Részletes keresés

Nagyszabású intézményi kiállítás-sorozatra készül az MNB Arts and Culture és a Fajó Alapítvány Kínában

Az Út – Fajó János és a Pesti Műhely címmel, több kínai helyszínen bemutatásra kerülő vándorkiállítás indul az MNB Arts and Culture divíziója és a Fajó Alapítvány együttműködésében. Az első bemutató Sanghajban, a Liu Haisu Művészeti Múzeumban 2023. augusztus 19-én nyílik.

Az MNB 2020-ban kezdte el kortárs gyűjteménye építését, elsősorban a magyar geometrikus absztrakt és a neoavantgárd irányzat művészeire fókuszálva, akik a hatvanas-hetvenes években együtt haladtak a világ legprogresszívabb irányzataival, és maradandó életművük fontos mérföldkő a magyar művészet történetében. A gyűjteményezés azóta kiegészült a középgenerációs és a legfiatalabb korosztály munkáival, de a misszió változatlan: a hazai közönség mellett külföldön is láthatóvá tenni az MNB által életre hívott kortárs gyűjtemény anyagát. A most útjára induló kiállítás-sorozat Kína számos nagyvárosában lesz látható az év második felében.

A nagyszabású, - több mint 45 műből álló - intézményi tárlat anyaga a Pesti Műhely alapító tagjaira koncentrál, akik 1971 és 1988 közt szitanyomó tevékenységgel foglalkoztak, és a korszak meghatározó művészeti közösségét alkották. A Pesti Műhely minden tagjától (Bak Imre, Fajó János, Hencze Tamás, Keserü Ilona, Mengyán András és Nádler István) több fontos alkotás is szerepel a Magyar Nemzeti Bank gyűjteményében, ezekből válogatott Sárvári Zita kurátor, kiegészítve a Fajó Alapítvány saját anyagával és kölcsönzött művekkel.

A Pesti Műhely tevékenysége 1971-ben indult, amikor Bak Imre, Fajó János és Nádler István képzőművészeti alkotói közösségi programot dolgozott ki, amelynek a vizuális környezet fejlesztése volt a célja. Aktivitásuk a reklámgrafikától az öltözködésen át a várostervezésig terjedt. Hangsúlyozták a sokszorosítás fontosságát. Célként határozták meg a művészet demokratizálását, az alkotások reprodukcióinak terjesztését. 1973-ban egy Benczúr utcai szenespincében szitanyomó műhelyt létesítettek, innentől nemcsak alkotócsoportként, hanem kiadóként is működtek.

„A kiállítás címe összetett szimbólumokra épül. Az út az, amit a Pesti Műhely tagjai bejártak pályájuk során, és amit most a műalkotások megtesznek. A szitanyomás technikája a selyemúttal került be Európába. Az út alapvetően az élet gyakori metaforája, mely arra emlékeztet bennünket, hogy nem a cél a legfontosabb. Az út maga a fejlődés.” – mondta el a kiállítási koncepcióról Sárvári Zita, a kiállítás kurátora és a Fajó Alapítvány művészeti tanácsadója.


Fajó János Műteremház

A Fajó Alapítványt a művész felesége, Fajóné Hajós Ágnes alapította 2019-ben azzal a céllal, hogy továbbvigye az alkotó szellemiségét és menedzselje a művészeti hagyatékot.

A Liu Haisu Művészeti Múzeum, amellett, hogy kiállításoknak ad otthont, akadémiai kutatásokat támogat, edukatív funkciókat lát el, illetve elősegíti a kultúrák közötti átjárásokat. Magyar művészetet sem először láthat itt a kínai közönség.

Az MNB Arts and Culture divíziónak nincs saját kiállítótere, de folyamatosan keressük a lehetőséget, hogy gyűjteményünket láthatóvá tegyük a nagyközönség számára is. Külön öröm, ha ezt a nemzetközi art world fontos színhelyein tehetjük, egyfajta kultúrdiplomáciai misszióként. Egy vállalati gyűjtemény mindig növeli az adott intézmény presztízsét, jelen esetben az MNB gyűjtemény nemzetközi bemutatása nemcsak a bank, hanem az ország imázsát is pozitívan befolyásolja. Kína az utóbbi években jelentős mértékben fejlesztette soft power infrastruktúráját, rengeteg új múzeum épült, amelyek kiemelt szerepet játszanak a nemzetközi kulturális kapcsolatok építésében, és amelyekben szívesen mutatnak be európai művészeket.” – hangsúlyozta Hamvai Kinga, a gyűjtemény gondozásáért felelős MNB Arts and Culture divízió vezetője.

A kiállítás 2023. augusztus 19 – szeptember 17. között lesz látogatható.

 

Forrás: Fajó Alapítvány

Címlapkép: Liu Haisu Művészeti Múzeum, Sanghaj

Címlapkép forrása: Fajó Alapítvány

További cikkek
Rekordszámú művész a 2024-es Velencei Biennálén

Rekordszámú művész a 2024-es Velencei Biennálén

2024-04-26

A Velencei Biennálé a kortárs művészet legnagyobb nemzetközi bemutatója. Az itt szereplő művészek azonnal a világ legkiválóbb szakembereinek és mega-galériáinak látókörébe kerülhetnek, ami felpörgetheti a karrierjüket. A Biennálé kurátora minden évben komoly befolyással bír, hiszen többek között ő választja ki a rendezvényen kiállító alkotókat, akiket a művészeti világ figyelmébe kíván ajánlani.

Frissen restaurálva, újra megtekinthetők a Notre-Dame-tűzből megmentett festmények

Frissen restaurálva, újra megtekinthetők a Notre-Dame-tűzből megmentett festmények

2024-04-25

Amikor 2019. április 19-én kigyulladt a Notre-Dame de Paris, volt egy félórás időszak, amikor úgy tűnt, hogy a székesegyház teljesen összeomolhat. A világ döbbenten figyelte, ahogy a tornya ledől, és füst gomolyog a párizsi égbolton. A tűzoltók szakértelme és bátorsága döntőnek bizonyult. Éjfélre a hatóságok kijelentették, hogy a város egyik leghíresebb nevezetessége „megmenekült”, és a parázsló épületből emberi lánc vezetett ki, amely műkincseket, ereklyéket és értékes könyveket vitt biztonságba.

Próbálta már?

Hirdetés feladása

Meghirdetheti eladó műtárgyait.

Aukciós értesítés

Valamennyi új aukciós katalógusról email értesítést kap.

Műtárgyfigyelés

A keresésének megfelelő műtárgyakról értesítést kap.

Értékbecslés

Értékbecslést kérhet műtárgyáról.

Kedvencek

Elmentheti kedvenc műtárgyait, hogy később a Kedvencek menüpontban könnyen megtalálhatók legyenek.

Projektjeink

Partnereink

Hiba!

  • A művelethez kérem jelentkezzen be!

Hírlevél feliratkozás

Hírlevél feliratkozáshoz adja meg az e-mail címét és kattintson a feliratkozás gombra.