Részletes keresés

Népszerűek az aukciók, de vajon tényleg megéri műtárgyba, ékszerbe, órába fektetni?

Egy aukció rengeteg kiváló, értékálló befektetési lehetőséget rejt magában: egy Rolex karóra például hat évvel ezelőtti árának több mint másfélszeresét értheti. Kovács Ádám, a BÁV kereskedelmi igazgatója szerint az árveréseken a legnagyobb népszerűségnek a festmények örvendenek, de nagyon keresettek az ékszerek, az órák, a papír régiségek, a numizmatikai érmek, valamint a kerámia, üveg- és ezüsttárgyak is. A BÁV júniusi, Centenáriumi aukcióján feltűnik majd egy igazi művészettörténeti szenzáció is: a világhírű francia impresszionista szobrász, Auguste Rodin egykori tanítványa, majd szeretője, Camille Claudel A könyörgő című alkotása, és a luxusórák kiemelt tétele is, egy Rolex Daytona.

Árverései 100 éves történetének eddigi legkülönlegesebb kollekciójával készül Centenáriumi aukciójára a BÁV Aukciósház – mondta a Portfolio-nak Kovács Ádám, a BÁV kereskedelmi igazgatója, hozzátéve, a júniusi árverés legkiemelkedőbb tétele Camille Claudel A könyörgő című szobra.

Camille 19 évesen lett a nála 24 évvel idősebb Auguste Rodin tanítványa, majd később szeretője és múzsája, aki számos alkotását inspirálta. A tehetséges szobrásznő nem érhette meg művészetének elismerését, pedig szobrait ma már a világ legnagyobb gyűjteményei őrzik. A 34 millió forintos kikiáltási árral árverésre kerülő alkotásból mindössze 58 példány készült, magyarországi felbukkanása igazi szenzációnak számít. Kovács Ádám elmondta, nagy érdeklődésre számítanak a Rolex Cosmograph Daytona különleges kiadású arany karórája kapcsán is, mivel az 2015 óta 60%-kal növelte értékét, így igazán jó befektetésnek számít.

"Az elmúlt egy évben a befektetési ékszer vásárlása iránt nőtt meg a legnagyobb arányban a kereslet. Ez a tendencia nem meglepő, hiszen a hagyományosan menekülőeszköznek tekintett nemesfémek iránti érdeklődés mindig erősödik a bizonytalan gazdasági környezetben” – mondta a szakember, hozzátéve, a júniusi árverésen a BÁV történetének legdrágább, 11 millió forintos kikiáltási árú ékszere is kalapács alá kerül. 

A háromnapos aukció első napjának zárótétele szintén igazi különlegesség, a magyar koronázási palást egy darabjára is lehet licitálni. Kovács Ádámtól megtudtuk, az eredetileg Szent István király és Gizella királyné által adományozott miseruhából készült palást a magyar királyok koronázási viseletének elengedhetetlen része volt. Mivel az 1849-es szabadságharc után a koronázási jelvényekkel együtt egy ládába rejtve elásták, az erősen megrongálódott paláston Ferenc József 1867-es koronázása előtt jelentős átalakításokat kellett végezni. Ekkor került ki belőle a most árverésre kerülő, aranyszálakkal hímzett és igazgyöngyökkel díszített darab is, amelynek felbukkanása új elemekkel gazdagította a koronázási palást fordulatokban gazdag ezeréves történetét.

Egy Rolex karóra  hat évvel ezelőtti árának több mint másfélszeresét értheti.
Egy Rolex karóra hat évvel ezelőtti árának több mint másfélszeresét értheti.

A BÁV tavaly készített egy reprezentatív felmérést, a Műtárgybefektetési index eredménye szerint a koronavírus okozta gazdasági válság ellenére sem rendült meg a műtárgybefektetéssel szembeni bizalom, tartotta stabil pozícióját a befektetési lehetőségek között, a válaszadók nem lettek kockázatkerülőbbek, és nem is fordultak el a műtárgyvásárlásoktól. Épp ezért a MOM Kulturális Központban megrendezésre kerülő Centenáriumi aukción is jelentős számú érdeklődőt várnak, akik személyesen és online is licitálhatnak majd.

A cikk megjelenését a BÁV Aukciósház támogatta.


Forrás: Portfolio.hu
További cikkek
David Bowie lemezborítójának grafikája aukción

David Bowie lemezborítójának grafikája aukción

2021-08-03

David Bowie rajongóinak számára ez az árverés egy valóra vált álom: az aukció alkalmával lehetőség nyílik eredeti grafikák, tervek, portrék, szobrok és zenekari fotózások vásárlására azon művész személyes gyűjtemé

Próbálta már?

Hirdetés feladása

Meghirdetheti eladó műtárgyait.

Aukciós értesítés

Valamennyi új aukciós katalógusról email értesítést kap.

Műtárgyfigyelés

A keresésének megfelelő műtárgyakról értesítést kap.

Értékbecslés

Értékbecslést kérhet műtárgyáról.

Kedvencek

Elmentheti kedvenc műtárgyait, hogy később a Kedvencek menüpontban könnyen megtalálhatók legyenek.

Projektjeink

Partnereink

Hiba!

  • A művelethez kérem jelentkezzen be!

Hírlevél feliratkozás

Hírlevél feliratkozáshoz adja meg az e-mail címét és kattintson a feliratkozás gombra.