Részletes keresés

Private sales - a diszkrét üzlet bája

Private sales - a diszkrét üzlet bája

 

Az aukciósházak tevékenységében jól megfigyelhető tendencia a privát eladások növekvő aránya és volumene. Ebben a szegmensben a nagy árverőházak saját erősségüket – szélesebb vevőkör, sokirányú szakértelem, globális jelenlét – ötvözik azokkal az előnyökkel, így a személyre szabott szolgáltatással, a diszkrécióval és a hosszabb gondolkodási idővel, melyeket a galériák tudnak nyújtani ügyfeleiknek. A private sales-ben, ahogy ezt az üzletágat világszerte nevezik, ugyanaz a két cég, a Sotheby’s és a Christie’s bonyolítja a legnagyobb forgalmat, melyek amúgy is uralják az aukciós műkereskedelmet. Ennek a műfajnak a diszkrét jellege egyúttal persze a transzparencia hiányát is jelenti, ez azonban általában az ügyletben érdekelt egyik felet, azaz a beadót, a vevőt és a közöttük közvetítő aukciósházat sem zavarja, sőt. Igaz, a csendben lebonyolított üzletnek az árverőházak szemszögéből van azért egy hátránya is: egy kiemelkedő vagy éppen csúcsáron történt eladás tényét nem lehet ugyanúgy reklámcélokra felhasználni, mint az árverési rekordokat.

A megbízható információk után kutató piaci megfigyelők nincsenek könnyű helyzetben. A nyilvánosságra hozott tavalyi első félévi mérlegadatokból annyi mindenesetre kiderül, hogy a Sotheby’s-nél a privát eladások összvolumene elérte a 448,4 millió dollárt, ami 114%-kal több az előző év azonos időszakánál, miközben a cég teljes forgalma 55%-kal, 3,4 milliárd dollárra bővült. Ez azt jelenti, hogy a privát értékesítés aránya az egy évvel korábbi 9,5%-ról 13%-ra emelkedett. Hasonlóan impozáns a fejlődés a Christie’s-nél is, ahol az első félévben 57%-kal nőtt a privát értékesítés összvolumene és meghaladta a 467 millió dollárt. A 3,2 milliárdos összforgalmon belül ez még az örök vetélytársnál is magasabb arányt, 14,5%-ot jelent. 2005 óta ebben az üzletágban a Christie’s csaknem kétmilliárd dolláros forgalmat realizált, az egy tranzakcióra jutó átlagos érték ezen idő alatt százezerről másfél millió dollárra emelkedett. A második félévről még nem állnak rendelkezésre a végleges adatok, de annyi biztos, hogy a forgalombővülés üteme jelentősen lassult. A private sales kategóriában ennek ellenére is minden bizonnyal új csúcseredmény született. A szakemberek a következő évekre is a műtárgypiac egészét messze meghaladó növekedési rátákat jósolnak ebben az üzletágban.

A privát eladásokat nem feltétlenül ugyanazok a műtárgy-kategóriák dominálják, mint az aukciókat. A Sotheby’s-nél az impresszionista és modern mesterek a legkeresettebbek, őket a régi mesterek követik; a Christie’s-nél az ékszerek állnak az élen, majd a régi és az impresszionista mesterek következnek. Azokat a kategóriákat látjuk tehát az élen, amelyekben az árak már „beálltak” és kevésbé vannak kitéve a divatok gyors változásának. Ezért sokkal alacsonyabb a rendkívül ingadozó árú kortársak aránya, ahol a potenciális eladók és vevők nehezebben állnak ellen a kísértésnek, hogy megpróbáljanak aukciókon drágábban eladni, illetve olcsóbban venni a privát értékesítésben elérhető áraknál.

Ha nem is gyakran, de azért időnként nyilvánosságra kerülnek egy-egy üzletkötés adatai is. A legdrágább ismertté vált üzletet Tobias Meyer, a Sotheby’s kortárs részlegének igazgatója hozta tető alá 2006 őszén, amikoris 140 millió dollárért adta el az amerikai absztrakt expresszionista festő, Jackson Pollock No 5, 1948 című vásznát, mely addig David Geffen amerikai producer tulajdonában volt. Ez az aukciós eredményeket is beleértve a legmagasabb ismert ár, amit egy műtárgyért valaha is adtak. A Rosztropovics-hagyaték esetében az eladó mellett a vevő személye is ismertté vált. A világhírű gordonkaművész, aki 1974 óta Nyugaton élt, igen gazdag gyűjteményt épített fel orosz és szovjet művészek alkotásaiból. 2007-es halála után özvegye, Galina Visnyevszkaja operaénekesnő a Sotheby’s-nél Londonban kívánta árverésre bocsájtani a gyűjteményt, az aukció azonban elmaradt, mert Aliser Uszmanov, az acéliparban miliárdossá vált vállalkozó az egész anyagra egyösszegű ajánlatot tett, amit az aukciósház elfogadott. A tételek összesített becsértéke 20 millió font volt; Uszmanov a feltételezések szerint legalább 25 milliót fizethetett. Oroszország-szakértők szerint a milliárdost egyenesen a Kreml bíztatta a vásárlásra, hogy az értékes műalkotások visszakerüljenek Oroszországba. Uszmanov ráállt az alkura, bízva abban, hogy a hazafias tettéért remélt „hála” még jól jöhet vállalkozásainak. A 2011-es év legmagasabb áron elkelt festménye a német reneszánsz mester, ifjabb Hans Holbein Darmstadti Madonnája volt, melyet a „csavarkirály” Reinhold Würth 50 millió euróért vett meg egy hercegi családtól.

A The Art Newspaper nyomozásának eredményeképp a közelmúltban nyilvánosságra került annak a családnak a neve is, mely vélhetően a legtöbb pénzt hagyta az elmúlt években a két nagy aukciósháznál legnagyobb titokban lebonyolított vásárlásai során. Hamad bin Khalifa Al-Thani katari emír és családja, mert róluk van szó, 2005 óta az USA-ban 428 millió dollárért, Angliában 128 millió fontért vásároltak műalkotásokat, melyeket hazájukban vadonatúj múzeumokban terveznek bemutatni, segítve Katar idegenforgalmának fellendítését. Ez a „teljesítmény” az emírt a 90. helyre emelte az ArtReview legfrissebb Power 100-as listáján, mely minden évben rangsorba állítja a képzőművészet és a műkereskedelem világának legfontosabb szereplőit.

A private sales a vezető magyarországi aukciósházak gyakorlatában is egyre fontosabb szerephez jut. A Virág Judit Galéria és a Kieselbach Galéria már évek óta foglalkozik ezzel az üzletággal; jelenlegi private sales kínálatukban többek között Szinyei Merse, Rippl-Rónai, Gulácsy, Tihanyi, Czigány, Patkó, Aba-Novák munkái szerepelnek. A kortárs művek súlya a magyar galériák exkluzív ajánlatában még kisebb, mint a nemzetközi aukciósházaknál; Virág Juditnál például jelenleg egyedül Csernus Tibor képviseli ezt a szegmenst.

2012. 01. 31.

 

További cikkek
Az ír koronázási ékszerek eltulajdonításának fordulatos története

Az ír koronázási ékszerek eltulajdonításának fordulatos története

2024-04-17

Az Artnet legújabb The Hunt című sorozatában olyan művészeti alkotásokat és ősi relikviákat kutat, amelyek - sajnos - az idők során elvesztek. A frigyládától Kleopátra sírjáig ezek a legendás kincsek régóta megragadják a történészek és a régészek fantáziáját, még akkor is, ha a történelem rétegei alá vannak eltemetve. 

Műtárgy-kalauz stopposoknak XXVI.

Műtárgy-kalauz stopposoknak XXVI.

2024-04-17

Az OCTOGON és az Art Advisory Budapest közös sorozatában – az aktuális online tematikához kapcsolódóan – mindig egy-egy újabb hazai művészre és alkotására hívjuk fel olvasóink figyelmét. Az áprilisi, Építészet & Művészet fókuszunknak megfelelően ezúttal Wolsky András Random Space-Constellation NO'1 című térbeli művét mutatjuk be.

Milánói útikalauz műkedvelőknek

Milánói útikalauz műkedvelőknek

2024-04-16

A művészet és a dizájn szerelmesei számára talán még soha nem volt alkalmasabb időpont Milánó meglátogatására. Április közepén a Design Hét, a Miart és a Velencei Biennále hármasa találkozik, a város irigylésre méltó művészeti, dizájn és gasztronómiai célpontjai pedig a figyelem középpontjába kerülnek. Azonban, ahogyan azt a város bármelyik galériása el fogja mondani, Milánó számtalan kulturális gyöngyszemét egész évben meg lehet tekinteni.

Lakner László festményével bővült a Centre Pompidou gyűjteménye

Lakner László festményével bővült a Centre Pompidou gyűjteménye

2024-04-09

Lakner László Barikád című festménye bekerült a párizsi Centre Pompidou rangos gyűjteményébe. Lakner a magyar neoavantgárd egyik legjelentősebb képviselője, az 1972-ben készült alkotása a Pompidou Kelet-közép Európai Akvizíciós Bizottság magyar tagjainak közvetítésével került be a párizsi múzeum állandó válogatásába.

A párizsi galériák új generációja változtatja meg a város művészeti szcénáját

A párizsi galériák új generációja változtatja meg a város művészeti szcénáját

2024-04-08

Párizs, a művészetek városa, lenyűgöző kulturális pezsgéssel büszkélkedhet. A múzeumok széles tárháza, a galériák sokasága és a magángyűjtemények – például a Pinault-gyűjtemény vagy a Fondation Louis Vuitton - lenyűgöző választéka nem mindennapi élményeket teremt a művészet rajongóinak. A Louvre örök klasszikusai mellett Párizs napjainkban a kortárs kiállításai révén is jelentős vonzerővel bír az érdeklődők számára.

Próbálta már?

Hirdetés feladása

Meghirdetheti eladó műtárgyait.

Aukciós értesítés

Valamennyi új aukciós katalógusról email értesítést kap.

Műtárgyfigyelés

A keresésének megfelelő műtárgyakról értesítést kap.

Értékbecslés

Értékbecslést kérhet műtárgyáról.

Kedvencek

Elmentheti kedvenc műtárgyait, hogy később a Kedvencek menüpontban könnyen megtalálhatók legyenek.

Projektjeink

Partnereink

Hiba!

  • A művelethez kérem jelentkezzen be!

Hírlevél feliratkozás

Hírlevél feliratkozáshoz adja meg az e-mail címét és kattintson a feliratkozás gombra.