Részletes keresés

Power 50

Power 50 – a magyarországi művészeti színtér legbefolyásosabb szereplői

A képzőművészet és a műkereskedelem nemzetközi világában minden évben nagy várakozás előzi meg az ArtReview című tekintélyes művészeti folyóirat Power 100-as listájának megjelenését, mely adott évi teljesítménye alapján rangsorolja a kortárs művészeti színtér száz legbefolyásosabb személyiségét – művészeket, múzeumigazgatókat és kurátorokat, galeristákat és aukciósházak vezetőit, műgyűjtőket és műkritikusokat, művészeti könyvek és folyóiratok kiadóit, vásárszervezőket és művészeti honlapok készítőit. A lista csak a művészeti életre gyakorolt befolyás mértékét veszi figyelembe, függetlenül annak irányától, minőségétől, azaz a rangsorba olyanok is bekerülhetnek, akiknek ténykedését a szakma vegyesen vagy akár kifejezetten negatívan ítéli meg. Az idén tizedik alkalommal publikált rangsor élén az ismert kínai képzőművész és a kínai társadalom demokratizálásának elkötelezett harcosa, Ai Weiwei áll. Mögötte Hans Ulrich Obrist és Julia Peyton-Jones, a londoni Serpentine Gallery vezetői lettek a másodikak, míg a harmadik helyre Glenn D. Lowry-t, a new yorki MoMA igazgatóját rangsorolták.  

Az ArtReview által a lista összeállításában alkalmazott gyakorlatot követve idén először Magyarországon is készült hasonló rangsor, melyet a Műértő szerkesztőségének felkérésére 25 neves, a hazai képzőművészet és a műkereskedelem világát belülről ismerő szakember állított össze. A „Magyar Power 50”-et a Műértő december 1-én a Ludwig Múzeumban tartott rendezvény keretében mutatta be; a teljes rangsor a folyóirat ma megjelent számában olvasható. Az egyes kategóriák közötti arányok nem mutatnak jelentős eltérést a nemzetközi listáktól: a „legbefolyásosabbak” közé tartozók 30%-a múzeumi vezető, kurátor, művészettörténész. A művészek aránya (28%) némileg magasabb, mint a nemzetközi listán, a műgyűjtők súlya ugyanakkor, legalábbis egyelőre, jóval alacsonyabb, 12%. A műkereskedők, galériások, aukciósház-vezetők súlya (22%) összhangban áll a nemzetközi tapasztalattal. A fennmaradó 8%-on műkritikusok, kultúrpolitikusok, kommunikációs szakemberek és újságírók osztoznak. A nemek közötti arányokat tekintve nincs szégyenkezni valónk: a hazai lista helyeinek negyedét foglalják el a nők, túlnyomó többségük a művész, illetve a műkereskedő kategóriában. Az ArtReview listáján a nők évről évre nagyobb súllyal képviseltetik magukat; mintegy fél évtizede tartottak a mi 25%-unknál, jelenlegi arányuk már meghaladja a 30%-ot is.

A múzeumi vezetők jelentős súlyát a magyar listán nemcsak magas arányuk, hanem előkelő helyezéseik is jelzik: a rangsort Bencsik Barnabás, a Ludwig Múzeum főigazgatója vezeti, megelőzve a Szépművészeti Múzeumban hasonló funkcióban dolgozó kollégáját, Baán Lászlót. A harmadik helyezett Gulyás Gábor, a Műcsarnok igazgatója. A műkereskedők közül Pőcze Attila, a Vintage vezetője szerepelt a legjobban; negyedik helye nyilvánvalóan azt a tényt is honorálja, hogy galériája Magyarországról elsőként állíthatott ki idén az Art Baselen. Mögötte az ötödik helyen áll a legmagasabban rangsorolt műgyűjtő, pontosabban műgyűjtő házaspár, Somlói Zsolt és Spengler Katalin; a zsűritagok feltehetően művészetszervezői és mecénási tevékenységüket is figyelembe vették. Talán kicsit meglepő, bár a nemzetközi gyakorlattól nem áll távol, hogy a legelőkelőbb pozíciójú művész is csak a nyolcadik helyet tudta megszerezni; Maurer Dóra esetében főleg az isztambuli biennálén való, kiemelkedő nemzetközi visszhangot kiváltó szereplése eshetett nagy súllyal a latba. Néhány további érdekesség: bizonyára sokféle interpretációs lehetőséget kínál Szőcs Géza kulturális államtitkár 13. helye; a nemzetközi listákon sohasem szerepelt még szakpolitikus az első húszban. Ledényi Attila, az Art Market fő szervezője a 15. helyet osztja meg Németh Hajnallal, aki idén a velencei biennálén képviselte a magyar színeket. A 27. helyet kapta Tóth Norbert, a Forrás Galéria vezetője, a nem kis vihart kavart pekingi magyar kortárs képzőművészeti kiállítás kurátora.

Az első Power 50-es lista természetesen csak egy pillanatfelvétel, mely a mérhető kritériumok szinte teljes hiánya miatt nem is lehet teljesen objektív. Igazán érdekes elemzésekre majd néhány év múlva kínálkozik esély. Addigra kiderülhet, mely csoportok súlya, befolyása erősödik, s kiknek a rovására. Láthatóvá válik az is, hogy „állócsillagok” vagy inkább villámgyorsan fel-, majd ugyanilyen gyorsan el is tűnő szereplők formálják-e leginkább a hazai művészeti színtér fejleményeit.

2011. 12. 02. 

További cikkek
Miért fontos a proveniencia a műgyűjtők számára?

Miért fontos a proveniencia a műgyűjtők számára?

2022-08-09

A Federal Bureau of Investigation's (FBI) nemrégiben végrehajtott rajtaütése az Orlandói Művészeti Múzeumban megmutatta a proveniencia, azaz a tulajdonosi múlt nyilvántartásának erejét a képzőművészet területén: A házkut

Miért nyitnak galériákat az NFT platformok?

Miért nyitnak galériákat az NFT platformok?

2022-07-27

A SuperRare, a Superchief Gallery NFT, a Bright Moments és a Quantum Art az elmúlt évben galériákat nyitott az Egyesült Államokban.A kriptopénzpiacok kolosszális visszaesése ellenére, vagy talán éppen azért, az NFT platformok

Próbálta már?

Hirdetés feladása

Meghirdetheti eladó műtárgyait.

Aukciós értesítés

Valamennyi új aukciós katalógusról email értesítést kap.

Műtárgyfigyelés

A keresésének megfelelő műtárgyakról értesítést kap.

Értékbecslés

Értékbecslést kérhet műtárgyáról.

Kedvencek

Elmentheti kedvenc műtárgyait, hogy később a Kedvencek menüpontban könnyen megtalálhatók legyenek.

Projektjeink

Partnereink

Hiba!

  • A művelethez kérem jelentkezzen be!

Hírlevél feliratkozás

Hírlevél feliratkozáshoz adja meg az e-mail címét és kattintson a feliratkozás gombra.