Részletes keresés

Rendkívüli siker vagy mérsékelt hozam jellemzi a Microsoft alapító, Paul Allen gyűjteményének árverését?

Az őszi aukciós szezonban a Christie’s aukciósháznak Paul G. Allen műgyűjteménye 1,5 milliárdos bevételt hozott, ezzel új rekordot állított az egyetlen tulajdonostól származó aukciók történetében. Az összeg túlszárnyalta a Sotheby’s idei - bíróság által elrendelt - aukcióját, ahol a Macklowe gyűjteményt 922 millió dollárért árverezték el, valamint a 2018-as Christie’s aukciót, ahol David Rockefeller kollekcióját bocsájtották eladásra 835 millió dollárért. Számos műtárgy több mint 100 millió dollár értékben talált gazdára, amit David Shapiro műtárgyszakértő „példátlannak” titulált.

 

A gyűjtemény két egymást követő napon került árverésre. Az eseményen résztvevő Alberto Mugrabi azt ARTNews-nak tett nyilatkozatában elmondta, hogy az aukció már a félidőben meghaladta az 1 milliárd dollárt, visszaesésre pedig semmi jel nem mutatott. Az aukción résztvevők között volt Brett Gorvy, Dominique Lévy, Philip Hoffman és Larry Gagosian is.

 

Georges Seurat: Modellek, 1888-1890
Forrás: ARTnews

 

Az eseményen öt műtárgy is elérte - vagy meghaladta - a 100 millió dollárt, többek között Paul Cézanne, Vincent van Gogh és Gustav Klimt alkotásai.

 

A legmagasabb áron elkelt művet, Georges Seurat: Modellek című alkotását az aukció első felében mutatták be. A pointilista stílusban készült festmény 1888 és 1890 között készült. A művet Xin Li nyerte el, 130 millió dollárért, amit a közönség tapsviharral díjazott. A festmény végleges ára - díjakkal együtt – 149 millió dollár volt, ezzel meghaladva 100 millió dolláros becsértékét.

 

Az aukció során megfigyelhető volt, hogy az eladásra kínált tételek 12 százalékát ázsiai licitálók vásárolták meg.

„Számomra az volt az igazi tanulság – mondta Larry Gagosian az ARTnews-nak az eladást követően –, hogy az ázsiai vásárlók úgy tűnik, nagyon is benne vannak a piaci forgatagban.”  

 

Paul Cezanne: A Sainte-Victoire hegy, 1888-1890
Forrás: ARTnews

 

Egy másik jelentős eladás Paul Cezanne A Sainte-Victoire hegy, 1888-1890 olajfestménye volt, amely a francia Arc Valley panorámáját ábrázolja. A festmény 120 millió dollárért kelt el, az eladást megelőző becsléseknek megfelelően. Végső ára 138 millió dollár volt, és a kép egyedüli telefonos licitálójához, Jussi Plyannenhez került. Az eladás újabb életműrekordot állított fel, Cézanne-képet két évtizeddel korábban „csupán” 60,5 millió dollárért vásárolták meg.

 

Vincent van Gogh Ciprusok által határolt gyümölcsös, 1888 című, szabadtéri tájat ábrázoló festménye – amely több két évtizede Allen kollekciójában volt – 117 millió dollárért kelt el.

 

Gustav Klimt: Nyírerdő, 1903
Forrás: ARTnews

 

Gustav Klimt 1903-ban készült intim tájképe a Nyírerdő, 1903 - mely egykor jelentős kártérítés tárgyát képezte Adele Bloch-Bauer örököseinek – 105 millió dollárért került eladásra. Az ár új aukciós viszonyítási alapként szolgál az osztrák festő számára, a korábbi, 2006-ban meghatározott 88 millió dollárhoz képest.

 

 

David Shapiro műtárgyszakértő „példátlannak” nevezte, hogy egy éjszaka alatt ennyi 100 millió dollárt meghaladó egyedi tétel került eladásra. Az ARTnewsnak nyilatkozta, hogy továbbra is „rendkívül erős az érdeklődés” az impresszionista és modern alkotások iránt, annak ellenére, hogy a piacon az ízlések gyors változása kevésbé keresettebbé teheti ebből a korszakból származó alkotásokat.   

 

Lucian Freud: Nagy enteriőr, W11, 1980
Forrás: ARTnews  

 

Sandro Botticelli Szűz Máriát és Krisztust gyermekkorában ábrázoló tondó képe, a Madonna of the Magnificent az árverésen szereplő néhány régi mester alkotása közé tartozott. Az 1480-as évek végén készült, abban az időben, amikor Botticelli műterme virágzott. A festmény leütési ára 42 millió dollár lett.  Sok új rekordot döntöttek a kisebb összegekben elkelt alkotások is. Lucian Freud Nagy enteriőr, W11, 1980 (Watteau után) című festménye, amely négy, egy ágyon összebújó ábrázol, 75 millió dollárért került vevőjéhez. Andrew Wyeth Napi álom, 1980 című festményéért a Christie’s Asia elnöke, Zin Lee és a Christie’s West Coast elnöke, Ellanor Notides között zajló licitálás 20 millió dolláros leütési árat eredményezett, amely egy elképesztő szám a becsült 2 millió dolláros értékhez viszonyítva. A New York-i művészeti tanácsadó, Erica Samuels szerint a festmény az éjszaka meglepetése volt. A 23,3 millió dolláros végső ár megduplázta a művész előző, mérföldkőnek számító 10,4 millió dolláros árát, amelyet 2007-ben a Christie’s aukcióján Ericksons (1973) című művéért adtak.    

 

Andrew Wyeth: Napi álom, 1980
Forrás: ARTnews 

 

Georgia O’Keeffe 1927-es virágabsztrakciója licitőrületet váltott ki: a 6 millió dolláros becsült érték több mint négyszereséért kelt el, a végső ár pedig 26,7 millió dollár volt. Ez az összeg elmarad O'Keefe 44 millió dolláros aukciós rekordjától, amelyet 2014-ben a Csattanó maszlag/Fehér virág No.1, 1932 című munkája ért el a New York-i Sotheby's aukcióján. Az árverés során 8 és 24 millió dollár közötti leütési árakkal rekordokat döntöttek még Barbara Hepworth, Max Ernst, Diego Rivera és Thomas Hart Benton szobrai és festményei. Az éjszaka egy másik szemet gyönyörködtető rekordja Edward Steichen New York-i Flatiron épületéről készült híres 1904-es fényképének eladásával született. A Christie's dallasi képviselőjével, Capera Ryannal és Darius Himes fotószakértőjével telefonos ajánlatot tevő licitálók versenyével a leütési ár 10 millió dollárra emelkedett, ötszörösen meghaladva a becsült 2 millió dollárt.A 11,8 millió dolláros végső árért az eredmény a második legmagasabb ár, amelyet valaha fizettek aukción egy fényképért – éppen, hogy elmarad a 12,4 millió dolláros rekordtól, amelyet májusban a Christie’s-ben egy Man Ray fénykép állított.

 

                    

A Paul Allen-gyűjtemény néhány műtárgyának növekedési rátája a megszerzés éve és a mostani, 2022 aukció között számítva
Forrás: Axios  

 

Paul Allen aktív műgyűjtőként számos műtárgyát aukción vásárolta, így sok esetben pontos információnk van arról, hogy mennyit fizetett értük. A Christie’s aukcióján 137,8 millió dollárért elkelt Cézanne festményt például 2001-ben csupán 38,5 millió dollárért vásárolta. Az átlagos éves növekedési ráta a 11 nyilvános vételi árral rendelkező tételen az elmúlt 18 évben mindössze 6,2% volt. Ezzel szemben az S&P 500 még az idei visszaesés után is 8,9%-os növekedési rátával büszkélkedhet az elmúlt 18 évben.  Allen igazi látnok volt, a legtöbb műgyűjtő az 1990-es években nem rendelkezett ilyen hozzáértéssel, illetve anyagi hátérrel, amikor is a kiemelkedő művészet különösen elérhető volt. A műgyűjtők vágytak Allen műtárgyaira, a gyűjtemény egészének minősége miatt a tőle való származás önmagában is értéket képvisel. A gyűjtő ugyan 2018-ban hunyt el, de műtárgyai csak idén kerültek aukcióra, hisz ilyen értékű alkotások esetében megtehetik, hogy késleltetik az eladást a rendkívüli kereslet idejéig.  A Christie’s és a Paul Allen-gyűjteményt megöröklő személyek is csak azokat a műtárgyakat szerették volna eladásra bocsájtani, amelyek iránt jelenleg nagy az érdeklődés. A festmények, amik még nem kerültek aukcióra, sokkal kevesebb érdeklődőt vonzottak volna.  

 

Forrás: ARTnews, Axios

Címlapkép: Paul Cezanne: A Sainte-Victoire hegy, 1888-1890. Forrás: ARTnews

További cikkek
A budapesti Memento Park és a miskolci Herman Ottó Múzeum is bekerült Európa 11 legveszélyeztetettebb örökségi helyszínei közé

A budapesti Memento Park és a miskolci Herman Ottó Múzeum is bekerült Európa 11 legveszélyeztetettebb örökségi helyszínei közé

2023-02-08

A 7 Legveszélyeztetetteb Program 2023-ban ünnepli fennállásának tizedik évfordulóját. Ennek alkalmából az Europa Nostra, a kulturális és természeti örökség iránt elkötelezett civil társadalom európai hangja és az Európai Beruházási Bank Intézet nyilvánosságra hozta a program idei előválogatotti listájára került 11 legveszélyezettebb európai örökségi helyszínt.

Bemutatta 2023. évi programtervét a Ludwig Múzeum

Bemutatta 2023. évi programtervét a Ludwig Múzeum

2023-02-02

Fókuszban a gondoskodás, a megújuló digitális látogatói élmény és a partnerségeken alapuló új kiállítások.A budapesti Ludwig Múzeum – Kortárs Művészeti múzeum 2022-ben, 11 kiállításának szervezésével mintegy 82

Próbálta már?

Hirdetés feladása

Meghirdetheti eladó műtárgyait.

Aukciós értesítés

Valamennyi új aukciós katalógusról email értesítést kap.

Műtárgyfigyelés

A keresésének megfelelő műtárgyakról értesítést kap.

Értékbecslés

Értékbecslést kérhet műtárgyáról.

Kedvencek

Elmentheti kedvenc műtárgyait, hogy később a Kedvencek menüpontban könnyen megtalálhatók legyenek.

Projektjeink

Partnereink

Hiba!

  • A művelethez kérem jelentkezzen be!

Hírlevél feliratkozás

Hírlevél feliratkozáshoz adja meg az e-mail címét és kattintson a feliratkozás gombra.