Részletes keresés

Nemzetközi toplista a műgyűjtőkről

Nemzetközi toplista a műgyűjtőkről

A jó gyűjtemény önmagában kevés

A nemzetközi művészeti sajtóban rendszeresen jelennek meg a művészeti színtér szereplőit vagy azon belül egyes kategóriák képviselőit rangsoroló listák. Időnként tekintélyes gazdasági folyóiratok is közölnek ilyeneket. Ezekről a Műértő rendszeresen beszámol, illetve az ArtReview Power 100-as listájának összeállítási elveit követve 2011. decemberi számában maga is összeállította a hazai színtér 50 legbefolyásosabbnak vélt szereplőjének sorrendjét. A rangsorok megjelenését mindig nagy várakozás előzi meg, és rendszerint heves viták követik. Fontos ezért ismételten leszögezni, hogy ezek pillanatnyi állapotot rögzítenek; pontosan mérhető kritériumok hiányában nem lehetnek teljesen objektívek; orientációs pontként szolgálnak, de nem tartanak igényt arra, hogy kőbe vésett igazságként kezeljék őket.

Ezúttal egy olyan listát mutatunk be, amelyet a tekintélyes amerikai folyóirat, az ARTnews állít össze minden évben a legfontosabbnak tartott 200 műgyűjtőről. Ezeknek a szcénára gyakorolt jelentős befolyását mutatja, hogy az ArtReview Power-listáján a 100 szereplő negyede-ötöde minden évben közülük kerül ki. Az ARTnews a 200 gyűjtőt nem rangsorolja, csak a legjelentősebbnek tartott tízet emeli ki külön is. A lap munkatársai 22 országban kérdeztek ismert gyűjtőket, műkereskedőket, aukciósházakat, múzeumi kurátorokat és szakmai tanácsadókat, s munkájuk eredményéből megtudhatjuk, hol vannak a legfontosabb gyűjtők, mit gyűjtenek, és milyen jellegű tevékenységgel teremtik meg a szenvedélyük gyakorlásához szükséges anyagiakat. A listából ugyan nem derül ki, de némi utánjárással feltárható, milyen teljesítmények biztosíthatják egy gyűjtő helyét a listán, hiszen nyilvánvaló, hogy egy gyűjtemény birtoklása – legyen az bármilyen jelentős is – önmagában ehhez még nem elég.

A top-gyűjtők földrajzi megoszlása nem szolgál nagy meglepetéssel, de jelzi, hogy általában még rendkívüli összegek befektetésével sem lehet egyik napról a másikra felkerülni a listára: a műgyűjtésben feltörekvőnek számító régiók, így Kína és a délkelet-ázsiai térség, Oroszország vagy az Arab-öböl államai még alig-alig képviseltetik magukat. A 200 név között ezekből a régiókból mindössze 2-2 oroszt, hongkongi kínait és tajvanit, valamint 1-1 katarit, dél-koreait és ukránt találunk, azaz arányuk együttesen sem éri el az 5 százalékot. Bizonyos azonban, hogy ez az elkövetkező években növekvő tendenciát mutat majd. Miközben az aukciós műkereskedelemben az Egyesült Államok már elvesztette vezető szerepét, a gyűjtők között még mindig nyomasztó az amerikai fölény: a 200-ból 101-en élnek itt, ami persze nem jelenti azt, hogy valamennyien amerikaiak. Őket messze lemaradva követik a műkereskedelemben legfontosabb szerepet játszó négy európai ország gyűjtői: Németországot 15-en, Svájcot 13-an, Nagy-Britanniát 11-en és Franciaországot 9-en képviselik. Ötnél több gyűjtővel egyetlen más ország sem szerepel. A közép-kelet-európai térségből mindössze két osztrák gyűjtő tudott felkerülni, mindkettejük – Francesca von Habsburg, illetve Karlheinz Essl – neve Magyarországon is jól ismert. „Fő hivatása” és az ahhoz kötődő magyarországi érdekeltségei kapcsán ugyancsak széles körben ismert nálunk a svájci lapkiadó, Michael Ringier, valamint a német „csavarkirály”, Reinhold Würth neve.

A „mit gyűjt” kérdésre adott válaszok szerint kiugróan a kortársak a legnépszerűbbek; műveik a legnagyobb kollekciók háromnegyedében szerepelnek. Modern, illetve II. világháború utáni munkák alkotják a top 200-ból 88 kollekció anyagát, míg a harmadik legnépszerűbb kategóriát – messze leszakadva, 14-14 említéssel – az impresszionista, illetve a régi mesterek képezik. A gyűjtési területüket pontosabban behatárolók válaszaiból kiderül, hogy az irányzatok közül a szürrealizmus, a német, illetve az absztrakt expresszionizmus, a minimalizmus és a geometrikus absztrakció a legkedveltebb. A „legnagyobbak” közül fotókat tízen, szobrokat mindössze hatan, videomunkákat négyen gyűjtenek. Kínai vonatkozású műtárgyakkal nyolcan foglalkoznak, de érdeklődésük megoszlik a klasszikus és a modern festmények, bronzok és porcelánok között.

A „miből” kérdésre adott válaszok azt mutatják, hogy a legtöbb vezető gyűjtő több forrásra is támaszkodhat. Minden második közülük a pénzügyi vagy az ingatlanszektorban tesz szert jövedelmének meghatározó részére, egynegyedük az iparban, 6-7 százalékuk pedig a kereskedelemben, illetve a média világában. Több ügyvéd és orvos is szerepel a listán, művész viszont csak egy: az angol Damien Hirst. Az örökölt vagyon szerepe 16 esetben látszik meghatározónak.

A vezető gyűjtők többsége nem „csak” gyűjt, hanem számos más területre is kiterjed a tevékenysége. Ennek leggyakoribb formái: magánmúzeum létrehozása; közgyűjtemények támogatása pénzadományokkal vagy művekkel; díjak alapítása; részvétel múzeumok kuratóriumainak, igazgatóságainak munkájában; könyvek, katalógusok kiadása. Lássunk néhány példát! Az első tízbe is beválasztott amerikai Eli Broad például 26 millió dollárt adományozott a Michigani Állami Egyetem – majdan az ő nevét viselő – múzeumának építésére, miközben a Los Angelesi-i Grand Avenue-n 130 millió dolláros költségvetéssel már készül és 2013-ban megnyílik saját háromszintes múzeuma. Szinte nincs Amerikának olyan modern és kortárs múzeuma, a MoMA-t is beleértve, amelynek igazgatóságában ne lenne tag. François Pinault, a Christie’s tulajdonosa már két velencei palotát épített át saját gyűjteményének bemutatására – ezek azóta a lagúnák városának fő nevezetességei közé tartoznak. A katari uralkodó, Hamad Bin Khalifa Al-Thani az elmúlt években sok százmillió dollár értékben vásárolt régiségeket és kortárs alkotásokat. Amint a közelmúltban kiderült, tavaly ő vette meg – minden eddigi rekordot megdöntő áron – 250 millió dollárért Cézanne Kártyázók című alkotását is. Az emír családjának irányítása alatt áll a katari múzeumi hatóság, amely új múzeumok építésének nagyvonalú terveit koordinálja és külföldön is jelentős kiállításokat szponzorál – így többek között Damien Hirst londoni tárlatát az idei olimpiai játékok ideje alatt. Idehaza nem sokan ismerik a venezuelai Patricia Phelps de Cisneros nevét, aki – míg férje a maga médiabirodalmát építi – Latin-Amerika legjobb magánkézben lévő modern és kortárs gyűjteményét hozta létre. Ösztöndíjakat alapított fiatal latin-amerikai művészek és kurátorok részére, tagja a MoMA igazgatóságának és a londoni Tate latin-amerikai beszerzéseit koordináló bizottságnak. Az ukrán Viktor Pincsuk is százmilliókat költött – természetesen dollárban mérve – gyűjteménye felépítésére. Kijevben létrehozta a Pincsuk Művészeti Központot, amely saját kollekciója mellett időszaki kiállításoknak is helyet ad. Fiatal művészek részére alapított, százezer dollárral dotált nemzetközi díja kuratóriumába és zsűrijébe pedig a nemzetközi művészeti szcéna legismertebb szereplőit sikerült megnyernie.

E. P.

További cikkek
ArtReview Power 100 – 2019 A status quo megkérdőjelezése

ArtReview Power 100 – 2019 A status quo megkérdőjelezése

2020-02-17

A menetrendet betartva idén november közepén is megjelent a művészeti szcéna szereplőit rangsoroló listák legismertebbje, az ArtReview Power 100-a, és miközben ezt is viták fogják kísérni, a rangsor ezúttal „konszenzusosabbnak” tűnik az elmúlt években közzétetteknél.

Milyen műtárgy illik egy hálószobába?

Milyen műtárgy illik egy hálószobába?

2020-02-12

Az antik tárgyakat nemesnek, a kortársakat viszont lendületesnek látjuk? Mindkettő vonz minket, de bizonytalanok vagyunk, hogyan illeszthetjük össze őket? Íme egy szép példa arra, hogy lássuk, milyen harmonikusan tudnak együtt élni régi korok és napjaink műtárgyai.

Műtárgy: antik és kortárs kalandja

Műtárgy: antik és kortárs kalandja

2020-02-06

Az antik tárgyakat nemesnek, a kortársakat viszont lendületesnek látjuk? Mindkettő vonz minket, de bizonytalanok vagyunk, hogyan illeszthetjük össze őket? Íme egy szép példa arra, hogy lássuk, milyen harmonikusan tudnak együtt élni régi korok és napjaink műtárgyai!

Próbálta már?

Hirdetés feladása

Meghirdetheti eladó műtárgyait.

Aukciós értesítés

Valamennyi új aukciós katalógusról email értesítést kap.

Műtárgyfigyelés

A keresésének megfelelő műtárgyakról értesítést kap.

Értékbecslés

Értékbecslést kérhet műtárgyáról.

Kedvencek

Elmentheti kedvenc műtárgyait, hogy később a Kedvencek menüpontban könnyen megtalálhatók legyenek.

Projektjeink

Partnereink

Hiba!

  • A művelethez kérem jelentkezzen be!

Hírlevél feliratkozás

Hírlevél feliratkozáshoz adja meg az e-mail címét és kattintson a feliratkozás gombra.