyon, Constant Sévres: Tehenek a vízparton. Olaj, vászon 64 × 84 cm Jelezve balra lent: C. Troyon Szerepelt korábban a BÁV 29. Képaukcióján (339. tétel, reprodukált) VÉDETT

Kikiáltási ár: 4.800.000 Ft


Ez a korábban már kétszer is elárverezett pasztell-kép egy kacéran a nézőre kitekintő nőalakot ábrázol.

Nagy nevek, stabil befektetések a hazai aukciókon


Rippl-Rónai József: Fiatal hölgy kártyával (Pasziánsz). Pasztell, papír 500 × 390 mm Jelezve balra lent: Rónai Szerepelt korábban a BÁV 31. (1973. szeptember) és 41. (1976. december, 263. tétel) Képaukcióján

Kikiáltási ár: 4.200.000 Ft


Pór Bertalannak ezen a képén a színek radikalizmusa is hozzájárul ahhoz, hogy a portré mélyen belevésődjön a néző emlékezetébe.

Nagy nevek, stabil befektetések a hazai aukciókon


Pór Bertalan: Kék inges fiú (Cigány fiú), 1910, Olaj, vászon, 77x62,5 cm, jelezve balra lent: Pór 910, Proveniencia: egykor Bernát György gyűjteményében

Kikiáltási ár: 15.000.000 Ft


Ikerváron volt a Batthyány család egyik kastélya, ezért viselheti a kép is a vas megyei település nevét.

Nagy nevek, stabil befektetések a hazai aukciókon


Batthyány Gyula: Ikervár. Olaj, vászon 74 × 61 cm Jelezve jobbra lent: Batthyány

Kikiáltási ár: 7.000.000 Ft


Scheiber Hugó képének dinamizmusa jól mutatja, hogy az alkotó hogyan építette be a futurista művészet egyes elemeit a saját, oldott hangú festészetébe.

Nagy nevek, stabil befektetések a hazai aukciókon


Scheiber Hugó: Körhinta, 1927 körül, Olaj, karton, 52x98 cm, Jelezve jobbra lent: Scheiber, Kiállítva: Scheiber Hugó. Festészet a jazz ritmusában. Kieselbach Galéria, Budapest, 2014. november., Reprodukálva: Molnos Péter: Scheiber Hugó. Festészet a jazz ritmusában. Budapest, 2014. 124.

Kikiáltási ár: 25.000.000 Ft


Nagy nevek, stabil befektetések a hazai aukciókon


Patkó Károly: Déli napsütés, 1932, Tempera, vászon, 80x100 cm, Jelezve balra lent: Patkó, Hátoldalon: Nemzeti Szalon címke árversi raglap

Kikiáltási ár: 6.000.000 Ft


Nagy nevek, stabil befektetések a hazai aukciókon


Vajda Lajos: Északi táj, 1938. Pasztell, szén, papír, 29x88 cm, Jelzés nélkül, Hátoldalon: Vajda Lajos 1938 Budapest, Proveniencia: a festő özvegyétől, Vajda Júliától az 1960-as évek végén dr. Rácz István vásárolta meg. A gyűjtő 2006-os halála után örököseihez került.

Kikiáltási ár: 35.000.000 Ft

...
Forrás: Portfolio.hu
További cikkek
Az ír koronázási ékszerek eltulajdonításának fordulatos története

Az ír koronázási ékszerek eltulajdonításának fordulatos története

2024-04-17

Az Artnet legújabb The Hunt című sorozatában olyan művészeti alkotásokat és ősi relikviákat kutat, amelyek - sajnos - az idők során elvesztek. A frigyládától Kleopátra sírjáig ezek a legendás kincsek régóta megragadják a történészek és a régészek fantáziáját, még akkor is, ha a történelem rétegei alá vannak eltemetve. 

Műtárgy-kalauz stopposoknak XXVI.

Műtárgy-kalauz stopposoknak XXVI.

2024-04-17

Az OCTOGON és az Art Advisory Budapest közös sorozatában – az aktuális online tematikához kapcsolódóan – mindig egy-egy újabb hazai művészre és alkotására hívjuk fel olvasóink figyelmét. Az áprilisi, Építészet & Művészet fókuszunknak megfelelően ezúttal Wolsky András Random Space-Constellation NO'1 című térbeli művét mutatjuk be.

Milánói útikalauz műkedvelőknek

Milánói útikalauz műkedvelőknek

2024-04-16

A művészet és a dizájn szerelmesei számára talán még soha nem volt alkalmasabb időpont Milánó meglátogatására. Április közepén a Design Hét, a Miart és a Velencei Biennále hármasa találkozik, a város irigylésre méltó művészeti, dizájn és gasztronómiai célpontjai pedig a figyelem középpontjába kerülnek. Azonban, ahogyan azt a város bármelyik galériása el fogja mondani, Milánó számtalan kulturális gyöngyszemét egész évben meg lehet tekinteni.

Próbálta már?

Hirdetés feladása

Meghirdetheti eladó műtárgyait.

Aukciós értesítés

Valamennyi új aukciós katalógusról email értesítést kap.

Műtárgyfigyelés

A keresésének megfelelő műtárgyakról értesítést kap.

Értékbecslés

Értékbecslést kérhet műtárgyáról.

Kedvencek

Elmentheti kedvenc műtárgyait, hogy később a Kedvencek menüpontban könnyen megtalálhatók legyenek.

Projektjeink

Partnereink

Hiba!

  • A művelethez kérem jelentkezzen be!

Hírlevél feliratkozás

Hírlevél feliratkozáshoz adja meg az e-mail címét és kattintson a feliratkozás gombra.