Részletes keresés

Rendhagyó művészi receptek – Andy Warhol szatirikus szakácskönyve hamarosan kalapács alá kerül

Andy Warhol magánkiadású paródia-szakácskönyve, a Wild Raspberries (Vadmálnák, 1959) a Bonhams online aukcióján, New Yorkban kerül árverésre március 22-én. Az előrejelzések szerint 30.000 és 50.000 dollár közötti árért kel majd el.

Andy Warhol és Suzie Frankfurt: Wild Raspberries (1959) – a „Piglet” (Malac) elkészítésének receptje. A kép a Bonhams New York tulajdona.

A rendkívül kis számban megjelent (a könyvből összesen csak 34 példány készült), szatirikus szakácskönyv az haute cuisine kultúráját figurázza ki. A vicces szakácskönyvbe a fiatal Andy Warhol Suzie Frankfurt belsőépítésszel együtt írt recepteket, a szövegeket kiegészítő, elragadó elírásokkal teli kalligráfiákat a művész édesanyja, Julia Warhol készítette.

Ez volt az utolsó azon könyvek közül, amiket Warhol az 1950-as években tervezett, még mielőtt 1962-ben figyelemreméltó hírnévre tett szert azokkal a Pop-art kompozíciókkal, amiken a Campbell levese és a Coca-Cola szerepeltek. Azokban az időkben, amikor kereskedelmi rajzolóként dolgozott, lehetősége nyílt arra, hogy hódoljon könyvtervezői kreativitásának.

Andy Warhol és Suzie Frankfurt: Wild Raspberries (1959), a „Chocolate Balls a la Chambord” receptje. A kép a Bonhams New York tulajdona.

A Wild Raspberries a populáris kultúra tükrében állítja pellengérre az haute cuisine, azaz a magas konyhaművészet kultúráját.

A receptek rendkívül rendhagyó és bizarr instrukciókkal látják el a lelkes szakácsot. Az „Omlet Greta Garbo” receptje szerint ezt az ételt mindig egyedül szükséges elfogyasztani egy gyertyafényes szobában. A „Geflte of Fighting Fish” receptje arra szólítja fel a reménybeli szakácsot, hogy eressze be a halakat a tengervízbe, és engedje meg nekik, hogy addig harcoljanak egymással, amíg teljesen ki nem csontozzák egymást. Ezt követően a csont nélküli hússzeleteket fehérborban kell összekeverni, majd kissé hűtött állapotban kell szolgálni. A „Szárított őzbak” receptjében pedig a következő olvasható: a rajtaütés során lelőtt őzbak sokkal jobb ízű, mint az az őzbak, amit egy üldözést követően ölnek meg.

Andy Warhol és Suzie Frankfurt: Wild Raspberries (1959), a „Salade de alf Landon” receptje. A kép a Bonhams New York tulajdona.

Darren Sutherland a Bonhams-tól elmondta a Guardiannak, hogy „a könyvek tökéletesen visszaadják a Warhol művészetére jellemző csintalanságot és pajkosságot. A szövegek a tréfa szellemében, de az önreklám céljával is készültek, hiszen Warhol gyakran adta ezeket a könyveket karácsonyi ajándék gyanánt barátainak és ügyfeleinek, akiknek grafikai terveket készített. Néhány példányt kedvenc fagylaltboltján, a Serendipity-n keresztül adott el, ami titokban művészeti galériaként is funkcionált.”

A Serendipity-ben találkozott először Warhol és Frankfurt; a nő azt követően nyomozta le Warholt, miután ámulatba ejtette a férfi egy festménye egy étteremben. Szakácskönyvük címével Ingmar Bergman 1957-es filmje, a Wild Strawberries (Vadeprek) előtt adóznak tisztelettel.

Frankfurt 1997-ben, a könyv újrakiadásakor így írta le a művészeti alkotást az Observer-nek: „Nagyon szép, de egy kicsit ostoba.” Warhollal közös könyvét így jellemezte: „egy vicces szakácskönyv olyan embereknek, akik nem főznek.”

Andy Warhol és Suzie Frankfurt: Wild Raspberries (1959), a „Gardoons a la Mousseline” receptje. A kép a Bonhams New York tulajdona.

Azt a másolatot, amit most eladásra kínálnak D. D. Ryannek dedikálták, akit a Bonhams úgy mutat be, mint egy „divatikon”-t, egy olyan személyt, aki „jó anekdotázó, jól öltözött és aki gyakran megfordult Richard Avedon, Halston, Cole Porter és Andy Warhol köreiben New Yorkban”.

Forrás: artnet

További cikkek

Próbálta már?

Hirdetés feladása

Meghirdetheti eladó műtárgyait.

Aukciós értesítés

Valamennyi új aukciós katalógusról email értesítést kap.

Műtárgyfigyelés

A keresésének megfelelő műtárgyakról értesítést kap.

Értékbecslés

Értékbecslést kérhet műtárgyáról.

Kedvencek

Elmentheti kedvenc műtárgyait, hogy később a Kedvencek menüpontban könnyen megtalálhatók legyenek.

Projektjeink

Partnereink

Hiba!

  • A művelethez kérem jelentkezzen be!

Hírlevél feliratkozás

Hírlevél feliratkozáshoz adja meg az e-mail címét és kattintson a feliratkozás gombra.