Részletes keresés

Plakátokkal nosztalgiázni

poszter1_400

Ha az ember valami - a szó laza értelmében vett - régiségre vágyik, de olyanra, amivel képes is együtt élni, illetve be tudja illeszteni az otthonába, azt szoktam mondani, irány egy plakátaukció.

poster2_400_01

Műtárgy.com és a BÁV most készül egy ilyennel. Az árverésen régi 30-50 éves eredeti, nem utánnyomott plakátok szerepelnek. Kincsre bukkanhatsz tehát azokból az időkből, amikor a plakát kiemelt kommunikációs eszköz volt, azokat  a kor legnagyobb grafikusai kreálták mondjuk egy film vagy egy színházi bemutató premierjére.

plakat3_400

Poszterrel dekorálni márpedig mutatós. Karaktert ad a lakásnak, hangulatot, korszakot életérzést közvetít. Művészi értéke van, érdekessé teszi a szobát és nosztalgikus hangulatot áraszt.

plakat4_400

A legjobb, ha a leütött plakátot egyből elviszed egy képkeretezőhöz. A keret színe harmonizáljon a plakát színeivel. Érdemes kiválasztanod a plakátról egy vezető színt, és ahhoz igazítanod mind a lécet, mind a paszpartut. Olcsóbb megoldás a kasíroztatás, amikor a kép egy könnyű habtámlát kap merevítésnek, keret ilyenkor nem kerül rá. Igaz gyűjtői daraboknál ez kevéssé időtálló prezentálása a plakátnak, utánnyomásnál inkább szóba jöhet.

poszter5_400

A kép célirányosan kerüljön az enteriőrbe attól függően, hogy milyen színű, stílusú és mekkora, ügyelj az arányokra! De persze tematikusan is beillesztheted adott szobába, a szelekciót a rajta lévő üzenet is segítheti. Ha helyiségenként tekintesz otthonodra, mindenhová találsz valami csemegét. A hálóba mondjuk ezt az 1974-ből származó Benkő Sándor grafikát 12 000 Ft-ért.

picture_400

A fürdő szobásítása ma nagy divat, ez azt jelenti, hogy olyan tárgyakat viszünk be a térbe, ami inkább egy szobára jellemző kiegészítő, mintsem a fürdőre. Kerülhet ide csillár, fotel, lerakó asztalka, és e rendező elv mentén mondjuk kép is. Talán pont Felvidéki András 1988-as grafikája 21 000 Ft-os kikiáltási áron.

picture_1_400

1958-as az alábbi grafika, mely a nagy sikerű magyar-csehszlovák filmprodukció felújított változatát népszerűsíti. Gyerekszobába kiváló, szemmágnesként szolgáló illusztráció mindössze 14 000 Ft.

picture_2_400

A konyha dísze lehet a Languszta reggelire c. film plakátja 1981-ből. Ha pont láttad is a moziban, emlékeztesd magad a régi szép időkre ezzel a közel 35 éves alkotással.

picture_5_400

És akkor most jöjjenek a klasszikusok, mármint a klasszikussá érett filmek, klasszikus plakátjai. Filmrajongók nappalijába való az ifjú Harrison Fordot ábrázoló plakát 22 000 Ft-ért. Ezt nézegetve egy kicsit visszatérhetünk a mozi azon évtizedeibe, amikor a filmgyártás még tudott maradandó alkotásokat felmutatni.

picture_3_400

Gondoltad volna, hogy a Rocky Horror Picture Show egy rendszerváltás korabeli film? A plakát lehet kordokumentum, de nappalidban kiállítva emlékeztethet egy jó filmre, amit talán még az első szerelmeddel láttál. 10 000 Ft-ért szerintem simán megéri!

picture_4_400

Az aukció további gyöngyszemeit ide kattintva éred el.

Megjelent: otthonedes.blog.hu

 

További cikkek
Az ír koronázási ékszerek eltulajdonításának fordulatos története

Az ír koronázási ékszerek eltulajdonításának fordulatos története

2024-04-17

Az Artnet legújabb The Hunt című sorozatában olyan művészeti alkotásokat és ősi relikviákat kutat, amelyek - sajnos - az idők során elvesztek. A frigyládától Kleopátra sírjáig ezek a legendás kincsek régóta megragadják a történészek és a régészek fantáziáját, még akkor is, ha a történelem rétegei alá vannak eltemetve. 

Műtárgy-kalauz stopposoknak XXVI.

Műtárgy-kalauz stopposoknak XXVI.

2024-04-17

Az OCTOGON és az Art Advisory Budapest közös sorozatában – az aktuális online tematikához kapcsolódóan – mindig egy-egy újabb hazai művészre és alkotására hívjuk fel olvasóink figyelmét. Az áprilisi, Építészet & Művészet fókuszunknak megfelelően ezúttal Wolsky András Random Space-Constellation NO'1 című térbeli művét mutatjuk be.

Milánói útikalauz műkedvelőknek

Milánói útikalauz műkedvelőknek

2024-04-16

A művészet és a dizájn szerelmesei számára talán még soha nem volt alkalmasabb időpont Milánó meglátogatására. Április közepén a Design Hét, a Miart és a Velencei Biennále hármasa találkozik, a város irigylésre méltó művészeti, dizájn és gasztronómiai célpontjai pedig a figyelem középpontjába kerülnek. Azonban, ahogyan azt a város bármelyik galériása el fogja mondani, Milánó számtalan kulturális gyöngyszemét egész évben meg lehet tekinteni.

Próbálta már?

Hirdetés feladása

Meghirdetheti eladó műtárgyait.

Aukciós értesítés

Valamennyi új aukciós katalógusról email értesítést kap.

Műtárgyfigyelés

A keresésének megfelelő műtárgyakról értesítést kap.

Értékbecslés

Értékbecslést kérhet műtárgyáról.

Kedvencek

Elmentheti kedvenc műtárgyait, hogy később a Kedvencek menüpontban könnyen megtalálhatók legyenek.

Projektjeink

Partnereink

Hiba!

  • A művelethez kérem jelentkezzen be!

Hírlevél feliratkozás

Hírlevél feliratkozáshoz adja meg az e-mail címét és kattintson a feliratkozás gombra.