Részletes keresés

Pezsgő műtárgyak - Italok a nemzetközi műtárgypiacon

Az, hogy a piac, az aukciósházak vagy a vásárlók mit értékelnek műtárgyként, mára gyökeresen megváltozott az elmúlt évszázadok hagyományához képest: a természetes folyamat új kategóriákat teremtett, így kerülhetnek kalapács alá egy ideje pezsgők, borok és szeszes italok is a többi, klasszikusnak mondható tárgy mellett.

dom_perignon_christies_hong_kong_lo.jpg

Dom Perignon válogatás a Christie's aukciósház 2017. májusi, Hong Kongi aukcióján

Az említett italok azonban nemhogy csak szerepelnek, hanem egyenesen váratlan, magas árakon kelnek el a különböző neves aukciósházak árverésein. Ezen italok természetesen nem azok, amelyeket bárki megtalálhat a szakboltok vagy bevásárlóközpontok polcain, hanem olyan régi, illetve különleges palackok, amik más forrásokból már nem, vagy csak elvétve beszerezhetőek. Ilyen például az a 145 üveg francia pezsgő, amelyet 2010-ben a Finn Aaland környékén, egy 200 éves hajóroncsban találtak a tenger mélyén. Ezek közül egy üveg Veuve Clicquot pezsgő 37,400 dolláros áron kelt el.

000-par7033747-c87e5171242-original-web.jpg

A 200 éves pezsgők egyike, amely 37,400 dolláros áron kelt el

Az becsérték az italok esetében ugyanúgy függ az esetleges provenienciától, mint a palack állapotától, korától, kiadásától, vagy a márka, az ital aktuális népszerűségétől. Nem csupán a francia pezsgők kelnek el magas összegekért, hiszen a magyar bor, így a leginkább nemzetközi hírnévnek örvendő Tokaji hungarikum is jelen van a piac ezen szegmensének vérkeringésében.

A tokaji esszencia, más néven natúresszencia vagy nektár a jelenlegi rekordtartó magyar nedű az aukciók terén. A fajta különlegessége, hogy tőkén aszúsodik és hogy az aszúsodott szőlőszemeket egyenként szüretelik, majd készítik elő a további feldolgozáshoz. Ezen túl, a szőlőszemeket nem préselik, hanem hagyják, hogy saját súlyuk alatt eresszenek sűrű mustot magukból, mely nektárt képez. Egy üveg 1811-ben szüretelt, 1840-körül palackozott tokaji nektár a Christie's aukciósház 1999. júniusában tartott aukcióján, akkori áron 9680 fontért kelt el. 

tokaji-1852-1880-46kb.jpg

Rekord áron elkelt tokaji esszencia a Christie's aukcióján

Mint ahogyan azt az említett italok is mutatják, a gyűjtés, a befektetés és az aukciók világa nem áll távol az italkultúrától sem, sőt! A nemzetiközi piaci trendek azt mutatják, hogy ez a szegmens is erősödik az egyre nagyobb érdeklődésre való tekintettel.

 

Szerző: Hoffer Zoltán, műtárgy.com

Forrás: blouinartinfo.com; nydailynews.com; christies.com

További cikkek
Mi várható a művészeti piacon 2024-ben?

Mi várható a művészeti piacon 2024-ben?

2024-03-25

Az Art Basel és a UBS március 13-án kiadott kutatásában, egy olyan művészeti piacról számol be, amely "bizonytalan gazdasági és politikai jövővel" néz szembe. A jelentés 2024-es, nyolcadik kiadását Dr. Clare McAndrew közga

A Christie's kiemelkedik, míg a Sotheby's és a Phillips gyengébben teljesít a 2024-es tavaszi aukciókon

A Christie's kiemelkedik, míg a Sotheby's és a Phillips gyengébben teljesít a 2024-es tavaszi aukciókon

2024-03-19

A Christie's 2024 tavaszi aukciós szezonjának 20-21. századi és szürrealista művészeti árverése (március 7.) kiemelkedő sikert aratott, díjakkal együtt összesen 137,7 millió font (174,8 millió dollár) bevétellel zárt. Ez a lenyűgöző eredmény ellentétben áll a Phillips gyengébb 20. századi és kortárs árverésével, amely alig haladta meg a 13,6 millió fontos (17 millió dolláros) becslést, illetve a Sotheby's 100 millió fontos (127 millió dolláros) árverésével, amely szintén nem hozta a várt eredményt.

Próbálta már?

Hirdetés feladása

Meghirdetheti eladó műtárgyait.

Aukciós értesítés

Valamennyi új aukciós katalógusról email értesítést kap.

Műtárgyfigyelés

A keresésének megfelelő műtárgyakról értesítést kap.

Értékbecslés

Értékbecslést kérhet műtárgyáról.

Kedvencek

Elmentheti kedvenc műtárgyait, hogy később a Kedvencek menüpontban könnyen megtalálhatók legyenek.

Projektjeink

Partnereink

Hiba!

  • A művelethez kérem jelentkezzen be!

Hírlevél feliratkozás

Hírlevél feliratkozáshoz adja meg az e-mail címét és kattintson a feliratkozás gombra.