Részletes keresés

Rajzoló humanoid robot munkáiból nyílt kiállítás Oxfordban

 A világ első ultrarealisztikus, humanoid, rajzoló robotjának munkáiból nyílt kiállítás az Oxfordi Egyetemhez tartozó The Barn Galleryben. Az Unsecured Futures c. tárlat június 12-től július 6-ig látogatható, a kiállított művek már gazdára is találtak (összesen több mint 1 millió fontért keltek el).

 

Kép forrása: Evening Standard

A „művész”, Ai-Da, a brit matematikus, a számítógép úttörője, Ada Lovelace után kapta a nevét, amely a mesterséges intelligenciára is utal (AI, artificial intelligence). A rajzoló robot arca már-már ijesztően élethű, törzsén és végtagjain viszont látni az alkotóelemeit.  A szerkezet megálmodója a brit feltaláló és galériatulajdonos Aidan Meller, segítőtársai oxfordi tudósok voltak. Ai-Da szemgolyóiban kamerákat rejtettek el, így képes látvány után rajzolni. Bonyolult algoritmusok segítségével a látottakból koordináták lesznek, amelyek a kéz mozgásait szabályozzák. Meller a Reutersnek adott interjújában kihangsúlyozta, hogy nem lehet előre tudni, hogy milyen rajz fog elkészülni. A robot festményei jelenleg a vászonra való nyomtatással készülnek, majd emberek festik át őket. A terv viszont a jövőre nézve már az, hogy Ai-Da képes legyen önállóan előállítani festményeket is, sőt, agyagozni is megtanuljon.

Meller elmondta, hogy  a mesterséges intelligencia egyre inkább a mindennapjaink meghatározó része lesz, a kiállítással és magával a robottal fel akarják hívni a figyelmet az ezzel kapcsolatos etikai kérdésekre is, hiszen számos előnye mellett az AI veszélyeket is hordozhat magában. Hasonló „véleményen” van Ai-Da is, akit Meller kérdezett a mesterséges intelligencia jelenségéről. A robot (brit akcentussal) azt válaszolta, hogy „az új technológiák a jó és a rossz lehetőségét egyaránt magukkal hozzák”. Most, hogy a mesterséges intelligencia betört a művészet kreatív világába is, talán újra el kell gondolkodnunk az örök kérdéseken: Mi a művészet? Mit tekintünk műalkotásnak, illetve kit tekintünk művésznek?

(Korábban itt írtunk már mesterséges intelligencia által készített portréról.)

 

 

Szerző: műtárgy.com

Forrás: Reuters, Artsy

További cikkek
Ha Londonban jársz - kis képes kiállítás ajánló!

Ha Londonban jársz - kis képes kiállítás ajánló!

2019-07-03

Beköszöntött a nyár és ezzel együtt az utazási főszezon is. A tengerparti desztinációk mellett érdemes egy-egy nagyvárost is meglátogatni, hiszen a kulturális pezsgés nyáron sem csillapodik. Erre tökéletes példa London, k

Építészet, festészet, fotó, divat, Ázsia és holdraszállás – 13 izgalmas kiállítást ajánlunk a nyárra

Építészet, festészet, fotó, divat, Ázsia és holdraszállás – 13 izgalmas kiállítást ajánlunk a nyárra

2019-07-02

A kánikulában nem csak a vízparton tudunk hűsölni, jó döntés lehet a múzeumok, galériák felé is venni az irányt, ahol amellett, hogy jelentősen kellemesebb a hőmérséklet, mint kint, aktívan tudunk kikapcsolódni. Bár a nyár általában egy csendesebb időszak a kiállítások szempontjából, az utóbbi években azt tapasztalhattuk, hogy kifejezetten izgalmas tárlatok kerülnek megrendezésre az év ezen szakaszában is. Ezt alátámasztandó mutatjuk a nyári kiállításajánlónkat, amelyben – reményeink szerint - mindenki találhat kedvére valót.

Mesterművei által inspirált parfümöket dob piacra a Louvre

Mesterművei által inspirált parfümöket dob piacra a Louvre

2019-06-27

Gondolt már valaha arra, hogy milyen illata lehet a Milói Vénusznak? Teszi fel a kérdést csak félig viccelve az artnet újságírója. A világ egyik legnépszerűbb múzeuma, a Louvre nyolc elismert parfümőrt kért fel arra, hogy a gyűjteményében található nyolc mesterműhöz passzoló illatokat álmodjon meg. A fenti szinesztézia tehát a valóságban is megtapasztalhatóvá válik idén nyáron, a tervek szerint már a következő héttől.

Műtárgy: milyen kép illik egy gyerekszobába?

Műtárgy: milyen kép illik egy gyerekszobába?

2019-06-26

Egy műalkotás, egy művész és egy enteriőr: új sorozatunkban antik és kortárs műtárgyakkal ismerkedhetnek meg olvasóink és láthatják, hogyan illeszkedhetnek be ízlésesen az otthonunkba és a mindennapjainkba.

A SZÜRREALISTA MOZGALOM DALÍTÓL MAGRITTE-IG - Válság és újjászületés 1929-ben

A SZÜRREALISTA MOZGALOM DALÍTÓL MAGRITTE-IG - Válság és újjászületés 1929-ben

2019-06-26

A szürrealista mozgalom legismertebb alkotóinak munkáival találkozhatnak a látogatók a Magyar Nemzeti Galéria – a párizsi Pompidou Központtal közösen szervezett – kiállításán. A csaknem 120 festményt, grafikát, szobrot, fotót, filmet és dokumentumot felvonultató tárlat a mozgalom történetének eseményekkel teli időszakát, az 1929-es évet helyezi középpontba. Az október közepéig látható kiállításon többek között Salvador Dalí, Max Ernst, Joan Miró, Yves Tanguy, René Magritte, Pablo Picasso és Alberto Giacometti műveinek segítségével ismerhetik meg a látogatók az izgalmas korszakot.

Próbálta már?

Hirdetés feladása

Meghirdetheti eladó műtárgyait.

Aukciós értesítés

Valamennyi új aukciós katalógusról email értesítést kap.

Műtárgyfigyelés

A keresésének megfelelő műtárgyakról értesítést kap.

Értékbecslés

Értékbecslést kérhet műtárgyáról.

Kedvencek

Elmentheti kedvenc műtárgyait, hogy később a Kedvencek menüpontban könnyen megtalálhatók legyenek.

Projektjeink

Partnereink

Hiba!

  • A művelethez kérem jelentkezzen be!

Hírlevél feliratkozás

Hírlevél feliratkozáshoz adja meg az e-mail címét és kattintson a feliratkozás gombra.