Részletes keresés

Nem kelt el a Caravaggio freskóval díszített villa

20%-kal csökkentik az olasz mester egyetlen mennyezeti freskójával díszített villa 471 millió eurós árát.

Miután a keddi árverésen nem érkezett ajánlat a 16. századi, római Villa Aurora épületére, aukciójának időpontját átütemezték. A Villa Aurora 471 millió euróért került árverésre a villa utolsó tulajdonosának, a néhai Nicolò Boncompagni Ludovisi hercegnek és amerikai származású feleségének, Rita Boncompagni Ludovisi hercegnőnek három fia közötti elkeseredett örökösödési vitájukból adódóan.

A licitálóknak hétfőn éjfélig kellett regisztrálniuk ajánlatukat a kedd délutáni online árverésre. Beniamino Milioto, a hercegnő ügyvédje megerősítette, hogy nem érkezett ajánlat, és hogy az árverést április 7-re halasztották, ahol 20%-os árcsökkentéssel kerül majd kalapács alá a villa.

 

Caravaggio freskója, Jupiter, Neptunusz és Plútó (részlet). Forrás: BBC News

 

Caravaggio Jupiter, Neptunusz és Plútó freskóját Francesco Maria Del Monte bíboros rendelte meg 1597-ben, hogy alkímiai laboratóriumának mennyezetét ékesítse. A pápasággal szoros kapcsolatban álló Ludovisi család 1621-ben vásárolta meg az ingatlant Del Monte-tól.

A kikiáltási ár oroszlánrészét a Caravaggio freskónak tulajdonítják, bár a villában Guercino barokk festő által készített mennyezeti freskók is találhatóak.

 

Guercino freskója a Villa Aurorában. Forrás: BBC News

 

Bármelyik licitálóhoz kerül az épület, annak további 11 millió eurót kellene kifizetnie a restaurálás költségeire. Korábban állítólag Bill Gates is érdeklődött a villa megvásárlása iránt.

Alessandro Zuccari, a római Sapienza Egyetem történészprofesszora, aki a falfestmény értékének becslését felügyelte, elmondta:

Nem vagyok meglepve, hogy nem érkezett ajánlat, sőt, meglepődtem volna, ha jelentkezett volna vevő. Az ár túl magas. Meglátjuk, mi lesz áprilisban, de kétlem, hogy bárki is jelentkezne.

Mivel a terület a kulturális minisztérium védelme alatt áll, amint egy licit elfogadásra kerül az árverésen, az államnak lehetősége lesz megvásárolni az ingatlant azzal megegyező áron. Több mint 35 000 ember írta alá azt a múlt héten indított petíciót, amelyben a kormányt a beavatkozásra és a pénz előteremtésére szólították fel.

 

Forrás: The Guardian

Címlapkép: Caravaggio-freskó a római Villa Aurora-ban. Forrás: Artnews


Forrás: Portfolio.hu
További cikkek
Íme néhány hazai kiállítás az őszi hónapokra

Íme néhány hazai kiállítás az őszi hónapokra

2023-09-20

Újra itt a szeptember, a nyár végeztével azonban ugyanúgy számos kiállításélményt szerezhetünk. A műtárgy.com bemutat hét kimagasló budapesti, vidéki múzeumban nyílt, illetve hamarosan megnyíló tárlatot, amel

Mit érdemes tudni a Párizs Design Hétről? – Mutatjuk a rendezvény legkiemelkedőbb részleteit, kiállítóit

Mit érdemes tudni a Párizs Design Hétről? – Mutatjuk a rendezvény legkiemelkedőbb részleteit, kiállítóit

2023-09-15

A francia főváros egészére kiterjedő Paris Design Week eseménysorozata tökéletes időtöltést kínál mind a tervezők, mind a design világa iránt rajongók számára. A belsőépítészet, illetve életmód legújabb trendjeit bemutató, nagyszabású rendezvény idén szeptember 7. és 16. között zajlik. A Maison & Objet szervezésben megvalósuló Design Hét központi helyszíne a Paris Nord Villepinte Kiállítási Központ, azonban az itt tartott programokkal egyidőben számos más rangos intézmény is izgalmas kulturális projektekkel készül az érdeklődők számára. A több ezer designmárkát kiállító galériatárlatok mellett rengeteg képzőművészeti installáció várja a látogatókat. Cikkünkben összegyűjtöttük a legfontosabb tudnivalókat a vásárt és programkínálatát illetően.

Műtárgy-kalauz stopposoknak XIV.

Műtárgy-kalauz stopposoknak XIV.

2023-09-13

Régóta keresel a lakásod enteriőrjéhez illő műtárgyat? Vagy csak szeretsz gyönyörködni a művészetben? Az OCTOGON és az Art Advisory Budapest közös sorozatában – az aktuális online tematikához kapcsolódóan – mindig egy-egy újabb hazai művészre és alkotására hívjuk fel olvasóink figyelmét. A szeptemberi Technológia, digitális kultúra – tervezés, látvány és valóság, új kihívások fókuszunknak megfelelően ezúttal Gresa Márton New (is always) better című alkotását mutatjuk be.

Próbálta már?

Hirdetés feladása

Meghirdetheti eladó műtárgyait.

Aukciós értesítés

Valamennyi új aukciós katalógusról email értesítést kap.

Műtárgyfigyelés

A keresésének megfelelő műtárgyakról értesítést kap.

Értékbecslés

Értékbecslést kérhet műtárgyáról.

Kedvencek

Elmentheti kedvenc műtárgyait, hogy később a Kedvencek menüpontban könnyen megtalálhatók legyenek.

Projektjeink

Partnereink

Hiba!

  • A művelethez kérem jelentkezzen be!

Hírlevél feliratkozás

Hírlevél feliratkozáshoz adja meg az e-mail címét és kattintson a feliratkozás gombra.