Részletes keresés

Ritka fotókülönlegességek a kalapács alatt

A fotó az elmúlt években egyre népszerűbb és megbecsültebb része a műtárgypiacnak, és ez nem csak a kortárs fotóművészetre, hanem a vintage fotókra is igaz. Ezért a műtárgy.com a legfrissebb ajánlójában hét, a 19. században vagy a 20. század elején készült fekete-fehér fotókülönlegességet mutat be, melyek könnyen megérinthetik egy műgyűjtő, vagy egy művészetkedvelő szívét.

Fotókat a 19. század óta készít az emberiség, de igazából csak a 20. században kezdték el képzőművészetként is értékelni. Persze ez nem von le semmit a 19. századi fotók művészeti értékeiből, de mára a fotó külön is befutott, számos múzeum, galéria és vásár specializálódott a fotóművészetre. Természetesen a magyar és a nemzetközi fotók egy lapon említhetőek, így az ajánlónkban mindkét származásból válogattunk.

Az alábbiakban 7 olyan 19-20. századi fotókülönlegességet mutatunk be, melyek nem csak izgalmas korrajzok, hanem olyan műalkotások is, melyekre a következő hetek hazai aukcióin licitálni lehet majd.


Kinszki Imre a 20. század első felének egyik legizgalmasabb magyar fotográfusa volt, akit a külföldi szakirodalom sokszor Brassaïval, André Kertésszel és Moholy-Nagy Lászlóval említ egy lapon.

Ritka fotókülönlegességek a kalapács alatt


Kinszki Imre: Séta az esőben, pecséttel jelzett vintage fotóművészeti alkotás, 18x13 cm, 1934 körül
Kikiáltási ár: 180.000 Ft


Ez a Kinszki fotó a vízben úszó falevelekkel mintha tematikusan is kapcsolódna az előző Kinszki-kép esős utcájához.

Ritka fotókülönlegességek a kalapács alatt


Kinszki Imre: Zivatar után, pecséttel és aláírással jelzett vintage fotóművészeti alkotás, 12x17 cm, 1935
Kikiáltási ár: 180.000 Ft


Most Székely Aladár Ady fotójának egy példányára is licitálni lehet, amely vita nélkül a költőről készült leghíresebb kép.

Ritka fotókülönlegességek a kalapács alatt


Székely Aladár: Ady Endre portréja, nagyméretű fotó, ceruzával jelzett, üvegezett fa keretben, 24,5×19,5 cm
Kikiáltási ár: 70.000 Ft


Roger Fenton volt a világ egyik első hadifotósa, akinek a Krími háborúban készült fotósorozatát a világ legfontosabb múzeumai is őrzik. Ez a kép, amely Lord Raglanról, a brit seregek főparancsnokáról készült, is ehhez a sorozathoz tartozik.

Ritka fotókülönlegességek a kalapács alatt


Roger Fenton: Lord Raglan fotója, 12×18,5 cm, 1855
Kikiáltási ár: 140.000 Ft


A dagerrotípia az egyik legkorábbi, az 1840-'50-es évekre jellemző fotógráfiai eljárás volt, melyen a kép egy ezüstözött rézlemezre rögzül. Dagerrotípiát nem csak az itt látható ismeretlen férfiról készítettek, hanem a Petőfi Sándorról készült egyetlen fotó is ezzel az eljárással készült.

Ritka fotókülönlegességek a kalapács alatt


Dagerrotípia dombornyomott bőr tokban, belül bársony béléssel, a bélésen hajós jelvénnyel, 1850 körül
Kikiáltási ár: 44.000 Ft


Ajánlók legfőbb különlegessége és legdrágább darabja ez az 1890 körüli ötrészes Budapest-panoráma, és hat különálló fotó, melyek a századvégi Budapest Duna-parti szeletét rögzítették. Maga a panorámakép eddig ismeretlen volt.

Ritka fotókülönlegességek a kalapács alatt


Egyedi készítésű Budapest fotóalbum a Weinwurm fivérek műterméből. 6 db különálló nagyméretű fotó és egy ötrészes nagyméretű panorámakép, Egyenként 29x21 cm. A panorámakép mérete: 140x21 cm, 1890 körül
Kikiáltási ár: 1.250.000 Ft


Erdélyi Mór a századfordulónak az egyik legbefutottabb magyar fotósa volt, aki a sikerei mellett szorgalmasan dokumentálta Budapestnek a lebontásra ítélt részeit is.

Ritka fotókülönlegességek a kalapács alatt


Erdélyi Mór: Budapesti fotók, 21 db, hátuljukon feliratozva, 24×29,5 cm, 1910 körül
Kikiáltási ár: 400.000 Ft

...
Forrás: Portfolio.hu
További cikkek
Borszerda estek a Magyar Nemzeti Galériában

Borszerda estek a Magyar Nemzeti Galériában

2020-08-11

A Borok és korok című programsorozat szeptember öt szerdáján a múzeum állandó kiállításait veszik górcső alá. A szeptember 2-i alkalmon A realizmus zamatába kóstolhatnak bele a látogatók a Változatok a realizmusra című kiállítást középpontba helyezve. A szeptember 9-i esten az 1800 utáni nemzetközi gyűjteményben lesz egész estés Szüret határok nélkül, 16-án stílszerű Szalon-spicc a 19. században, 23-án bemutatjuk, hogy milyen volt a 20. század első fele A felemelkedéstől a delíriumig, s végül az utolsó, 30-i alkalmon egy HosszúLépésváltással zárjuk a 20. század második felének művészetét.

Lakner László árai mutatják a klasszikus kortársak felértékelődését

Lakner László árai mutatják a klasszikus kortársak felértékelődését

2020-08-05

A globális művészeti piac nagy átalakuláson ment keresztül az elmúlt néhány évtizedben. Több hullámban lehettünk tanúi annak, hogy az antik és klasszikus műtárgyakról miként tolódik el a hangsúly a kortárs alkotások felé. Ez persze nem azt jelenti, hogy azok veszítettek volna az értékükből, sokkal inkább azt, hogy a gyűjtői generációváltás hatására a kortárs művek árai is közelíteni kezdtek a régi nagy mesterek szintjéhez. Itthon, ha késve is, de elindult ugyanez a folyamat. Tavaly új aukciós életműrekord született Lakner László, Nádler István és Keserü Ilona esetében is.

14,5 millió fontért ment el egy Rembrandt-kép

14,5 millió fontért ment el egy Rembrandt-kép

2020-07-28
Rembrandt egy ritka önarcképe 14,5 millió fontért kelt el kedden a londoni Sotheby's online árverésén, ami az aukciósház közlése szerint új árverési rekord a holland mester önarcképei esetében. A Sotheby's művészettört
Meghívó: GARTEN 2020 megnyitó

Meghívó: GARTEN 2020 megnyitó

2020-07-27

Idén több mint százharminc alkotó háromszáznál is több alkotása szerepel a kínálatban elérhető áron, a domináns festészeti anyag mellett a grafika és a fotó is fontos szerepet kapott. A több generációt, sokféle stílust és műfajt felvonultató tárlat átfogó képet nyújt a kortárs hazai képzőművészet palettájáról.

Új kortárs gyűjteményt alapozhatnak meg Bak Imre alkotásai

Új kortárs gyűjteményt alapozhatnak meg Bak Imre alkotásai

2020-07-20

A világ leghíresebb kortárs múzeumaiba kerültek be az elmúlt évtizedben Bak Imre képei. A magyar kortárs képzőművészet meghatározó, ma is aktív alkotójának életművét nemrégiben az acb Galéria mutatta be, most pedig a műveiből egy új gyűjtemény alapjait rakhatják le.

Próbálta már?

Hirdetés feladása

Meghirdetheti eladó műtárgyait.

Aukciós értesítés

Valamennyi új aukciós katalógusról email értesítést kap.

Műtárgyfigyelés

A keresésének megfelelő műtárgyakról értesítést kap.

Értékbecslés

Értékbecslést kérhet műtárgyáról.

Kedvencek

Elmentheti kedvenc műtárgyait, hogy később a Kedvencek menüpontban könnyen megtalálhatók legyenek.

Projektjeink

Partnereink

Hiba!

  • A művelethez kérem jelentkezzen be!

Hírlevél feliratkozás

Hírlevél feliratkozáshoz adja meg az e-mail címét és kattintson a feliratkozás gombra.