Részletes keresés

Rekordáron kelt el a holland királyi család Rubens-tanulmánya

Január 30-án tartotta Old Masters Drawings aukcióját a Sotheby's. Az árverés sztártétele Peter Paul Rubens akt-tanulmánya volt. A rajz közel 200 évig volt a holland királyi gyűjtemény része, most az uralkodói család úgy döntött, hogy megválik tőle. A tanulmány Rubens egyik legnagyobb oltár-megrendeléséhez készült, az 1608-as Levétel a keresztről című szárnyasoltárhoz. A Sotheby's a művet 2,5-3,5 millió dollár közé becsülte, ehhez képest jutalékokkal együtt 8,2 millió dollárért, vagyis a becsült ár több mint kétszereséért talált gazdára, így ez lett az eddigi legdrágábban elárverezett Rubens-rajz. A kép aukcionálását egyébként számos kritika érte, a The Art Newspaper beszámolt róla, hogy többen nehezményezték, hogy a királyi család nem a holland múzeumok számára kínálta fel először az értékes tanulmányt.

Rekordáron kelt el a holland királyi család Rubens-tanulmánya

 

Peter Paul Rubens: Nude Study of a Young Man with Raised Arms (forrás: The Art Newspaper)


A héten nem csak a már említett Rubens-mű adhat okot izgalomra a Sotheby's háza táján, ugyanis az aukciósház ezen a héten (jan.25 - febr.2.) tartja a Masters Week aukcióit New Yorkban. Január 30-án este volt a Master Paintings árverés is, amelynek összbevétele 52,7 millió dollár volt. 14-19. századi alkotók festményeire licitálhattak az érdeklődők, számos ritkaság és kiemelt tétel színesítette a felhozatalt, például id. Jan Brueghel, id. Ambrosius Bosschaert és Goya művei. Külön szekciót alkottak a sokáig elfeledett, mára viszont egyre nagyobb népszerűségnek örvendő 16-19. századi női alkotók, Fede Galizia, Angelika Kauffmann, Artemisia Gentileschi és Elisabeth-Louise Vigée Le Brun. Utóbbi festménye különösen jól szerepelt, a Portrait of Muhammad Dervish Khan, full-length, holding his sword in a landscape 7,1 millió dollárért kelt el, a becsült ár 4-6 millió dollár között volt. A csendéletek is népszerűek voltak, Pieter Claesz citromokkal és olajbogyókkal tarkított képe 2,5 millió dollárért ment el, szemben a becsült árral, amelyet 700 ezer és 900 ezer dollár között állapítottak meg. Id. Ambrosius Bosschaert virágcsendélete a becsült értékhatárokon belül maradva, 3 millió dollárért kelt el. (Az eladási árak tartalmazzák a jutalékokat is.)

Rekordáron kelt el a holland királyi család Rubens-tanulmánya

 

Elisabeth-Louise Vigée Le Brun: Portrait of Muhammad Dervish Khan, full-length, holding his sword in a landscape (Forrás: Sotheby's)Ma, január 31-én napközben zajlik a Master Paintings and Sculpture Day Sale, ami várhatóan további szép eredményeket hoz majd. A kiemelt tételek között szerepel egy késő 17./kora 18. századi terrakotta szobor, Giuseppe Maria Mazza alkotása, a Dávid győzedelmeskedik Góliát felett (becsült ára: 180 ezer - 220 ezer dollár). Id. Jan Brueghel részletgazdag virágcsendélete is komoly érdeklődésre tarthat számot, becsült ára 70 ezer - 90 ezer dollár. Kiemelt tétel továbbá egy Tiziano műhelyéből származó festmény, a Danaé, előképe Tiziano 1544-es eredetije. A nagyméretű olajfestmény becsült ára 80 ezer - 120 ezer dollár.

Rekordáron kelt el a holland királyi család Rubens-tanulmánya

 

id. Jan Brueghel: Still life of roses and other flowers in a bowl and a vase, on a ledge (forrás: Lot-Art)


Mindeközben pedig február 5-ig lehet online licitálni az Old Masters online aukción, ahol kisebb nevek és mérsékeltebb árak várják a potenciális vásárlókat.

Szerző: műtárgy.com
Forrás: Sotheby's, The Art Newspaper, Barnebys


Forrás: Portfolio.hu
További cikkek
Fehér arany - Mindent a porcelánról!

Fehér arany - Mindent a porcelánról!

2019-04-18
A porcelánt régen fehér aranynak hívták, mivel nagyon értékesnek számított, az előállítását pedig titok övezte. A porcelánkészítés komoly mesterségbeli tudást és technikai felkészültséget igényel. Az anyag rendkív
Szavazz a kortárs magyar irodalomra!

Szavazz a kortárs magyar irodalomra!

2019-04-16

Három verseskötet, három regény, egy dráma,- és két novelláskötet továbbá egy a siker egyetemes törvényeit összefoglaló tényirodalmi alkotás közül kerülnek ki az idei Libri irodalmi díjasok. A közönség már szavazhat kedvenc kortárs írójára.

Maurer Dóra-kiállítás nyílik a Tate Modernben

Maurer Dóra-kiállítás nyílik a Tate Modernben

2019-04-09

Maurer Dórának egyéni kiállítása nyílik a világ egyik legfontosabb művészeti intézményében, a londoni Tate Modernben. A tárlat augusztus 5-étől egészen 2020 július 5-éig, tehát majdnem egy teljes évig látogatható lesz.

Deim Balázs: Hétköznapi galaxisok - kiállítás

Deim Balázs: Hétköznapi galaxisok - kiállítás

2019-04-08

Deim Balázs eddigi munkáiban is alapvetően a minket körbevevő térrel foglakozott. Már a első sorozataitól erre koncentrált. Említhetjük ezek sorában a nagy feltűnést keltett Surveillance System projektet, vagy a Panel sorozatot, de említhetnénk itt akár a Minimalt is.

Nemzetközi toplistán a Szépművészeti van Dyck festménye

Nemzetközi toplistán a Szépművészeti van Dyck festménye

2019-04-04

A művészeti világban fontos hírforrás, a The Art Newspaper közzétette az elmúlt hónap legértékesebb múzeumi gyarapodásainak listáját. Az öt kiemelt műtárgy között szerepel Stuart Mária Henrietta esküvői portréja, melyet a Szépművészeti Múzeum vásárolt a Christie’s árverésén, igaz, korábban, de a tranzakció nyilvánosságra hozatala alapján márciusi eredménynek számít.

A TOP100 műtárgyaukciós eredmény 2018-ból

A TOP100 műtárgyaukciós eredmény 2018-ból

2019-04-02
Az Artprice nemrég készült el a tavalyi év aukciós trendjeit feldolgozó elemzésével, és ennek a legfontosabb eredményeit most a műtárgy.com ismerteti a magyar olvasókkal. Az elemzés több mint félmillió aukciós eredmény fe

Próbálta már?

Hirdetés feladása

Meghirdetheti eladó műtárgyait.

Aukciós értesítés

Valamennyi új aukciós katalógusról email értesítést kap.

Műtárgyfigyelés

A keresésének megfelelő műtárgyakról értesítést kap.

Értékbecslés

Értékbecslést kérhet műtárgyáról.

Kedvencek

Elmentheti kedvenc műtárgyait, hogy később a Kedvencek menüpontban könnyen megtalálhatók legyenek.

Projektjeink

Partnereink

Hiba!

  • A művelethez kérem jelentkezzen be!

Hírlevél feliratkozás

Hírlevél feliratkozáshoz adja meg az e-mail címét és kattintson a feliratkozás gombra.