Részletes keresés

Ők voltak a legkeresettebb művészek a nemzetközi piacon 2023-ban

Mutatjuk azt a 15 művészt, aki leginkább felkeltette a gyűjtők érdeklődését 2023-ban. A műtárgy.com az alábbiakban szemlélteti, hogyan változott a legkeresettebb alkotók rangsora 2005-höz képest, és bemutatja az Artnet 2024-es Artnet Intelligence Report című jelentésének legfontosabb megállapításait.

Az új kiadás a tavalyi év piaci teljesítményének mélyreható elemzésén keresztül átfogó képet nyújt a jelenlegi művészeti színtérről. Többek között felvázolja a legfrissebb aukciós eredményeket, ismerteti a vezető szerepet betöltő művészeket és műalkotásokat. 

Az Artnet Price Database 2005-ben kezdte el nyomon követni a leginkább keresett művészeket. Tizennyolc évvel később a lista ma is meglehetősen konzisztens, szereplői között évről évre egyezések mutatkoznak. Mindazonáltal nyilvánvaló, hogy a piac egyre nagyobb érdeklődéssel fordul a kortárs művészek felé. Yayoi Kusama, Gerhard Richter és George Condo munkái például igazán népszerűek. Elmondható viszont, hogy csökken a kereslet az Impresszionista és modern kategória olyan meghatározó alakjai iránt, mint Pierre-Auguste Renoir és Edgar Degas. (Impresszionista és modern kategóriát az alkotók születési dátumai szerint határozzák meg  - az 1821 és 1910 között született művészeket foglalja magában.)

műt 1

 

Íme az elemzés további fontos megállapításai röviden, számokban:

 • A 2023-as aukciókon a 100 legjobban értékesítő képzőművész között 11 nő volt – ez a valaha volt legnagyobb arány, holtversenyben a 2022-es évvel.
 • A tavaly aukción eladott műalkotások átlagára 35.864 dollár volt, ami közel 16 százalékos csökkenést jelent 2022-höz képest.
 • A három nagy aukciósház - Sotheby's, Christie's és Phillips - által generált összes művészeti értékesítés értéke a múlt évhez képest  23%-kal csökkent.
 • Kínában a tavalyi aukciókból származó bevétel 3 milliárd dollár volt, ami 13 százalékos növekedést jelent 2022-höz képest. Ez az összeg azonban az elmúlt tíz év második legalacsonyabb bevétele a kínai piacon.
 • A Sotheby's, a Christie's és a Phillips aukciósházaknál tavaly 1666 művész debütált. Közülük mindössze 2,2 százaléknak nem sikerült vevőt találnia a bemutatkozáskor.
 • A 2023-as aukciókon összesen 14 milliárd dollárt költöttek képzőművészetre, ami 12,7 százalékos csökkenést jelent 2022-höz képest.
 • A 2023-as aukciókon eladott műtárgyak 71%-a képzőművészeti alkotás volt – ez az arány az elmúlt 10 év legmagasabb értéke a 2021-es és 2022-es év kivételével.
 • A legmagasabb áron elárverezett műalkotások 40%-kal csökkentették a forgalmat a tavalyi évben. A 10 millió dollárnál drágább művek eladásából származó bevétel közel 2 milliárd dollárral esett vissza.
 • Az ultrakortárs művészek (1974 után születettek) alkotásainak aukciós összbevétele 2022 és 2023 között 26%-kal csökkent.
 • A Sotheby’s, a Christie’s, a Phillips, a Bonhams és az Artnet Auctions online aukcióin tavaly elért bevétel 440,3 millió dollár volt, ami 12%-os csökkenést jelent 2022-höz képest.

Az Artnet teljes tanulmánya itt érhető el.

Forrás: Artnet

Címlapkép: Pablo Picasso "Homme a la pipe" című festménye a Sotheby's aukciósház Modern és Kortárs művészeti aukcióján Londonban, 2024. február 28-án.

Címlapkép forrása: Daniel LEAL / AFP / Eagle News


Forrás: Portfolio.hu
További cikkek
Az ír koronázási ékszerek eltulajdonításának fordulatos története

Az ír koronázási ékszerek eltulajdonításának fordulatos története

2024-04-17

Az Artnet legújabb The Hunt című sorozatában olyan művészeti alkotásokat és ősi relikviákat kutat, amelyek - sajnos - az idők során elvesztek. A frigyládától Kleopátra sírjáig ezek a legendás kincsek régóta megragadják a történészek és a régészek fantáziáját, még akkor is, ha a történelem rétegei alá vannak eltemetve. 

Műtárgy-kalauz stopposoknak XXVI.

Műtárgy-kalauz stopposoknak XXVI.

2024-04-17

Az OCTOGON és az Art Advisory Budapest közös sorozatában – az aktuális online tematikához kapcsolódóan – mindig egy-egy újabb hazai művészre és alkotására hívjuk fel olvasóink figyelmét. Az áprilisi, Építészet & Művészet fókuszunknak megfelelően ezúttal Wolsky András Random Space-Constellation NO'1 című térbeli művét mutatjuk be.

Milánói útikalauz műkedvelőknek

Milánói útikalauz műkedvelőknek

2024-04-16

A művészet és a dizájn szerelmesei számára talán még soha nem volt alkalmasabb időpont Milánó meglátogatására. Április közepén a Design Hét, a Miart és a Velencei Biennále hármasa találkozik, a város irigylésre méltó művészeti, dizájn és gasztronómiai célpontjai pedig a figyelem középpontjába kerülnek. Azonban, ahogyan azt a város bármelyik galériása el fogja mondani, Milánó számtalan kulturális gyöngyszemét egész évben meg lehet tekinteni.

Lakner László festményével bővült a Centre Pompidou gyűjteménye

Lakner László festményével bővült a Centre Pompidou gyűjteménye

2024-04-09

Lakner László Barikád című festménye bekerült a párizsi Centre Pompidou rangos gyűjteményébe. Lakner a magyar neoavantgárd egyik legjelentősebb képviselője, az 1972-ben készült alkotása a Pompidou Kelet-közép Európai Akvizíciós Bizottság magyar tagjainak közvetítésével került be a párizsi múzeum állandó válogatásába.

A párizsi galériák új generációja változtatja meg a város művészeti szcénáját

A párizsi galériák új generációja változtatja meg a város művészeti szcénáját

2024-04-08

Párizs, a művészetek városa, lenyűgöző kulturális pezsgéssel büszkélkedhet. A múzeumok széles tárháza, a galériák sokasága és a magángyűjtemények – például a Pinault-gyűjtemény vagy a Fondation Louis Vuitton - lenyűgöző választéka nem mindennapi élményeket teremt a művészet rajongóinak. A Louvre örök klasszikusai mellett Párizs napjainkban a kortárs kiállításai révén is jelentős vonzerővel bír az érdeklődők számára.

Próbálta már?

Hirdetés feladása

Meghirdetheti eladó műtárgyait.

Aukciós értesítés

Valamennyi új aukciós katalógusról email értesítést kap.

Műtárgyfigyelés

A keresésének megfelelő műtárgyakról értesítést kap.

Értékbecslés

Értékbecslést kérhet műtárgyáról.

Kedvencek

Elmentheti kedvenc műtárgyait, hogy később a Kedvencek menüpontban könnyen megtalálhatók legyenek.

Projektjeink

Partnereink

Hiba!

 • A művelethez kérem jelentkezzen be!

Hírlevél feliratkozás

Hírlevél feliratkozáshoz adja meg az e-mail címét és kattintson a feliratkozás gombra.