Részletes keresés

Picasso uralta az elmúlt napok nemzetközi aukcióit

A két legnagyobb nemzetközi aukciósház, a Christie’s és a Sotheby’s a napokban (február 27-én és 28-án) tartotta Impresszionista és modern művészeti árverését Londonban. Az alábbiakban bemutatjuk a két aukció legjeit, az eladási árakban már a jutalékok is szerepelnek.

A Christie’s esti árverésén befolyt összeg a jutalékokkal együtt 114 103 000 font. A legdrágábban elkelt tétel Picasso 1967-es Mousquetaire et nu assis c. alkotása volt, amely 13 733 750 fontért talált gazdára. Várható volt, hogy ez a mű lesz az aukció vezető tétele, a Christie’s előzetesen 12 és 18 millió font közé becsülte a festményt. Picasso késői periódusában gyakran ábrázolta magát muskétásként, az 1967-es festmény az egyik első lehet ezen virtuóz ábrázolások közül - írta az aukciósház. A festményen szereplő akt minden bizonnyal Picasso utolsó felesége, Jacqueline.

Pablo Picasso, Mousquetaire et nu assis, 1967

A második legdrágább festménynek 8 993 750 fonttal Edgar Degas Színfalak mögött c. műve bizonyult, amelyet a művész 1882-1885 k. készített. Az aukciósház 8 és 12 millió font közé becsülte az alkotást.

Edgar Degas: Dans les coulisses, 1882-1885 k.

A harmadik helyen „holtverseny” alakult ki, két Monet-festmény kelt el ugyanannyiért, 7 546 250 fontért. A dolog érdekessége viszont, hogy a 27-es Vétheuil c. képet 4 és 6 millió font közé becsülte a Christie’s, így ez a mű a vártnál jobban szerepelt, míg a 19-es tétel, a Rét Givernyben az előzetesen megállapított 7-10 millió fontos ár alsó határán maradt.

Claude Monet, Vétheuil, 1879

A Sotheby’s 28-án tartott aukcióján sem érhette nagy meglepetés az árverést figyelemmel kísérőket. Előre borítékolható volt, hogy az aukció sztárja Picasso Femme au béret et a la robe quadrillée (Marie-Thérese Walter) c. 1937-es festménye lesz, amelyről mi is írtunk. A festmény végül 49 827 000 fontért kelt el.

Pablo Picasso, Femme au béret et a la robe quadrillée (Marie-Thérese Walter), 1937

A második legdrágább festmény is egy Picasso-mű lett, az 1970-es Le Matador 16 521 500 fontért kelt el, előzetesen 14-18 millió font közé becsülték.

Pablo Picasso, Le Matador, 1970

A harmadik legdrágábban értékesített mű André Derain 1905-ös Bateaux á Collioure c. festménye lett, amely 10 876 500 fontot ért új tulajdonosának, ezzel némileg felülmúlta a Sotheby’s becslését, amelynek felső értéke 10 millió font volt.

André Derain, Bateaux á Collioure, 1905

A Sotheby's Impresszionista és modern aukciójának összbevétele 118 932 000 font.

Az eredményeket látva leszögezhetjük, hogy Picasso töretlen népszerűségnek örvend az aukciós piacon is.

Az aukciókkal kapcsolatban számolt be a The Art Newspaper arról, hogy egy ismeretlen megbízó nevében Harry Smith, a Gurr Johns tanácsadó cég egyik munkatársa a Christie's árverésén kedden 8 Picasso-festményt vásárolt, köztük a Mousquetaire et nu assis c. képet, szerdán pedig a Sotheby's árverésén négy Picassóra licitált sikeresen, ő vette meg a Femme au béret et a la robe quadrillée (Marie-Thérese Walter) c. festményt is, ami egyébként a második legdárágább mű, ami Európában angol fontért kelt el.

 

Szerző: műtárgy. com

Forrás: Christie's, Sotheby's, The Art Newspaper

 

További cikkek
Az ír koronázási ékszerek eltulajdonításának fordulatos története

Az ír koronázási ékszerek eltulajdonításának fordulatos története

2024-04-17

Az Artnet legújabb The Hunt című sorozatában olyan művészeti alkotásokat és ősi relikviákat kutat, amelyek - sajnos - az idők során elvesztek. A frigyládától Kleopátra sírjáig ezek a legendás kincsek régóta megragadják a történészek és a régészek fantáziáját, még akkor is, ha a történelem rétegei alá vannak eltemetve. 

Műtárgy-kalauz stopposoknak XXVI.

Műtárgy-kalauz stopposoknak XXVI.

2024-04-17

Az OCTOGON és az Art Advisory Budapest közös sorozatában – az aktuális online tematikához kapcsolódóan – mindig egy-egy újabb hazai művészre és alkotására hívjuk fel olvasóink figyelmét. Az áprilisi, Építészet & Művészet fókuszunknak megfelelően ezúttal Wolsky András Random Space-Constellation NO'1 című térbeli művét mutatjuk be.

Milánói útikalauz műkedvelőknek

Milánói útikalauz műkedvelőknek

2024-04-16

A művészet és a dizájn szerelmesei számára talán még soha nem volt alkalmasabb időpont Milánó meglátogatására. Április közepén a Design Hét, a Miart és a Velencei Biennále hármasa találkozik, a város irigylésre méltó művészeti, dizájn és gasztronómiai célpontjai pedig a figyelem középpontjába kerülnek. Azonban, ahogyan azt a város bármelyik galériása el fogja mondani, Milánó számtalan kulturális gyöngyszemét egész évben meg lehet tekinteni.

Próbálta már?

Hirdetés feladása

Meghirdetheti eladó műtárgyait.

Aukciós értesítés

Valamennyi új aukciós katalógusról email értesítést kap.

Műtárgyfigyelés

A keresésének megfelelő műtárgyakról értesítést kap.

Értékbecslés

Értékbecslést kérhet műtárgyáról.

Kedvencek

Elmentheti kedvenc műtárgyait, hogy később a Kedvencek menüpontban könnyen megtalálhatók legyenek.

Projektjeink

Partnereink

Hiba!

  • A művelethez kérem jelentkezzen be!

Hírlevél feliratkozás

Hírlevél feliratkozáshoz adja meg az e-mail címét és kattintson a feliratkozás gombra.