Részletes keresés

Ritka fotókülönlegességek a kalapács alatt

A fotó az elmúlt években egyre népszerűbb és megbecsültebb része a műtárgypiacnak, és ez nem csak a kortárs fotóművészetre, hanem a vintage fotókra is igaz. Ezért a műtárgy.com a legfrissebb ajánlójában hét, a 19. században vagy a 20. század elején készült fekete-fehér fotókülönlegességet mutat be, melyek könnyen megérinthetik egy műgyűjtő, vagy egy művészetkedvelő szívét.

Fotókat a 19. század óta készít az emberiség, de igazából csak a 20. században kezdték el képzőművészetként is értékelni. Persze ez nem von le semmit a 19. századi fotók művészeti értékeiből, de mára a fotó külön is befutott, számos múzeum, galéria és vásár specializálódott a fotóművészetre. Természetesen a magyar és a nemzetközi fotók egy lapon említhetőek, így az ajánlónkban mindkét származásból válogattunk.

Az alábbiakban 7 olyan 19-20. századi fotókülönlegességet mutatunk be, melyek nem csak izgalmas korrajzok, hanem olyan műalkotások is, melyekre a következő hetek hazai aukcióin licitálni lehet majd.


Kinszki Imre a 20. század első felének egyik legizgalmasabb magyar fotográfusa volt, akit a külföldi szakirodalom sokszor Brassaïval, André Kertésszel és Moholy-Nagy Lászlóval említ egy lapon.

Ritka fotókülönlegességek a kalapács alatt


Kinszki Imre: Séta az esőben, pecséttel jelzett vintage fotóművészeti alkotás, 18x13 cm, 1934 körül
Kikiáltási ár: 180.000 Ft


Ez a Kinszki fotó a vízben úszó falevelekkel mintha tematikusan is kapcsolódna az előző Kinszki-kép esős utcájához.

Ritka fotókülönlegességek a kalapács alatt


Kinszki Imre: Zivatar után, pecséttel és aláírással jelzett vintage fotóművészeti alkotás, 12x17 cm, 1935
Kikiáltási ár: 180.000 Ft


Most Székely Aladár Ady fotójának egy példányára is licitálni lehet, amely vita nélkül a költőről készült leghíresebb kép.

Ritka fotókülönlegességek a kalapács alatt


Székely Aladár: Ady Endre portréja, nagyméretű fotó, ceruzával jelzett, üvegezett fa keretben, 24,5×19,5 cm
Kikiáltási ár: 70.000 Ft


Roger Fenton volt a világ egyik első hadifotósa, akinek a Krími háborúban készült fotósorozatát a világ legfontosabb múzeumai is őrzik. Ez a kép, amely Lord Raglanról, a brit seregek főparancsnokáról készült, is ehhez a sorozathoz tartozik.

Ritka fotókülönlegességek a kalapács alatt


Roger Fenton: Lord Raglan fotója, 12×18,5 cm, 1855
Kikiáltási ár: 140.000 Ft


A dagerrotípia az egyik legkorábbi, az 1840-'50-es évekre jellemző fotógráfiai eljárás volt, melyen a kép egy ezüstözött rézlemezre rögzül. Dagerrotípiát nem csak az itt látható ismeretlen férfiról készítettek, hanem a Petőfi Sándorról készült egyetlen fotó is ezzel az eljárással készült.

Ritka fotókülönlegességek a kalapács alatt


Dagerrotípia dombornyomott bőr tokban, belül bársony béléssel, a bélésen hajós jelvénnyel, 1850 körül
Kikiáltási ár: 44.000 Ft


Ajánlók legfőbb különlegessége és legdrágább darabja ez az 1890 körüli ötrészes Budapest-panoráma, és hat különálló fotó, melyek a századvégi Budapest Duna-parti szeletét rögzítették. Maga a panorámakép eddig ismeretlen volt.

Ritka fotókülönlegességek a kalapács alatt


Egyedi készítésű Budapest fotóalbum a Weinwurm fivérek műterméből. 6 db különálló nagyméretű fotó és egy ötrészes nagyméretű panorámakép, Egyenként 29x21 cm. A panorámakép mérete: 140x21 cm, 1890 körül
Kikiáltási ár: 1.250.000 Ft


Erdélyi Mór a századfordulónak az egyik legbefutottabb magyar fotósa volt, aki a sikerei mellett szorgalmasan dokumentálta Budapestnek a lebontásra ítélt részeit is.

Ritka fotókülönlegességek a kalapács alatt


Erdélyi Mór: Budapesti fotók, 21 db, hátuljukon feliratozva, 24×29,5 cm, 1910 körül
Kikiáltási ár: 400.000 Ft

...
Forrás: Portfolio.hu
További cikkek
Castello di Rivoli – Collezione Cerruti, Torino.  A magányos könyvkötő villája

Castello di Rivoli – Collezione Cerruti, Torino. A magányos könyvkötő villája

2019-12-07

Arra a kérdésre, hogy mi jut eszébe a Cerruti névről, az emberek többsége azt válaszolná, hogy egy kozmetikai márka, amelyet Nino Cerruti tett naggyá fél évszázaddal ezelőtt. Most eljött az ideje annak, hogy a műgyűjtők szűk körén túl a szélesebb közvélemény is megismerkedjen egy másik Cerrutival, nevezetesen a műgyűjtő Francesco Federico Cerrutival.

Finisben az aukciós évad

Finisben az aukciós évad

2019-12-06

Bár már nagyon közel az év vége, még mindig számos aukció várja a műgyűjtőket, a befektetőket és az értékes karácsonyi ajándékokat keresőket – derül ki a műtárgy.com összefoglalójának második, a december 9-e ut

300 karátnyi briliáns és kortárs alkotások a BÁV Karácsonyi aukcióján

300 karátnyi briliáns és kortárs alkotások a BÁV Karácsonyi aukcióján

2019-12-05

Történetének legértékesebb ékszerkollekcióját árverezi el december 17-én a BÁV. A szakértők több mint 300 karátnyi tűzijátékkal készültek, olyan ékszercsodákat válogatva össze, amelyek eddig csupán vágyálmainkban éltek. A Karácsonyi aukció második napján a befektetők kedvenceinek számító kortárs festmények és szobrok kerülnek kalapács alá a MOM Kulturális Központban. Többek között a külföldön is sikeres klasszikus modern alkotók: Maurer Dóra, Keserü Ilona, Victor Vasarely alkotásaira, vagy éppen az előző évben rekordot döntő szentendrei művészek: ef Zámbó István, feLugossy László, Deim Pál és Aknay János műveire is licitálhatnak. Az anyagot most először egy jelentős szoborgyűjtemény is színesíti.

Év végi hajrá az aukciós piacon

Év végi hajrá az aukciós piacon

2019-11-29
Míg a nemzetközi aukciós piacon többnyire az első félév az erősebb, nálunk inkább az őszi-téli időszak, ezen belül is a december. Nem lesz ez másként idén sem – derül ki a műtárgy.com összefoglalójának első részé

Próbálta már?

Hirdetés feladása

Meghirdetheti eladó műtárgyait.

Aukciós értesítés

Valamennyi új aukciós katalógusról email értesítést kap.

Műtárgyfigyelés

A keresésének megfelelő műtárgyakról értesítést kap.

Értékbecslés

Értékbecslést kérhet műtárgyáról.

Kedvencek

Elmentheti kedvenc műtárgyait, hogy később a Kedvencek menüpontban könnyen megtalálhatók legyenek.

Projektjeink

Partnereink

Hiba!

  • A művelethez kérem jelentkezzen be!

Hírlevél feliratkozás

Hírlevél feliratkozáshoz adja meg az e-mail címét és kattintson a feliratkozás gombra.