Részletes keresés

Rekordáron kelt el Sir Winston Churchill festménye a Christie’s aukcióján

Angelina Jolie hollywoodi filmsztár gyűjteményéből került elő az a festmény, amit Nagy-Britannia volt miniszterelnöke festett, és ami 11.6 millió amerikai dollárért kelt el a Christie’s március 1-jén megrendezett modern brit művészeti tematikájú árverésén.

 

Sir Winston Churchill Tower of the Koutoubia Mosque című festménye (1943). A kép a Christie’s Images Limited 2021 tulajdona.

Nagy-Britannia második világháborús miniszterelnöke Franklin D. Roosevelt amerikai elnöknek készítette ajándékba Tower of the Koutoubia Mosque (A Koutoubia-mecset tornya) című festményét a második világháborúban, a műalkotással szimbolizálva a különleges kapcsolatot a két szövetséges nemzet között. Churchill 1943-ban festette a képet Marrákesben, nem sokkal az után, hogy a szövetségesek összeültek Casablancában, ahol elhatározták, hogy kizárólag a feltétel nélküli megadást fogadják el Németországtól.

A műalkotás az amerikai elnöktől Roosevelt fiához került, majd több gyűjteményben megfordult, mielőtt a Jolie-családhoz került, akik 2011 óta tudhatják a tulajdonukban a festményt. A történelmi háttér és a Hollywoodhoz köthető kapcsolat érthető módon sok ember érdeklődésére tartott számot, a festmény 8.3 millió fontos (11.6 millió amerikai dolláros) eladási ára pedig így új aukciós rekordot jelentett Churchill munkásságában. A rekorddöntő műalkotást egy névnélküli telefonos ajánlattevő vásárolta meg Olivier Camu belga szakember közvetítésével, ugyanakkor Jussi Pylkkänen, a Christie’s fő árverésvezetője megerősítette, hogy a vevő nem belga volt.

Pylkkänen így nyilatkozott a minden várakozást felülmúló árverésről: „Churchill munkái többek egyszerű műalkotásoknál, ezek történelmi jelentőségű tárgyak, amik természetesen nagy lelkesedést és érdeklődést váltanak ki mindenkiből. Churchill helye a modern brit festészet élvonalában napjainkra megkérdőjelezhetetlenné vált. Hajlamosak vagyunk azt gondolni, hogy politikai karrierje nagyobb pályát futott be, mint művészeti karrierje, de úgy hiszem, a műgyűjtők ezt máshogy látják.”

Forrás: artnet

További cikkek
Mi várható a művészeti piacon 2024-ben?

Mi várható a művészeti piacon 2024-ben?

2024-03-25

Az Art Basel és a UBS március 13-án kiadott kutatásában, egy olyan művészeti piacról számol be, amely "bizonytalan gazdasági és politikai jövővel" néz szembe. A jelentés 2024-es, nyolcadik kiadását Dr. Clare McAndrew közga

A Christie's kiemelkedik, míg a Sotheby's és a Phillips gyengébben teljesít a 2024-es tavaszi aukciókon

A Christie's kiemelkedik, míg a Sotheby's és a Phillips gyengébben teljesít a 2024-es tavaszi aukciókon

2024-03-19

A Christie's 2024 tavaszi aukciós szezonjának 20-21. századi és szürrealista művészeti árverése (március 7.) kiemelkedő sikert aratott, díjakkal együtt összesen 137,7 millió font (174,8 millió dollár) bevétellel zárt. Ez a lenyűgöző eredmény ellentétben áll a Phillips gyengébb 20. századi és kortárs árverésével, amely alig haladta meg a 13,6 millió fontos (17 millió dolláros) becslést, illetve a Sotheby's 100 millió fontos (127 millió dolláros) árverésével, amely szintén nem hozta a várt eredményt.

Próbálta már?

Hirdetés feladása

Meghirdetheti eladó műtárgyait.

Aukciós értesítés

Valamennyi új aukciós katalógusról email értesítést kap.

Műtárgyfigyelés

A keresésének megfelelő műtárgyakról értesítést kap.

Értékbecslés

Értékbecslést kérhet műtárgyáról.

Kedvencek

Elmentheti kedvenc műtárgyait, hogy később a Kedvencek menüpontban könnyen megtalálhatók legyenek.

Projektjeink

Partnereink

Hiba!

  • A művelethez kérem jelentkezzen be!

Hírlevél feliratkozás

Hírlevél feliratkozáshoz adja meg az e-mail címét és kattintson a feliratkozás gombra.