Részletes keresés

Ők a legdrágább élő magyar művészek – 2019-es aukciós adatokkal frissített adatsorokat adott ki a műtárgy.com

A műtárgy.com először 2017-ben adta ki A magyar aukciós piac című kiadványát, amely nemzetközi adatbázisok és a hazai aukciósházak adatai alapján mutatta be, hogy hogyan szerepeltek a magyar képzőművészek az itthoni és a külföldi aukciókon.

A 2019-ben megjelent, harmadik kiadványban már 2019 első felének aukciós eredményei is szerepelnek, további újdonságként pedig megtalálható benne a magyar fotóművészek aukciós piacára vonatkozó elemzés is. Az alábbiakban a 2019 második félévének eredményeivel is frissített, festőművészekre vonatkozó adatokat adjuk közre. Mivel a legutóbbi összesítés óta számottevő változás az élő művészek piacán történt, így az alábbiakban rájuk fókuszálunk.  Elemzésünk aukciós adásvételek adataiból épül fel, kutatásunk elsősorban az Artprice.com és a műtárgy.com adatbázisának adatain alapszik, valamint a hazai aukciósházak a műtárgy.com felé közölt információin. Számításaink a leütési árak alapján készültek, a vásárlói jutalékokat nem tartalmazzák.

Az élő magyar művészek aukciós piaca

A tavalyi év itthon egyértelműen a kortársak, az élő művészek sikerét hozta. A kereslet növekedésével az árak emelkedése is bekövetkezett. Az eredményekben jelentős szerepet játszott, hogy tavaly ősszel a Virág Judit Galéria megrendezte első, kizárólag a II. világháború utáni és kortárs műveket tartalmazó árverését, amelyen kimagasló rekordok születtek. Októberben a Dobossy Aukciósház Londonban tartott sikeres árverést, amelyen több művész is életműrekordot ért el.

A 2019-es aukciós eladások alapján az élő magyar művészek tavalyi Top10-es rangsora a következőképpen alakult:

Az alábbi táblázat a tavalyi év során aukción legdrágábban eladott műalkotásokat tartalmazza. Az első két helyen Lakner László, illetve Nádler István egy-egy műve áll, amelyek a Virág Judit Galéria már említett novemberi árverésén keltek el. Mindkét eredmény kimagasló rekordot jelent a művészek esetében. Lakner esetében a 42 millió forint korábbi itthoni csúcsának háromszorosa, Nádler eddigi rekordja pedig 9,5 millió forint volt, ehhez képest a Kapcsolat (Connection) című munkája 35 millió forintért kelt el az aukción.

mt2

Az élő magyar művészeket az utóbbi 12 év aukciós bevételei alapján rangsoroltuk. A tavalyi aukciós eladások eredményeinek köszönhetően a 2008-2018-as rangsorhoz képest átrendeződött a mezőny, az akkor hetedik helyen lévő Nádler István például a mostani listán már a harmadik helyen szerepel, Maurer Dóra pedig, akinek tavaly önálló kiállítása nyílt a londoni Tate Modernben, a tizenharmadik helyről a tizedikre került.

mt3

szerző: műtárgy.com

Címlapkép: Virág Judit Galéria / Műtárgy.com


Forrás: Portfolio.hu
További cikkek
Rekordszámú művész a 2024-es Velencei Biennálén

Rekordszámú művész a 2024-es Velencei Biennálén

2024-04-26

A Velencei Biennálé a kortárs művészet legnagyobb nemzetközi bemutatója. Az itt szereplő művészek azonnal a világ legkiválóbb szakembereinek és mega-galériáinak látókörébe kerülhetnek, ami felpörgetheti a karrierjüket. A Biennálé kurátora minden évben komoly befolyással bír, hiszen többek között ő választja ki a rendezvényen kiállító alkotókat, akiket a művészeti világ figyelmébe kíván ajánlani.

Frissen restaurálva, újra megtekinthetők a Notre-Dame-tűzből megmentett festmények

Frissen restaurálva, újra megtekinthetők a Notre-Dame-tűzből megmentett festmények

2024-04-25

Amikor 2019. április 19-én kigyulladt a Notre-Dame de Paris, volt egy félórás időszak, amikor úgy tűnt, hogy a székesegyház teljesen összeomolhat. A világ döbbenten figyelte, ahogy a tornya ledől, és füst gomolyog a párizsi égbolton. A tűzoltók szakértelme és bátorsága döntőnek bizonyult. Éjfélre a hatóságok kijelentették, hogy a város egyik leghíresebb nevezetessége „megmenekült”, és a parázsló épületből emberi lánc vezetett ki, amely műkincseket, ereklyéket és értékes könyveket vitt biztonságba.

Próbálta már?

Hirdetés feladása

Meghirdetheti eladó műtárgyait.

Aukciós értesítés

Valamennyi új aukciós katalógusról email értesítést kap.

Műtárgyfigyelés

A keresésének megfelelő műtárgyakról értesítést kap.

Értékbecslés

Értékbecslést kérhet műtárgyáról.

Kedvencek

Elmentheti kedvenc műtárgyait, hogy később a Kedvencek menüpontban könnyen megtalálhatók legyenek.

Projektjeink

Partnereink

Hiba!

  • A művelethez kérem jelentkezzen be!

Hírlevél feliratkozás

Hírlevél feliratkozáshoz adja meg az e-mail címét és kattintson a feliratkozás gombra.