Részletes keresés

Rekordokat dönthet Frida Kahlo festménye a Sotheby’s őszi aukcióján

Frida Kahlo: Diego y yo. Forrás: Artnews

 

Frida Kahlo önarcképe előreláthatólag rekordot fog dönteni a Sotheby’s aukcióján idén ősszel. Az aukciósház áruba bocsátja Kahlonak Diego y yo című 1949-es képét a modern művészet estéjének árverésén novemberben New Yorkban. A műalkotást 30 millió dolláros eladási árra becsülik, ami több mint háromszorosa a művész aukciós mérföldkövének, a 8 millió dollárért elkelt alkotásának, amit 2016-ban ért el.

A hamarosan aukcióra kerülő festmény könnyes szemmel ábrázolja a művészt a közönség számára, a homloka közepén pedig a férje, a mexikói festő Diego Rivera, egy harmadik szemmel látható. A képet egy New York-i gyűjtő leszármazottja árulja, és 30 év után most hozzák először piacra. A jelenlegi eladó az előző tulajdonostól örökölte a festményt, aki 1990-ben vásárolta meg a Sotheby’s-től 1,4 milló dollárért. Az aukció előtt a Chicagó-i író és kritikus Florence Arquin birtokában volt, aki barátja volt Riveranak és Kahlonak.

„Érzelmileg nyilvánvaló, mégis komplex” – így jellemzik az alkotást, Brooke Lampley, a Sotheby’s elnöke pedig úgy fogalmazott, a Diego y yo című festmény egy „kifejező alkotása azoknak a kevés művészek egyikének, akinek hatása befolyásolja az egész képzőművészet világát, illetve a populáris kultúrát.” Valamint hozzátette, hogy a műtárgy eladása váltást jelent abban, hogy az aukciós ház hogyan közelíti meg a legnagyobb aukciós eladásokat. 2017 óta az aukciós ház igyekszik beolvasztani a modern és kortárs aukcióiba minél több Latin-Amerikai művet, és ez előző években arra összpontosított, hogy olyan művészet alkotásait helyezze előtérbe, akiket történelmileg alulértékeltek, különösen nőket és más etnikai csoportba tartozókat.

Kahlo Diego y yo-ja nemcsak a művész eladási rekordját fogja megdönteni, hanem valószínűleg ez lesz a világ legdrágábban eladott Latin-Amerika festménye. A jelenlegi rekordot Rivera The Rivals című festménye tartja, amit a Christie’s aukcióján adtak el 2019-ben közel 10 millió dollárért. Valamint, ha a festmény eléri a megbecsült 30 millió dolláros eladási küszöböt, akkor az egyik legdrágábban eladott, női művész által eladott műalkotássá válik.

Október 7-én a Diego y yo Hong Kong-ban lesz nyilvánosan kiállítva. Azután pedig Londonba költözik, mielőtt novemberben a végleges úticélt, New York-ot eléri az aukciót megelőző napokban.

 

Forrás: Artnews

További cikkek
Megjelentek az Új Nemzeti Galéria látványtervei

Megjelentek az Új Nemzeti Galéria látványtervei

2021-10-14
A Liget Budapest Projekt 2021. október 9-én közzétette a Nemzeti Galéria új épületének látványtervét. Az épületet a japán SANAA (Sejima and Nishizawa and Associates) építésziroda tervezte. Ezen a napon az Art Market Budapest helyszínén, a műtárgy.

Próbálta már?

Hirdetés feladása

Meghirdetheti eladó műtárgyait.

Aukciós értesítés

Valamennyi új aukciós katalógusról email értesítést kap.

Műtárgyfigyelés

A keresésének megfelelő műtárgyakról értesítést kap.

Értékbecslés

Értékbecslést kérhet műtárgyáról.

Kedvencek

Elmentheti kedvenc műtárgyait, hogy később a Kedvencek menüpontban könnyen megtalálhatók legyenek.

Projektjeink

Partnereink

Hiba!

  • A művelethez kérem jelentkezzen be!

Hírlevél feliratkozás

Hírlevél feliratkozáshoz adja meg az e-mail címét és kattintson a feliratkozás gombra.