Részletes keresés

Progresszív művészet a Falk Miksa utcában - Budapest, Nagyházi Contemporary

Megjelent a Műértő 2020. decemberi - 2021. januári lapszámában.

Progresszív művészet a Falk Miksa utcában -  Budapest, Nagyházi Contemporary

Hat-hét év körüli kislány pördül be anyukája kíséretében a kiállítótérbe. Miután körbejárják a galériát, a kislány megállapítja, hogy egy fekete és egy fehér nőt “Black Lives Matter” kitűzővel, maszkban ábrázoló graffiti tetszik neki leginkább. Bakos Zsuzsi (iamsuzie) munkája nemcsak a rasszizmusra és a pandémiára utal, a klímaváltozást és a Brexit problémakörét is felvillantja a galéria falára fújt urban art munkájában. Nos, mi másra is vágyhat egy újonnan nyílt galéria, mint hogy a legfiatalabb korosztály tagjai is benézzenek kiállításaira, és amellett, hogy pozitív élménnyel távoznak, ezt meg is fogalmazzák?

A Nagyházi Galéria és Aukciósház – dacolva a műtárgypiacot is megtépázó koronavírussal – nagyszabású projektbe kezdett: bővítve portfólióját kortárs művészeti galériát nyitott, Nagyházi Contemporary (NACO) néven. Kínálatában és árverésein az elmúlt években már megjelent a kortárs művészet, ám eddig túlnyomórészt a II. világháborút követő hazai művészekre fókuszálva; a feltörekvő fiatal alkotók hiányoztak portfóliójából. A kortárs irányába történő nyitás igénye nem új keletű a galéria és aukciósház életében. Alapítója, a néhai Nagyházi Csaba tervei között is szerepelt már, ám a régiségkereskedés Nagyházi minden energiáját lekötötte. Így a műkereskedelemmel foglalkozó család következő generációja valósítja meg az alapító édesapa vágyát. Nagyházi Lőrinc galériatulajdonos Danka Zsófia művészeti vezetővel közösen alakította ki és formálja a NACO profilját. Elmondásuk szerint a fiatal, progresszív művészekkel keresik a kapcsolatot, amit When life gives you lemons című nyitókiállításuk is demonstrált: itt az urban art képviselői mutatkozhattak be, akik társadalomkritikus munkáikat a galéria falaira festették fel. Ezt a gondolatvilágot és művészeti irányultságot folytatva a NACO októberben Dóczi Attila munkásságát ismertette meg a Falk Miksa utca közönségével. A Fragments of Eternity című kiállítás anyaga a távoli jövőből tekint vissza mai világunkra és annak esztétikájára, provokatív kérdéseket megfogalmazva, majd Agg Lili helyspecifikus installációi kapnak helyet a galéria tereiben. Agg az emberi élet legfőbb szükségletei és a virtuális valóság között húzódó ellentmondások megragadására fókuszál. A galéria eddig megrendezett kiállításai aktuális társadalmi kérdésekre reflektálnak, haladó művészi kifejezési módokban. Mindez annak ismeretében nem is meglepő, hogy Danka és Nagyházi a folyamatosan bővülő művészkört olyan innovatív attitűddel rendelkező művészekkel tervezi kialakítani, akik – amellett, hogy munkáikkal esztétikai élményt kívánnak nyújtani – a jelenünket érintő problémákkal foglalkoznak.

Agg Lili: A figyelem eltulajdonítása 01, 2019

vegyes technika, vászon, 160×150×200 cm

Fotó: Eln Ferenc

A művészek hazai és nemzetközi képviselete, illetve a rendszeres kiállításrendezés mellett az alkotók egyéb irányú támogatása is szerepel a NACO tervei között. Amennyiben a vírus okozta körülmények engedik, 2021 nyarán művésztelepet indítanak, a szélesebb közönség igényeit kielégítendő pedig szakmai programok, szabadegyetemek szervezését tűzték ki célul.

A Nagyházi Contemporary nyitásával a Falk Miksa utcába is beköltözhetnek a fiatal, feltörekvő képzőművészek, e lépés pedig talán egy új művészeti diskurzust is elindít a környék galériái és aukciósházai, illetve a szélesebb szakmai közeg, a gyűjtői réteg, a jövőbeli vásárlók és a művészet iránt érdeklődő közönség között.

 

Molnár Zsuzsanna

 

/műtárgy.com: Jelenleg Jagicza Patrícia Blank Space című kiállítása tekinthető meg a NACO-ban, 2021. február 26-ig./

 

Megjelent a Műértő 2020. decemberi - 2021. januári lapszámában.

Műértő - művészeti és műkereskedelmi folyóirat A Műértő a HVG Zrt.
kiadásában megjelenő, szakemberek által írt és szerkesztett művészeti,
műkereskedelmi havilap. A múzeumi szférában és a műtárgypiacon érdekelt
valamennyi résztvevőhöz szól, igyekszik eligazítani a befektetési szándékkal
rendelkező üzletembereket. Nemzetközi kitekintéssel beszámol az árakról,
trendekről, jelentős aukciókról, vásárokról, kiállításokról és a színtér
meghatározó szereplőiről. Aktuális információkat és kritikai elemzéseket
közöl.

Főszerkesztő Andrási Gábor
Szerkesztő: Nagy Mercédesz
Hirdetés: Tasnádi Rózsa, tel.: 061-436-2450; hirdet@hvg.hu

Szerkesztőség:
1037 Budapest, Montevideo u. 14.
muerto@hvg.hu / www.muerto.hu

Előfizethető:
HVG Zrt. terjesztési osztály: ugyfelszolgalat@hvg.hu; tel.: 061-436-2045
Kiadja a HVG Kiadó Zrt, Felelős Kiadó: Szauer Péter

További cikkek
Virtuálisan is bejárható kiállításon mutatkoznak be az idei Derkovits-ösztöndíjasok

Virtuálisan is bejárható kiállításon mutatkoznak be az idei Derkovits-ösztöndíjasok

2021-03-04

Idén is 26 fiatal képzőművész pályaműveit vonultatja fel a Műcsarnokban a Derkovits Gyula képzőművészeti ösztöndíj ez évi nyerteseinek bemutatkozó kiállítása, amely péntektől virtuális sétán is bejárható.Idén is 26 fiatal képzőművész pályaműveit vonultatja fel a Műcsarnokban a Derkovits Gyula képzőművészeti ösztöndíj ez évi nyerteseinek bemutatkozó kiállítása, amely péntektől virtuális sétán is bejárható.

Orosz avantgárd: eredeti vagy hamis? - Ludwig Múzeum, Köln

Orosz avantgárd: eredeti vagy hamis? - Ludwig Múzeum, Köln

2021-03-02

A múzeumi színtéren sokáig tabunak számított a gyűjtemények kétes eredetiségű műveinek kérdése. Az intézmények – félve a presztízsveszteségtől vagy a sok látogatót vonzó attrakciók elvesztésétől – nem is tettek lépéseket „gyanús” műtárgyaik eredetiségének tisztázására, vagy ha igen – és az érintett művek valóban hamisnak bizonyultak –, a legnagyobb diszkréció mellett távolították el ezeket a falakról és a vitrinekből.

Amikor a graffiti emeli az ingatlan értékét

Amikor a graffiti emeli az ingatlan értékét

2021-02-18

Míg a legtöbb ház falán és köztereken felbukkanó graffitire eltávolítás vár, Banksy alkotásától nem lenne szerencsés megszabadulni - kiváltképp, ha az ingatlan eladásra vár.A brit graffitiművész nélkül manapság már

Próbálta már?

Hirdetés feladása

Meghirdetheti eladó műtárgyait.

Aukciós értesítés

Valamennyi új aukciós katalógusról email értesítést kap.

Műtárgyfigyelés

A keresésének megfelelő műtárgyakról értesítést kap.

Értékbecslés

Értékbecslést kérhet műtárgyáról.

Kedvencek

Elmentheti kedvenc műtárgyait, hogy később a Kedvencek menüpontban könnyen megtalálhatók legyenek.

Projektjeink

Partnereink

Hiba!

  • A művelethez kérem jelentkezzen be!

Hírlevél feliratkozás

Hírlevél feliratkozáshoz adja meg az e-mail címét és kattintson a feliratkozás gombra.