Részletes keresés

Péntek a műteremben – műteremlátogatások a Resident Arttal

A tanév végével egyre kevesebb kulturális programot találni Budapesten, annál többet a nyári fesztiválok programjában, az uborkaszezon a képzőművészeti galériák körében is megfigyelhető. Sok alkotó művésztelepeken vészeli át a kánikulát, de szerencsére azok sem maradnak képzőművészeti program nélkül, akik Budapesten töltik ezt időszakot. Július 6-től 5 egymást követő péntek délutánon budapesti műtermekbe látogathat, aki a kortárs képzőművészet néhány érdekes egyéniségét testközelből szeretné megismerni; a művészek saját műtermeikben, műveik között fogadják a látogatókat. A Resident Art szervezésében több mint két éve rendszeres vendégei lehetünk budapesti művészeknek, akik a műterem falai között mesélnek magukról, az alkotói folyamatról, inspirációkról, dilemmákról és tervekről. A látogatások azok számára a legizgalmasabbak, akik nem csak a megszokott körülmények között szeretnének közelebbi ismeretségbe kerülni kortárs alkotókkal és alkotásaikkal. A péntek délutáni műteremlátogatáshoz semmiféle előképzettség, tudás nem szükséges, mindössze érdeklődés és némi nyitottság kell ahhoz, hogy valaki a kérdező szemszögébe helyezkedjen és megnyissa magát egy alkotói világ számára. A találkozás során a művekkel együtt a művész arcát, személyiségét is megismerjük és a későbbiekben is sokkal személyesebben emlékezhetünk rájuk és idézhetjük fel egy-egy kiállítás kapcsán az alkotókat is.

Sorozatunkban helyet kapott az egyik leghíresebb ma élő festőnk, Szűcs Attila, akinek neve a Ludwig Múzeumban megrendezett kiállítása és a nemzetközi aukciós piacon való szereplése óta már nem csak a szűkebb szakma számára cseng ismerősen. Nehezen kategorizálható, szinte látomásos művészetéről Széplaki Gerda így írt: „Szűcs, miközben átjárhatóvá teszi a különböző minőségek között a teret, arra kérdez rá, hogy az ember – akit a humanisztikus ábrázolási hagyomány beazonosítható körformával (Körper) lát el, a modern filozófia pedig az individuum megnevezéssel illet – mennyiben tekinthető valóban önállónak: függetlennek a Másiktól, a környező világtól, a természeti univerzumtól, a transzcendentális erőktől.

Szűcs Attila Backdoor to Harmony,olaj.gesso.rétegelt lemez 140x100. 2018. 
Forrás:szucsattila.hu

Ellátogatunk Rabóczky Judit Rita szobrászműhelyébe, akinek acél, huzal szobrait és azok készülését is megismerhetjük. A fiatalabb generációhoz tartozó szobrászművész mind anyaghasználatában, mind formaképzésében a nyitottság, a feltárás, a bemutatás fontos szerepet kap, hiszen nem csak az anyag tulajdonságai, de az alkotói folyamat és a forma szerkezete is jól leolvasható szobrairól, így egy roppant személyes és direkt művészettel szembesíti nézőit. Nagy Géza sajátos hangulatú, tömör faktúrájú képein a fakó színek és a merész kompozíciók feszültsége melankólikus harmóniát hoznak lére.

Rabóczky Judit Rita Kábel Figurák
Forrás:juditraboczky.wixsite.com

Gáspár György üvegszobrait az amerikai és német gyűjtők egyelőre jobban kedvelik, mint a hazaiak. Most bepillanthatunk az általa kifejlesztett precíziós üvegszobrászat alkotói folyamataiba is, és arra is fény derül, hogy Elton John hogyan szerezte meg a művész egyik szobrát. A architektúrákat és konstrukciókat egyszerre idéző transzparens kompozíciók a tudomány és a művészet metszetében születő futurisztikus tárgyakként öltenek testet, amelyek amellett, hogy esztétikai élményt adnak, akár funkciót is hazudhatnának maguknak. Gáspár György felesége, Kóródi Zsuzsa üvegképei pedig csak látszólag mutatják meg magukat, valójában a nézőpont függvényében folyamatosan változtatják a néző retináján képződő képet, így megfoghatatlanná válnak és a nézőt, mint valami délibáb bizonytalanságban tartják.

Korodi Zsuzsanna:PowerField
Forrás:www.korodiart.com

Majoros Áron Zsolt legutóbbi nagyszabású művét a frissen felújított Ybl féle Vízház, legújabb nevén Budai Kreatív Ház újonnan épül földalatti bejáratában csodálhatjuk meg; az egész falat beborító, különböző távolságokba felszerelt képpontokat idéző fémlapocskák a távolságból a jól ismert Ybl portré képévé alakulnak retinánkon. Korábbi műveiben a hiány, a héj és a formátlan forma kérdéskörét járja körbe.
Majoros Áron Zsolt:Welcome, acél
Forrás:aronmajoros.com

Esse Bánki Ákos sajátos palettáján az enteriőröket átható fénysugarak önálló képi elemekként geometrikus síkokra szabdalják a teret, amely így álomszerű, tárgy nélküli formajátékká alakul.

Esse Bánki Ákos:Lila.70x100.cm.olaj,vaszon,fa,2014.
Forrás:essebanki.hu

A fiktív művészt formáló Borsos Lőrinc intermediális területen alkotó művészpáros Lőrinc Lilla és Borsos János formálta meg. Művészetük társadalomkritikus, önreflektív és politikai vetületeiről beszélgetünk, valamint újabb műveiket és terveiket is megismerhetjük.  Mátrai Erik fény-, és videóinstallációiról vált ismertté, műveiben a vallásos témák felvetése mellett, a művészettörténeti utalások és a társadalmi kérdések egyaránt szerepelnek. Meglepő képzettársításai legtöbbször intermediális művekben öltenek testet.

Borsos Lőrinc:Irreális talaj.2013,objekt.gravírozott bükk,méhviasz.106x40x30cm.
Forrás:borsoslorinc.com

 

Az alkalmak péntekenként 17 órakor kezdődnek és 19 órakor végződnek.

2018. július 6., 17 óra
Gáspár György és Kóródi Zsuzsanna üvegművészek műterme
találkozó: Kálvária tér-Baross utca sarok

2018. július 13., 17 óra
Majoros Áron Zsolt és Esse Bánki Ákos műterme
találkozó: Újpest-Városkapu

2018. július 20., 17 óra
Borsos Lőrinc (Borsos János & Lőrinc Lilla művészpáros) és Mátrai Erik műterme
találkozó: Art Quarter Budapest (Nagytétényi út 48-50.)

2018. július 27., 17 óra
Szűcs Attila műterme
találkozó: Széll Kálmán tér (az óránál)

2018. augusztus 3., 17 óra
Rabóczky Judit Rita és Nagy Géza műterme az Artus művészházban
találkozó: Fehérvári út-Etele út kereszteződés

jegyek: 3500 Ft/fő/alkalom, vagy bérlet: 14.000,- Ft/fő

 A programról bővebben: http://www.residentart.com/walks/ vagy https://www.facebook.com/events/895971943938564

További cikkek
Az ír koronázási ékszerek eltulajdonításának fordulatos története

Az ír koronázási ékszerek eltulajdonításának fordulatos története

2024-04-17

Az Artnet legújabb The Hunt című sorozatában olyan művészeti alkotásokat és ősi relikviákat kutat, amelyek - sajnos - az idők során elvesztek. A frigyládától Kleopátra sírjáig ezek a legendás kincsek régóta megragadják a történészek és a régészek fantáziáját, még akkor is, ha a történelem rétegei alá vannak eltemetve. 

Műtárgy-kalauz stopposoknak XXVI.

Műtárgy-kalauz stopposoknak XXVI.

2024-04-17

Az OCTOGON és az Art Advisory Budapest közös sorozatában – az aktuális online tematikához kapcsolódóan – mindig egy-egy újabb hazai művészre és alkotására hívjuk fel olvasóink figyelmét. Az áprilisi, Építészet & Művészet fókuszunknak megfelelően ezúttal Wolsky András Random Space-Constellation NO'1 című térbeli művét mutatjuk be.

Milánói útikalauz műkedvelőknek

Milánói útikalauz műkedvelőknek

2024-04-16

A művészet és a dizájn szerelmesei számára talán még soha nem volt alkalmasabb időpont Milánó meglátogatására. Április közepén a Design Hét, a Miart és a Velencei Biennále hármasa találkozik, a város irigylésre méltó művészeti, dizájn és gasztronómiai célpontjai pedig a figyelem középpontjába kerülnek. Azonban, ahogyan azt a város bármelyik galériása el fogja mondani, Milánó számtalan kulturális gyöngyszemét egész évben meg lehet tekinteni.

Próbálta már?

Hirdetés feladása

Meghirdetheti eladó műtárgyait.

Aukciós értesítés

Valamennyi új aukciós katalógusról email értesítést kap.

Műtárgyfigyelés

A keresésének megfelelő műtárgyakról értesítést kap.

Értékbecslés

Értékbecslést kérhet műtárgyáról.

Kedvencek

Elmentheti kedvenc műtárgyait, hogy később a Kedvencek menüpontban könnyen megtalálhatók legyenek.

Projektjeink

Partnereink

Hiba!

  • A művelethez kérem jelentkezzen be!

Hírlevél feliratkozás

Hírlevél feliratkozáshoz adja meg az e-mail címét és kattintson a feliratkozás gombra.