Részletes keresés

Rekordokat dönthet Frida Kahlo festménye a Sotheby’s őszi aukcióján

Frida Kahlo: Diego y yo. Forrás: Artnews

 

Frida Kahlo önarcképe előreláthatólag rekordot fog dönteni a Sotheby’s aukcióján idén ősszel. Az aukciósház áruba bocsátja Kahlonak Diego y yo című 1949-es képét a modern művészet estéjének árverésén novemberben New Yorkban. A műalkotást 30 millió dolláros eladási árra becsülik, ami több mint háromszorosa a művész aukciós mérföldkövének, a 8 millió dollárért elkelt alkotásának, amit 2016-ban ért el.

A hamarosan aukcióra kerülő festmény könnyes szemmel ábrázolja a művészt a közönség számára, a homloka közepén pedig a férje, a mexikói festő Diego Rivera, egy harmadik szemmel látható. A képet egy New York-i gyűjtő leszármazottja árulja, és 30 év után most hozzák először piacra. A jelenlegi eladó az előző tulajdonostól örökölte a festményt, aki 1990-ben vásárolta meg a Sotheby’s-től 1,4 milló dollárért. Az aukció előtt a Chicagó-i író és kritikus Florence Arquin birtokában volt, aki barátja volt Riveranak és Kahlonak.

„Érzelmileg nyilvánvaló, mégis komplex” – így jellemzik az alkotást, Brooke Lampley, a Sotheby’s elnöke pedig úgy fogalmazott, a Diego y yo című festmény egy „kifejező alkotása azoknak a kevés művészek egyikének, akinek hatása befolyásolja az egész képzőművészet világát, illetve a populáris kultúrát.” Valamint hozzátette, hogy a műtárgy eladása váltást jelent abban, hogy az aukciós ház hogyan közelíti meg a legnagyobb aukciós eladásokat. 2017 óta az aukciós ház igyekszik beolvasztani a modern és kortárs aukcióiba minél több Latin-Amerikai művet, és ez előző években arra összpontosított, hogy olyan művészet alkotásait helyezze előtérbe, akiket történelmileg alulértékeltek, különösen nőket és más etnikai csoportba tartozókat.

Kahlo Diego y yo-ja nemcsak a művész eladási rekordját fogja megdönteni, hanem valószínűleg ez lesz a világ legdrágábban eladott Latin-Amerika festménye. A jelenlegi rekordot Rivera The Rivals című festménye tartja, amit a Christie’s aukcióján adtak el 2019-ben közel 10 millió dollárért. Valamint, ha a festmény eléri a megbecsült 30 millió dolláros eladási küszöböt, akkor az egyik legdrágábban eladott, női művész által eladott műalkotássá válik.

Október 7-én a Diego y yo Hong Kong-ban lesz nyilvánosan kiállítva. Azután pedig Londonba költözik, mielőtt novemberben a végleges úticélt, New York-ot eléri az aukciót megelőző napokban.

 

Forrás: Artnews

További cikkek
Az ír koronázási ékszerek eltulajdonításának fordulatos története

Az ír koronázási ékszerek eltulajdonításának fordulatos története

2024-04-17

Az Artnet legújabb The Hunt című sorozatában olyan művészeti alkotásokat és ősi relikviákat kutat, amelyek - sajnos - az idők során elvesztek. A frigyládától Kleopátra sírjáig ezek a legendás kincsek régóta megragadják a történészek és a régészek fantáziáját, még akkor is, ha a történelem rétegei alá vannak eltemetve. 

Műtárgy-kalauz stopposoknak XXVI.

Műtárgy-kalauz stopposoknak XXVI.

2024-04-17

Az OCTOGON és az Art Advisory Budapest közös sorozatában – az aktuális online tematikához kapcsolódóan – mindig egy-egy újabb hazai művészre és alkotására hívjuk fel olvasóink figyelmét. Az áprilisi, Építészet & Művészet fókuszunknak megfelelően ezúttal Wolsky András Random Space-Constellation NO'1 című térbeli művét mutatjuk be.

Milánói útikalauz műkedvelőknek

Milánói útikalauz műkedvelőknek

2024-04-16

A művészet és a dizájn szerelmesei számára talán még soha nem volt alkalmasabb időpont Milánó meglátogatására. Április közepén a Design Hét, a Miart és a Velencei Biennále hármasa találkozik, a város irigylésre méltó művészeti, dizájn és gasztronómiai célpontjai pedig a figyelem középpontjába kerülnek. Azonban, ahogyan azt a város bármelyik galériása el fogja mondani, Milánó számtalan kulturális gyöngyszemét egész évben meg lehet tekinteni.

Lakner László festményével bővült a Centre Pompidou gyűjteménye

Lakner László festményével bővült a Centre Pompidou gyűjteménye

2024-04-09

Lakner László Barikád című festménye bekerült a párizsi Centre Pompidou rangos gyűjteményébe. Lakner a magyar neoavantgárd egyik legjelentősebb képviselője, az 1972-ben készült alkotása a Pompidou Kelet-közép Európai Akvizíciós Bizottság magyar tagjainak közvetítésével került be a párizsi múzeum állandó válogatásába.

A párizsi galériák új generációja változtatja meg a város művészeti szcénáját

A párizsi galériák új generációja változtatja meg a város művészeti szcénáját

2024-04-08

Párizs, a művészetek városa, lenyűgöző kulturális pezsgéssel büszkélkedhet. A múzeumok széles tárháza, a galériák sokasága és a magángyűjtemények – például a Pinault-gyűjtemény vagy a Fondation Louis Vuitton - lenyűgöző választéka nem mindennapi élményeket teremt a művészet rajongóinak. A Louvre örök klasszikusai mellett Párizs napjainkban a kortárs kiállításai révén is jelentős vonzerővel bír az érdeklődők számára.

Próbálta már?

Hirdetés feladása

Meghirdetheti eladó műtárgyait.

Aukciós értesítés

Valamennyi új aukciós katalógusról email értesítést kap.

Műtárgyfigyelés

A keresésének megfelelő műtárgyakról értesítést kap.

Értékbecslés

Értékbecslést kérhet műtárgyáról.

Kedvencek

Elmentheti kedvenc műtárgyait, hogy később a Kedvencek menüpontban könnyen megtalálhatók legyenek.

Projektjeink

Partnereink

Hiba!

  • A művelethez kérem jelentkezzen be!

Hírlevél feliratkozás

Hírlevél feliratkozáshoz adja meg az e-mail címét és kattintson a feliratkozás gombra.