Részletes keresés

Rajzoló humanoid robot munkáiból nyílt kiállítás Oxfordban

 A világ első ultrarealisztikus, humanoid, rajzoló robotjának munkáiból nyílt kiállítás az Oxfordi Egyetemhez tartozó The Barn Galleryben. Az Unsecured Futures c. tárlat június 12-től július 6-ig látogatható, a kiállított művek már gazdára is találtak (összesen több mint 1 millió fontért keltek el).

 

Kép forrása: Evening Standard

A „művész”, Ai-Da, a brit matematikus, a számítógép úttörője, Ada Lovelace után kapta a nevét, amely a mesterséges intelligenciára is utal (AI, artificial intelligence). A rajzoló robot arca már-már ijesztően élethű, törzsén és végtagjain viszont látni az alkotóelemeit.  A szerkezet megálmodója a brit feltaláló és galériatulajdonos Aidan Meller, segítőtársai oxfordi tudósok voltak. Ai-Da szemgolyóiban kamerákat rejtettek el, így képes látvány után rajzolni. Bonyolult algoritmusok segítségével a látottakból koordináták lesznek, amelyek a kéz mozgásait szabályozzák. Meller a Reutersnek adott interjújában kihangsúlyozta, hogy nem lehet előre tudni, hogy milyen rajz fog elkészülni. A robot festményei jelenleg a vászonra való nyomtatással készülnek, majd emberek festik át őket. A terv viszont a jövőre nézve már az, hogy Ai-Da képes legyen önállóan előállítani festményeket is, sőt, agyagozni is megtanuljon.

Meller elmondta, hogy  a mesterséges intelligencia egyre inkább a mindennapjaink meghatározó része lesz, a kiállítással és magával a robottal fel akarják hívni a figyelmet az ezzel kapcsolatos etikai kérdésekre is, hiszen számos előnye mellett az AI veszélyeket is hordozhat magában. Hasonló „véleményen” van Ai-Da is, akit Meller kérdezett a mesterséges intelligencia jelenségéről. A robot (brit akcentussal) azt válaszolta, hogy „az új technológiák a jó és a rossz lehetőségét egyaránt magukkal hozzák”. Most, hogy a mesterséges intelligencia betört a művészet kreatív világába is, talán újra el kell gondolkodnunk az örök kérdéseken: Mi a művészet? Mit tekintünk műalkotásnak, illetve kit tekintünk művésznek?

(Korábban itt írtunk már mesterséges intelligencia által készített portréról.)

 

 

Szerző: műtárgy.com

Forrás: Reuters, Artsy

További cikkek
Bárki összeállíthatja a saját online kiállítását egy új fejlesztés segítségével

Bárki összeállíthatja a saját online kiállítását egy új fejlesztés segítségével

2020-05-22

A járványhelyzet hatására a kulturális intézmények az online térbe helyezték át tevékenységük jelentős részét, internetes kiállításmegnyitókkal, online kiállításokkal és tárlatvezetésekkel elérve a kultúrára szomjazó közönséget. A londoni székhelyű Art UK a helyzetre reagálva kifejlesztett egy egyedülálló online eszközt, amelynek segítségével bárki kipróbálhatja magát kurátorként.

Archeologikus festészet - Verebics Kati legújabb képeiről

Archeologikus festészet - Verebics Kati legújabb képeiről

2020-05-18

Ókori héroszok és istenségek, személyes ismerősök archetipikus karakterekké formált
portréi, a Közel-Kelet keveréklényei és hiedelemvilága kortárs arcok mögött, Egyiptom
kultúrája és a Kárpát-medence történetei, egzotikum és mindennapiság keverednek
Verebics Katalin transzparens rétegekből építkező képein, melyek a látványtól lassan
elszakadva tartanak a szürrealitás imaginárius világa felé. A 2019-ben MMA-
ösztöndíjat nyert Verebics Katalin műtermében jártunk.

Megelevenített betűk - Oberfrank Luca műveiről

Megelevenített betűk - Oberfrank Luca műveiről

2020-05-12

Nagy méretű hordozók apró betűkkel teleírva, melyek a kiállítótérben képpé változnak. Intermediális kísérletek látható hangok, hallható képek és a képpé változtatott írás körül. A transzcendencia keresése új médiumok felhasználásával, kortárs szakrális művészeti kísérletek Oberfrank Luca MMA-ösztöndíjas alkotó művészi programjában.

KORONA / ÉKSZER - online aukció a gyermekekért - május 11-16.

KORONA / ÉKSZER - online aukció a gyermekekért - május 11-16.

2020-05-11

Az Ékszerek Éjszakája Budapest a FISE támogatásával jótékonysági árverést szervez „KORONA / ÉKSZER – Aukció a gyermekekért” címmel, amely során kortárs magyar ékszertervezők által felajánlott egyedi művek kerülnek árverésre.

Újabb részletek derültek ki Vermeer híres alkotásáról

Újabb részletek derültek ki Vermeer híres alkotásáról

2020-05-07

Újabb titkok derültek ki Vermeer egyik leghíresebb alkotásáról, a Leány gyöngy fülbevalóval című festményről – számol be róla a Barneby’s. Az 1665 körül készült művet 25 év után vetették alá újra alapos műszeres vizsgálatnak.

Próbálta már?

Hirdetés feladása

Meghirdetheti eladó műtárgyait.

Aukciós értesítés

Valamennyi új aukciós katalógusról email értesítést kap.

Műtárgyfigyelés

A keresésének megfelelő műtárgyakról értesítést kap.

Értékbecslés

Értékbecslést kérhet műtárgyáról.

Kedvencek

Elmentheti kedvenc műtárgyait, hogy később a Kedvencek menüpontban könnyen megtalálhatók legyenek.

Projektjeink

Partnereink

Hiba!

  • A művelethez kérem jelentkezzen be!

Hírlevél feliratkozás

Hírlevél feliratkozáshoz adja meg az e-mail címét és kattintson a feliratkozás gombra.