Részletes keresés

Ők a legdrágább élő magyar művészek – 2019-es aukciós adatokkal frissített adatsorokat adott ki a műtárgy.com

A műtárgy.com először 2017-ben adta ki A magyar aukciós piac című kiadványát, amely nemzetközi adatbázisok és a hazai aukciósházak adatai alapján mutatta be, hogy hogyan szerepeltek a magyar képzőművészek az itthoni és a külföldi aukciókon.

A 2019-ben megjelent, harmadik kiadványban már 2019 első felének aukciós eredményei is szerepelnek, további újdonságként pedig megtalálható benne a magyar fotóművészek aukciós piacára vonatkozó elemzés is. Az alábbiakban a 2019 második félévének eredményeivel is frissített, festőművészekre vonatkozó adatokat adjuk közre. Mivel a legutóbbi összesítés óta számottevő változás az élő művészek piacán történt, így az alábbiakban rájuk fókuszálunk.  Elemzésünk aukciós adásvételek adataiból épül fel, kutatásunk elsősorban az Artprice.com és a műtárgy.com adatbázisának adatain alapszik, valamint a hazai aukciósházak a műtárgy.com felé közölt információin. Számításaink a leütési árak alapján készültek, a vásárlói jutalékokat nem tartalmazzák.

Az élő magyar művészek aukciós piaca

A tavalyi év itthon egyértelműen a kortársak, az élő művészek sikerét hozta. A kereslet növekedésével az árak emelkedése is bekövetkezett. Az eredményekben jelentős szerepet játszott, hogy tavaly ősszel a Virág Judit Galéria megrendezte első, kizárólag a II. világháború utáni és kortárs műveket tartalmazó árverését, amelyen kimagasló rekordok születtek. Októberben a Dobossy Aukciósház Londonban tartott sikeres árverést, amelyen több művész is életműrekordot ért el.

A 2019-es aukciós eladások alapján az élő magyar művészek tavalyi Top10-es rangsora a következőképpen alakult:

Az alábbi táblázat a tavalyi év során aukción legdrágábban eladott műalkotásokat tartalmazza. Az első két helyen Lakner László, illetve Nádler István egy-egy műve áll, amelyek a Virág Judit Galéria már említett novemberi árverésén keltek el. Mindkét eredmény kimagasló rekordot jelent a művészek esetében. Lakner esetében a 42 millió forint korábbi itthoni csúcsának háromszorosa, Nádler eddigi rekordja pedig 9,5 millió forint volt, ehhez képest a Kapcsolat (Connection) című munkája 35 millió forintért kelt el az aukción.

mt2

Az élő magyar művészeket az utóbbi 12 év aukciós bevételei alapján rangsoroltuk. A tavalyi aukciós eladások eredményeinek köszönhetően a 2008-2018-as rangsorhoz képest átrendeződött a mezőny, az akkor hetedik helyen lévő Nádler István például a mostani listán már a harmadik helyen szerepel, Maurer Dóra pedig, akinek tavaly önálló kiállítása nyílt a londoni Tate Modernben, a tizenharmadik helyről a tizedikre került.

mt3

szerző: műtárgy.com

Címlapkép: Virág Judit Galéria / Műtárgy.com


Forrás: Portfolio.hu
További cikkek
A világ 10 legdrágább gyémántja

A világ 10 legdrágább gyémántja

2020-05-30

A gyémántékszerek töretlen népszerűségnek örvendenek. A gyémánt státusszimbólum, az erő, a hűség és a jómód jele is egyben. Egyike a legritkább köveknek, amely évmilliárdok alatt, különböző környezeti hatások miatt vált a legkeményebb természetes anyaggá. Amennyiben a súly, a tisztaság, a szín és a csiszolás tökéletes harmóniája áll fenn, egy-egy gyémánt több millió dollárért talál gazdát az aukciókon. A Barneby’s összegyűjtötte a világ legdrágábban elárverezett gyémántkölteményeit, mutatjuk a listát!

Bárki összeállíthatja a saját online kiállítását egy új fejlesztés segítségével

Bárki összeállíthatja a saját online kiállítását egy új fejlesztés segítségével

2020-05-22

A járványhelyzet hatására a kulturális intézmények az online térbe helyezték át tevékenységük jelentős részét, internetes kiállításmegnyitókkal, online kiállításokkal és tárlatvezetésekkel elérve a kultúrára szomjazó közönséget. A londoni székhelyű Art UK a helyzetre reagálva kifejlesztett egy egyedülálló online eszközt, amelynek segítségével bárki kipróbálhatja magát kurátorként.

Archeologikus festészet - Verebics Kati legújabb képeiről

Archeologikus festészet - Verebics Kati legújabb képeiről

2020-05-18

Ókori héroszok és istenségek, személyes ismerősök archetipikus karakterekké formált
portréi, a Közel-Kelet keveréklényei és hiedelemvilága kortárs arcok mögött, Egyiptom
kultúrája és a Kárpát-medence történetei, egzotikum és mindennapiság keverednek
Verebics Katalin transzparens rétegekből építkező képein, melyek a látványtól lassan
elszakadva tartanak a szürrealitás imaginárius világa felé. A 2019-ben MMA-
ösztöndíjat nyert Verebics Katalin műtermében jártunk.

Megelevenített betűk - Oberfrank Luca műveiről

Megelevenített betűk - Oberfrank Luca műveiről

2020-05-12

Nagy méretű hordozók apró betűkkel teleírva, melyek a kiállítótérben képpé változnak. Intermediális kísérletek látható hangok, hallható képek és a képpé változtatott írás körül. A transzcendencia keresése új médiumok felhasználásával, kortárs szakrális művészeti kísérletek Oberfrank Luca MMA-ösztöndíjas alkotó művészi programjában.

KORONA / ÉKSZER - online aukció a gyermekekért - május 11-16.

KORONA / ÉKSZER - online aukció a gyermekekért - május 11-16.

2020-05-11

Az Ékszerek Éjszakája Budapest a FISE támogatásával jótékonysági árverést szervez „KORONA / ÉKSZER – Aukció a gyermekekért” címmel, amely során kortárs magyar ékszertervezők által felajánlott egyedi művek kerülnek árverésre.

Újabb részletek derültek ki Vermeer híres alkotásáról

Újabb részletek derültek ki Vermeer híres alkotásáról

2020-05-07

Újabb titkok derültek ki Vermeer egyik leghíresebb alkotásáról, a Leány gyöngy fülbevalóval című festményről – számol be róla a Barneby’s. Az 1665 körül készült művet 25 év után vetették alá újra alapos műszeres vizsgálatnak.

Próbálta már?

Hirdetés feladása

Meghirdetheti eladó műtárgyait.

Aukciós értesítés

Valamennyi új aukciós katalógusról email értesítést kap.

Műtárgyfigyelés

A keresésének megfelelő műtárgyakról értesítést kap.

Értékbecslés

Értékbecslést kérhet műtárgyáról.

Kedvencek

Elmentheti kedvenc műtárgyait, hogy később a Kedvencek menüpontban könnyen megtalálhatók legyenek.

Projektjeink

Partnereink

Hiba!

  • A művelethez kérem jelentkezzen be!

Hírlevél feliratkozás

Hírlevél feliratkozáshoz adja meg az e-mail címét és kattintson a feliratkozás gombra.