Részletes keresés

Nyitott Műtermek Délutánja a Százados úti művésztelepen

Látogasd meg a képzőművészeket!

 

Különleges, egyedi helyszínen, a Százados úti művésztelepen várja az érdeklődőket a június elsején immár negyedik alkalommal megrendezésre kerülő Nyitott Műtermek Délutánja.

 

Időpont: 2014. június 1. 14-19 óra között

Helyszín: 1087 Budapest, Százados út 3-13.

 

A művészethez nemcsak fehérre festett falú, csöndes és rideg galériák elérhetetlen távolságából közelíthetünk. A művészet rólunk szól, nekünk szól, velünk változik. Kérdéseket tennél fel kedvenc alkotódnak? Szeretnéd látni testközelből az ecseteket, vásznakat, eszközöket? Belekóstolnál a műtermek világának hangulatába? Ismét Nyitott Műtermek Délutánja, ezúttal június 1-jén a Százados úti Művésztelepen.

 

A Józsefváros szélén elhelyezkedő művésztelep Budapest első alkotó közösséget megteremtő intézménye, amely Bárczy István főpolgármester hivatali ideje alatt épült 1909 és 1911 között. Kiemelkedő alkotók sora élt és alkotott itt a kezdettől fogva, köztük Csorba Géza, Kallós Ede, Kisfaludi Strobl Zsigmond, Makrisz Agamemnon, Medgyessy Ferenc, Pásztor János, Somogyi József szobrászok, Czigány Dezső, Kádár Béla, Kurucz D. István festők. Európa-szerte kuriózumnak számít, hogy az eredetileg tizenöt lakásból és huszonnyolc műteremből álló komplexum máig működik, ezáltal ma is otthont és alkotóteret biztosít sok művésznek, köztük többgenerációs művészcsaládoknak is.

 

A százegy éves művésztelep egy különálló alkotói kisvárosként működik a főváros forgatagában. Egyszerre alkotótér és lakóhely az ott élő és tevékenykedő művészek számára, így a művészet nem csupán a műteremlakásokban, hanem az udvarokban, kertekben, az utak mentén is jelen van. Az ott élő művészekkel hamisítatlan 20. század eleji hangulatban és környezetben találkozhatunk, olyan történeteket hallhatunk, és olyan tereket fedezhetünk fel, ahová – az ember úgy érzi – még belépni is kiváltság.

 

Látogatóink most egy helyszínen közel 30 művész munkásságát fedezhetik fel. A rendezvény célja, hogy a kortárs képzőművészetet minél szélesebb közönséggel ismertesse meg és minél több emberhez hozza közelebb. Az egész napos esemény alatt művészettörténészek és múzeumpedagógusok változatos felfedezőutakat és vezetéseket tartanak a különböző korosztályok számára, amelyek keretében a látogatók az ott alkotó művészeket személyesen is megismerhetik. Mindezen kívül élőzene, borkóstoló és szabadtéri játékok is gazdagítják a napot.

 

Részt vevő művészek:

Bikácsi Daniella (festőművész), Bohus Áron (ötvös-éremtervező művész), Bohus Zoltán (üvegművész), Buda Gábor (fotóművész), Buda István (szobrászművész), Dús László (festőművész), Füspök Zoltán (restaurátor), Galambos Éva (restaurátor), Gáts Tibor (népi iparművész), Hermann Zsolt (szobrászművész), Káldi Katalin (festőművész), Kovács Lola (képzőművész), Láng-Miticzky Gábor (belsőépítész), Mihály Gábor (szobrászművész), Mihály Anna (szobrászművész), Péter Ágnes (szobrászművész), Ridovics Péter (festőművész), Révész Erzsébet, Somogyi Gábor (festőművész), Szabó Tamás (szobrászművész), Szabó Gábor (szobrászművész), Szabó Virág (szobrászművész), Szabó Zsófia (szobrászművész), Szabó Ádám (képzőművész), Szalai Veronika (papírrestaurátor), Szekeres István (grafikusművész),  ifj. Szlávics László (szobrász-, éremművész), Várnagy Ildikó (szobrászművész)

nymdno4_meghivo_400

 

Programok

14:00 Megnyitó – beszédet mond Szabó Noémi (művészettörténész) és Bérczi Linda (Nyitott Műtermek Délutánja főszervezője)

14:00–19:00 szabad bejárás a műtermekbe, köztéri kiállítások, beszélgetések a művészekkel úton-útfélen

14:30 – 16:30 Szobrászat A-tól – Z-ig

Az éremművészettől a videoinstallációig sokféle műfajt, technikát, anyagot foglal magába ma a kortárs szobrászat. A Százados úti Művésztelepen lakó szobrászok közreműködésével nem témákkal vagy művészettörténeti irányzatokkal találkozunk, hanem színes, jelen idejű, egyéni alkotói vélemények, látásmódok és művek ismertetik meg a kíváncsi látogatókat e sokszínű világgal. Olvass tovább →

15.30–17.00 Megmenteni a pusztulástól…

A műtermekben megszületett műtárgyak az évek (évtizedek, évszázadok) során változnak, öregednek, az elmúlás felé tartanak – hol láthatóan, hol kevésbé észrevehetően. Ideális esetben azonban olyan szakemberek kezébe kerülnek, akik megújítják a régit, összerakják a darabokra hulltat, láthatóvá teszik a láthatatlant. Konzerválnak, restaurálnak, új fejezetet nyitnak a műtárgyak életében. Olvass tovább →

16:30 – 18:30 Művésztelepek, kollektív művészházak, egyéni műtermek

Budapesten számos műterem létesült az elmúlt száz évben. Épültek festőlakások a nagykörúti bérpaloták tetőterében, egy fényűző műteremház a Gellérthegy lankáin, panorámás alkotóműhelyek a hetvenes évek újpalotai „felhőkarcolójában”, újabban trendi loftok egykori gyárcsarnokokban. A Százados úti Művésztelep az első „tematikus lakópark”, ahol az alkotás és a magánélet terei harmonikusan összekapcsolódnak. Olvass tovább →

17:00-19:00 Borkóstoló
a következő pincészetek jóvoltából: Bodor Pince (Villány), Kolonoics Pince (Somló) és Pastor Pince (Szekszárd)

14:30–19:00 Gyerekprogramok

Vannak hatalmas, nehéz és érinthetetlen szobrok, és vannak könnyed, légies formák, amiket akár egy szélfuvallat is meglibbenthet. Vasárnap délután ilyen súlytalan, mozgó szobrokat is építünk papírból és újrahasznosított anyagokból, majd a lampionok közzé függesztjük őket, hogy bárki megcsodálhassa a mozgásuk játékát. Olvass tovább →

 

További információ:

www.nyitottmutermek.hu

www.facebook.com/nyitottmutermek

 

 

További cikkek
Mi várható a művészeti piacon 2024-ben?

Mi várható a művészeti piacon 2024-ben?

2024-03-25

Az Art Basel és a UBS március 13-án kiadott kutatásában, egy olyan művészeti piacról számol be, amely "bizonytalan gazdasági és politikai jövővel" néz szembe. A jelentés 2024-es, nyolcadik kiadását Dr. Clare McAndrew közga

A Christie's kiemelkedik, míg a Sotheby's és a Phillips gyengébben teljesít a 2024-es tavaszi aukciókon

A Christie's kiemelkedik, míg a Sotheby's és a Phillips gyengébben teljesít a 2024-es tavaszi aukciókon

2024-03-19

A Christie's 2024 tavaszi aukciós szezonjának 20-21. századi és szürrealista művészeti árverése (március 7.) kiemelkedő sikert aratott, díjakkal együtt összesen 137,7 millió font (174,8 millió dollár) bevétellel zárt. Ez a lenyűgöző eredmény ellentétben áll a Phillips gyengébb 20. századi és kortárs árverésével, amely alig haladta meg a 13,6 millió fontos (17 millió dolláros) becslést, illetve a Sotheby's 100 millió fontos (127 millió dolláros) árverésével, amely szintén nem hozta a várt eredményt.

Próbálta már?

Hirdetés feladása

Meghirdetheti eladó műtárgyait.

Aukciós értesítés

Valamennyi új aukciós katalógusról email értesítést kap.

Műtárgyfigyelés

A keresésének megfelelő műtárgyakról értesítést kap.

Értékbecslés

Értékbecslést kérhet műtárgyáról.

Kedvencek

Elmentheti kedvenc műtárgyait, hogy később a Kedvencek menüpontban könnyen megtalálhatók legyenek.

Projektjeink

Partnereink

Hiba!

  • A művelethez kérem jelentkezzen be!

Hírlevél feliratkozás

Hírlevél feliratkozáshoz adja meg az e-mail címét és kattintson a feliratkozás gombra.