Részletes keresés

Nagyszerű női művészek munkái aukción

A női alkotók műalkotásai sokszor jóval férfitársaik munkáinál alacsonyabb áron kerülnek kalapács alá, azonban ez inkább a társadalmi berögződéseket és nem az alkotásaik minőségét jelzi. Hogy ez ne maradjon örökre így, a műtárgy.com friss ajánlójában olyan kiváló hazai női művészek munkái közül válogat, akiknek a képein érdemes elidőzni.

A női alkotók korábban sokszor inkább csak az alacsonyabb rendűnek tekintett iparművészetek terén kaptak kibontakozási lehetőséget, vagy pedig egy nagynevű művészcsaládba kellett születniük, hogy alkothassanak, mint azt a 17. századi Artemisia Gentileschi esete példázza. Emellett a női művészeket, ha megszólalási lehetőséghez is jutnak, sokszor úgy kategorizálják, hogy csak a sajátos női sorsról, élethelyzetekről szólhat a művészetük, és ritkán tekintenek úgy rájuk, mint akik ugyanolyan joggal szólalhatnának meg a művészet és az élet egyetemes kérdéseiről, mint férfi kollégáik. Azonban ez nem jelenti azt, hogy ne lennének nagyszerű női alkotók a művészettörténetben és a műtárgypiacon, ezért az alábbiakban olyan 20. századi magyar művésznők munkái közül válogatunk, amikre licitálni is lehet a következő hetek hazai aukcióin.

Az idén 85 éves Keserü Ilona pályája az 1960-as évek neoavantgárd művészetével indult és lett a hazai absztrakt művészet egyik kiemelkedő alakja. Ezen a képén egyszerre vannak jelen a kalligrafikus vonalak és a strukturált színpaletták.

Nagyszerű női művészek munkái aukción

 


Krizsánné Csíkos Antónia a Képzőművészeti Főiskolán tanult, majd férjével együtt a Nagybányai művésztelepen dolgozott, ami nagyban alakította művészetét, azonban annyi más művésszel ellentétben ő és férje egész életüket Nagybányán élték le. A most kalapács alá kerülő képen is a nagybányai Szent István-torony látható.

Nagyszerű női művészek munkái aukción

 



A saját női létét és testét is gyakran tematizáló kortárs alkotó, Fajgerné Dudás Andrea festményének bal oldalán tulipánokat, lehullott szirmokat és tulipánmintákat láthatunk, míg a kép jobb oldalán az alkotó saját neve van szinte sorminta szerűen végigfestve.

Nagyszerű női művészek munkái aukción

 



Az Omara néven is ismert Oláh Mara korunk talán legjelentősebb cigány festőnője, akinek művei a 2007-es Velencei biennále Roma pavilonjában is ki voltak állítva. Ez a szövegekben gazdag kép egyszerre teszi témájává a női sorsokat, a cigányságot és a prostitúciót is.

Nagyszerű női művészek munkái aukción

 



Verebics Ágnes idei, egy fekete párducot ábrázoló képe gazdag asszociációkat kelt. Egyszerre juthat eszünkbe az 1960-1970-es évek amerikai Black Panther nevű fekete, militáns polgárjogi mozgalma és az azonos című film, ami idei év egyik legsikeresebb és legvitatottabb mozija volt.

Nagyszerű női művészek munkái aukción

 



Járitz Józsa az 1910-es években Iványi Grünwald Bélától tanult festeni, majd az 1920-as évek jelentős részét külföldön, Párizsban töltötte, ahol olyan alkotókkal ismerkedett meg, mint Mondrian és Picasso.

Nagyszerű női művészek munkái aukción

 



szerző: műtárgy.com


Forrás: Portfolio.hu
További cikkek
Az ír koronázási ékszerek eltulajdonításának fordulatos története

Az ír koronázási ékszerek eltulajdonításának fordulatos története

2024-04-17

Az Artnet legújabb The Hunt című sorozatában olyan művészeti alkotásokat és ősi relikviákat kutat, amelyek - sajnos - az idők során elvesztek. A frigyládától Kleopátra sírjáig ezek a legendás kincsek régóta megragadják a történészek és a régészek fantáziáját, még akkor is, ha a történelem rétegei alá vannak eltemetve. 

Műtárgy-kalauz stopposoknak XXVI.

Műtárgy-kalauz stopposoknak XXVI.

2024-04-17

Az OCTOGON és az Art Advisory Budapest közös sorozatában – az aktuális online tematikához kapcsolódóan – mindig egy-egy újabb hazai művészre és alkotására hívjuk fel olvasóink figyelmét. Az áprilisi, Építészet & Művészet fókuszunknak megfelelően ezúttal Wolsky András Random Space-Constellation NO'1 című térbeli művét mutatjuk be.

Milánói útikalauz műkedvelőknek

Milánói útikalauz műkedvelőknek

2024-04-16

A művészet és a dizájn szerelmesei számára talán még soha nem volt alkalmasabb időpont Milánó meglátogatására. Április közepén a Design Hét, a Miart és a Velencei Biennále hármasa találkozik, a város irigylésre méltó művészeti, dizájn és gasztronómiai célpontjai pedig a figyelem középpontjába kerülnek. Azonban, ahogyan azt a város bármelyik galériása el fogja mondani, Milánó számtalan kulturális gyöngyszemét egész évben meg lehet tekinteni.

Lakner László festményével bővült a Centre Pompidou gyűjteménye

Lakner László festményével bővült a Centre Pompidou gyűjteménye

2024-04-09

Lakner László Barikád című festménye bekerült a párizsi Centre Pompidou rangos gyűjteményébe. Lakner a magyar neoavantgárd egyik legjelentősebb képviselője, az 1972-ben készült alkotása a Pompidou Kelet-közép Európai Akvizíciós Bizottság magyar tagjainak közvetítésével került be a párizsi múzeum állandó válogatásába.

A párizsi galériák új generációja változtatja meg a város művészeti szcénáját

A párizsi galériák új generációja változtatja meg a város művészeti szcénáját

2024-04-08

Párizs, a művészetek városa, lenyűgöző kulturális pezsgéssel büszkélkedhet. A múzeumok széles tárháza, a galériák sokasága és a magángyűjtemények – például a Pinault-gyűjtemény vagy a Fondation Louis Vuitton - lenyűgöző választéka nem mindennapi élményeket teremt a művészet rajongóinak. A Louvre örök klasszikusai mellett Párizs napjainkban a kortárs kiállításai révén is jelentős vonzerővel bír az érdeklődők számára.

Próbálta már?

Hirdetés feladása

Meghirdetheti eladó műtárgyait.

Aukciós értesítés

Valamennyi új aukciós katalógusról email értesítést kap.

Műtárgyfigyelés

A keresésének megfelelő műtárgyakról értesítést kap.

Értékbecslés

Értékbecslést kérhet műtárgyáról.

Kedvencek

Elmentheti kedvenc műtárgyait, hogy később a Kedvencek menüpontban könnyen megtalálhatók legyenek.

Projektjeink

Partnereink

Hiba!

  • A művelethez kérem jelentkezzen be!

Hírlevél feliratkozás

Hírlevél feliratkozáshoz adja meg az e-mail címét és kattintson a feliratkozás gombra.