Részletes keresés

Politika, reklám és mozi a múlt század plakátjain – Valódi különlegességekre lehet licitálni

A plakátok senkit nem hagynak hidegen, a műtárgypiacon is mind nagyobb teret hódítanak. A következőkben a műtárgy.com ajánlója online licitálható, izgalmas csemegék, politikai, reklám- és filmplakátok között válogat.

A plakátok az utca hírmondói. Ideális esetben figyelemfelkeltőek, frappánsak és informatívak is egyben, még jobb a helyzet akkor, ha mindezen túl esztétikusak is, szívesen pihen meg rajtuk a szem. Különösen a régi példányokról mondható el az, hogy tervezőik ezeket a tényezőket sikeresen ötvözték, nem csoda, hogy napjainkban sokan csodálattal tekintenek rájuk.  A ma régiségnek számító plakátok egy-egy adott korszak kultúrájának, társadalmának, politikai berendezkedésének sokatmondó vizuális lenyomatai, időkapszulaként őrzik meg készülésük időszakának egy-egy érdekes fejezetét.

„Foire május 2-11 BNV Budapest”, 1928 k. Horváth Endre jelzés nélküli art deco plakátterve. Forrás: műtárgy.com

A művészettörténeti érdeklődésnek már jó ideje a fókuszában vannak a plakátok – gondoljunk csak Toulouse-Lautrec összetéveszthetetlenül karakteres műveire, vagy épp a Nemzeti Galéria új időszaki kiállítására, amely az Art deco Budapest. Plakátok, tárgyak, terek (1925–1938) címet viseli -, de egyre jellemzőbb a műtárgypiaci helyzetük fokozatos felértékelődése is. Utóbbi több dolognak is köszönhető: a plakátokhoz többnyire kedvezőbb áron juthat hozzá a gyűjtő, mint a festményekhez, a nyomatok a laikusok számára kedves emlékeket idézhetnek fel.  A filmrajongókat, a történelem vagy a retró tárgykultúra szerelmeseit és az alkalmazott grafika iránt érdeklődő, tapasztalt műgyűjtőket egyaránt megszólíthatják a míves kidolgozású hirdetések.

Dreher-Maul csokoládé, színes litografált reklámplakát, 1920-1930 k. Forrás: műtárgy.com

A reklámplakátok népszerűségi sorában igen előkelő helyet foglalnak el a különböző élelmiszereket kínálók, amelyek idilli ábrázolásokkal tálalják az eladni kívánt portékát. Így van ez az 1920-1930 környékén készült színes, Dreher-Maul csokoládét hirdető példánnyal is, amelyen elégedetten mosolygó gyermek szorongatja a jókora csokoládétáblát. A Dreher Serfőzde és a Maul cég 1923-as társulásával létrejött Dreher-Maul Kakaó- és Csokoládégyár többek között arról híres, hogy ebben az üzemben készült először csokoládés parány.

Svábhegyi Iskolaszanatórium a fogaskerekű svábhegyi végállomásánál plakát. Forrás: műtárgy.com

Különleges darab a Magyar Iskolaszanatórium Egyesület Pólya Tibor grafikus terve alapján készült plakátja.  A fogaskerekű Svábhegy állomásával szemben 1936 októberében nyitotta meg kapuit a Svábhegyi Iskolaszanatórium, amely a betegségre hajlamos, vagy épp betegségből lábadozó gyermekek gyógyítását és komplex nevelését, tanítását tűzte ki célul. A tananyag elsajátítása mellett, ahogyan ez a plakátról is látszik, fontos szerep jutott a természetben, friss levegőn tartózkodásnak, amely a nebulók megerősödését volt hivatott elősegíteni.

„Fel a Kárpátok bérceire!” irredenta plakát, Németh N. grafikája, 1940 k. Forrás: műtárgy.com

A következő plakáton szintén hangsúlyos elem a festői táj, ám egészen más az üzenet, erről a feliraton – Fel a Kárpátok bérceire! – kívül a kép egyes motívumai is árulkodnak. A mű irredenta szellemben született, a korban az ország a trianoni békediktátum felülvizsgálatát sürgette és visszakövetelte az elcsatolt területeit, a politika elsődleges célja is a revízió volt.

„Ne csüggedj! A Vörös Hadsereg diadalmas útja 1919 május-június.” Kultura Lith-Műintézet, Budapest. Forrás: műtárgy.com

Valódi gyűjtői ritkaság a Tanácsköztársaság korából származó plakát, amelyet a Közoktatásügyi Népbiztosság hadsereg propaganda ügyosztálya adott ki. A mű a Tanácsköztársaság Vörös Hadseregének diadalmas északi hadjáratát hirdeti. A hadművelet során több várost, például Kassát és Eperjest is visszafoglalták, a sikerek láttán az antant követelte a hadsereg visszavonását.

Pénz beszél, 1940. Nagyméretű plakát (126x92 cm), Kellner Márkus nyomda, Budapest. Forrás: műtárgy.com

A mozirajongók örömmel fedezhetik fel az aukció kínálatában a különleges filmplakátokat, például az 1940-es, Pénz beszél című vígjáték plakátját. A Csepreghy Jenő rendezte mű főszereplője Dajka Margit, őt jeleníti meg a színes, hangulatos és figyelemfelkeltő grafika is.

Dr. Kovács István. Nagyméretű plakát (124x92 cm). Muskovszky László (1902-?) grafikája, jelzett a plakáton. Kellner Márkus nyomda, Budapest, 1942. Forrás: műtárgy.com

Hasonlóan megkapó a két évvel később, 1942 áprilisában bemutatott Dr. Kovács István című film plakátja is. A Fekete István forgatókönyve alapján készült játékfilm főszereplői Páger Antal és Simor Erzsi, ők köszönnek vissza Muskovszky László grafikájáról.

Egy nap a világ, 1944. moziplakát, Kellner Márkus Nyomda, Bp. Forrás: műtárgy.com

Szintén Páger Antal az egyik főszereplője a világháborús időszak emblematikus alkotásának, a Csak egy nap a világ című 1944-es filmnek, amelyben a rendező, Vaszary János a saját, egyébként sikerrel futó színdarabját ültette át a mozivászonra. Páger Antal egy frontról szabadságra hazatérő főhadnagyot alakít, Muráti Lili pedig egy vöröskeresztes ápolónő bőrébe bújik, kettejük bizonytalanságokkal és szomorúsággal teli, bimbózó szerelméről szól a film.

Talán már ez a válogatás is érzékelteti, hogy a plakátrégiségekkel milyen időutazásban lehet része az embernek, érdemes azonban a Darabanth Aukciósház aktuális árverésének további tételeit is böngészni, hiszen még számos további csemege várja a tételek között az érdeklődőket!


Forrás: Portfolio.hu
További cikkek
Célegyenesben a tavaszi árverési évad, II. rész

Célegyenesben a tavaszi árverési évad, II. rész

2022-05-20
A szezon utolsó napjain is minden műfajban és minden árkategóriában számos izgalmas tétel várja a gyűjtőket és a befektetőket – olvashatjuk a műtárgy.com összefoglalójának második részében.Május 24-28. között igaz
Az üvegtörténeti jelentőségű magyar innovációkat és az üvegművészetet népszerűsítik az Üveg Nemzetközi Éve hazai programjai

Az üvegtörténeti jelentőségű magyar innovációkat és az üvegművészetet népszerűsítik az Üveg Nemzetközi Éve hazai programjai

2022-05-20

Nemzetközi szakmai összefogás eredményeként az ENSZ 75. Közgyűlése a 2022-es évet Az Üveg Nemzetközi Évének nyilvánította. Hazánkban is kiállítások, szakmai események mutatják be a magyar üvegművészet múltját, jelenét és jövőjét, feltárva, milyen utat járt be ez a művészeti ág amíg a „magyarországi üvegművesség” 2021-ben felkerült az UNESCO reprezentatív listájára, a Szellemi Kulturális Örökség Nemzeti Jegyzékére. Az egész éves programsorozatot fontos évfordulók keretezik: idén 150 éves az Iparművészeti Múzeum, az amerikai stúdió-üvegművészet indulásának pedig 60. évfordulóját ünnepli az üvegművészeti szakma.

Célegyenesben a tavaszi árverési évad

Célegyenesben a tavaszi árverési évad

2022-05-13

Az aukciósházak tavaszi kínálata igen gazdag, és néhány kalapács alá kerülő mű ára akár a százmillió forintot is elérheti – derül ki a műtárgy.com összefoglalójából.Igen zsúfolt eseménynaptárral készülnek a ha

Próbálta már?

Hirdetés feladása

Meghirdetheti eladó műtárgyait.

Aukciós értesítés

Valamennyi új aukciós katalógusról email értesítést kap.

Műtárgyfigyelés

A keresésének megfelelő műtárgyakról értesítést kap.

Értékbecslés

Értékbecslést kérhet műtárgyáról.

Kedvencek

Elmentheti kedvenc műtárgyait, hogy később a Kedvencek menüpontban könnyen megtalálhatók legyenek.

Projektjeink

Partnereink

Hiba!

  • A művelethez kérem jelentkezzen be!

Hírlevél feliratkozás

Hírlevél feliratkozáshoz adja meg az e-mail címét és kattintson a feliratkozás gombra.