Részletes keresés

Plakát az otthonunkban?

Mindannyiunk életében vannak olyan filmek, amik fiatalkorunkban nagy hatással voltak ránk. Talán még egy-két celluxszal felragasztott plakát is díszítette gyerekszobánkat. Aztán a felnőtté válás során ezek a kincsek szép lassan száműzve lettek élettereinkből.  De miért? Itt az ideje, hogy az ereklyévé vált plakátok visszakerüljenek az őket megillető helyre,  vagyis a szobáink falaira. Ahogyan más féltve őrzött emléktárgyainkat is szívesen látjuk viszont környezetünkben, úgy miért ne tehetnénk meg ugyanezt a számunkra kedves filmekkel is? Ezeknek a  plakátoknak ráadásul nem csak nosztalgikus értékük van. Nézzük meg alaposabban ezeket az egyedi  remekműveket, a jellegzetes színeket, az egyedi formákat, a kreatív tipográfiát, ami a magyar plakátot  méltán tette híressé. Sok esetben ezek a plakátok nem csupán egy filmből kiragadott pillanatot  ábrázolnak, hanem neves grafikusok által készített művészeti alkotások. Limitált mennyiségben  nyomtatott képek, melyeket az idő múlása még értékesebbé tett.  "A Jedi visszatér" szürreális látványa túlmutat még a legendás filmen is, megállná helyét bármely  múzeumban.

maganelet_k_400

jedi_k_400

budter_k_400

Így egy-egy ilyen vintage plakát otthonunknak igazi dísze lehet. Megkaphatjuk általuk azt a pluszt, amit olyan gyakran hiányolunk környezetünkből. Hiszen lehet szép egy enteriőr, de mit ér, ha nincs lelke? Így hát ne féljünk bevinni élettereinkbe ezeket a remekműveket és engedjük, hogy színesítsék mindennapjainkat.

Varga Anikó, lakberendező és Sárközi Péter, médiaművész

2. Plakátaukció a BÁV-nál - 2016. április 13. 17.00

Magyar filmplakátok kiállítása és aukciója: nemzetközileg keresett Jedi visszatér poszter és az eddigi legtöbb Bud Spencer-Terence Hill plakát egy helyen!
A kalapács alá kerülő 170 alkotás olyan filmekhez készült, mint A Jedi visszatér, a Becéző szavak, a Gengszterek klubja, Én a vízilovakkal vagyok, Dögkeselyű, Óvakodj a törpétől vagy a Süsü a sárkány. Az igényes válogatás mintegy 50 grafikus munkája, köztük Helényi Tibor, Árendás József, Darvas Árpád, Felvidéki András, Görög Lajos.
Igazi ritkaságok is felbukkannak az aukción, melyekből csupán néhány példány maradt fenn, mint például Máté András Magánélet című filmhez készített plakátja. Az árverés csúcspontját minden bizonnyal Helényi Tibor: Jedi visszatér plakátja jelenti majd, amit méltán nevezhetünk a magyar plakátgyűjtés Szent Gráljának is. A poszter egy kisebb méretű változata 2014-ben már kalapács alá került, akkor 1325 dollárt ért a nemzetközi piacon. A gyűjtők körében igazi különlegességnek számít a most aukcióra kerülő nyomdai jelekkel ellátott, egész íves plakát. (x)

Ikonikus magyar filmplakátok kiállítása: 2016. április 2-12., hétköznap 10-19 óráig, szombaton 10-14 óráig (vasárnap zárva). A belépés ingyenes.

Tárlatvezetések:
2016. április 4., hétfő, 17:30: Filmszerész a plakátrengetegbe - Kovács Gellért, filmkritikus tárlatvezetése
2016. április 11. hétfő 17.30: A magyar plakátgyűjtés fénykora - Badits Marcell, plakátgyűjtő tárlatvezetése

Helyszín: BÁV Apszisterem (1052 Budapest, Bécsi utca 3., bejárat az ékszerbolton keresztül)

További információ, letölthető katalógus: www.bav.hu/aukcio

További cikkek
Az ír koronázási ékszerek eltulajdonításának fordulatos története

Az ír koronázási ékszerek eltulajdonításának fordulatos története

2024-04-17

Az Artnet legújabb The Hunt című sorozatában olyan művészeti alkotásokat és ősi relikviákat kutat, amelyek - sajnos - az idők során elvesztek. A frigyládától Kleopátra sírjáig ezek a legendás kincsek régóta megragadják a történészek és a régészek fantáziáját, még akkor is, ha a történelem rétegei alá vannak eltemetve. 

Műtárgy-kalauz stopposoknak XXVI.

Műtárgy-kalauz stopposoknak XXVI.

2024-04-17

Az OCTOGON és az Art Advisory Budapest közös sorozatában – az aktuális online tematikához kapcsolódóan – mindig egy-egy újabb hazai művészre és alkotására hívjuk fel olvasóink figyelmét. Az áprilisi, Építészet & Művészet fókuszunknak megfelelően ezúttal Wolsky András Random Space-Constellation NO'1 című térbeli művét mutatjuk be.

Milánói útikalauz műkedvelőknek

Milánói útikalauz műkedvelőknek

2024-04-16

A művészet és a dizájn szerelmesei számára talán még soha nem volt alkalmasabb időpont Milánó meglátogatására. Április közepén a Design Hét, a Miart és a Velencei Biennále hármasa találkozik, a város irigylésre méltó művészeti, dizájn és gasztronómiai célpontjai pedig a figyelem középpontjába kerülnek. Azonban, ahogyan azt a város bármelyik galériása el fogja mondani, Milánó számtalan kulturális gyöngyszemét egész évben meg lehet tekinteni.

Lakner László festményével bővült a Centre Pompidou gyűjteménye

Lakner László festményével bővült a Centre Pompidou gyűjteménye

2024-04-09

Lakner László Barikád című festménye bekerült a párizsi Centre Pompidou rangos gyűjteményébe. Lakner a magyar neoavantgárd egyik legjelentősebb képviselője, az 1972-ben készült alkotása a Pompidou Kelet-közép Európai Akvizíciós Bizottság magyar tagjainak közvetítésével került be a párizsi múzeum állandó válogatásába.

A párizsi galériák új generációja változtatja meg a város művészeti szcénáját

A párizsi galériák új generációja változtatja meg a város művészeti szcénáját

2024-04-08

Párizs, a művészetek városa, lenyűgöző kulturális pezsgéssel büszkélkedhet. A múzeumok széles tárháza, a galériák sokasága és a magángyűjtemények – például a Pinault-gyűjtemény vagy a Fondation Louis Vuitton - lenyűgöző választéka nem mindennapi élményeket teremt a művészet rajongóinak. A Louvre örök klasszikusai mellett Párizs napjainkban a kortárs kiállításai révén is jelentős vonzerővel bír az érdeklődők számára.

Próbálta már?

Hirdetés feladása

Meghirdetheti eladó műtárgyait.

Aukciós értesítés

Valamennyi új aukciós katalógusról email értesítést kap.

Műtárgyfigyelés

A keresésének megfelelő műtárgyakról értesítést kap.

Értékbecslés

Értékbecslést kérhet műtárgyáról.

Kedvencek

Elmentheti kedvenc műtárgyait, hogy később a Kedvencek menüpontban könnyen megtalálhatók legyenek.

Projektjeink

Partnereink

Hiba!

  • A művelethez kérem jelentkezzen be!

Hírlevél feliratkozás

Hírlevél feliratkozáshoz adja meg az e-mail címét és kattintson a feliratkozás gombra.