Részletes keresés

Soha nem látott luxusékszerek a BÁV karácsonyi árverésén

Történetének legmagasabb, 130 millió forint összkikiáltási árú ékszerkollekciójával készül a BÁV a december 4-5-i Karácsonyi aukciójára. A legkiemelkedőbb tételek közé egy rekordméretű, 5,7 karátos brillgyűrű, nagyértékű zafír és gyöngyékszerek, valamint a királyok ékszerésze, Ernst Paltscho által készített art deco melltű tartoznak, emellett változatos asztali ezüsttárgyakkal és számtalan igényes ajándékkal várják az érdeklődőket.

A december 4-ei ékszernapon a gyémánt uralja az aukció kínálatát. Az árverés egyik szenzációja az utóbbi évtizedek legnagyobb, 5,7 karátos brillel ékített szolitergyűrűje lesz. A lenyűgöző ékszer 8 millió forintos kikiáltási árról indul, és a várakozások szerint nemcsak az ékszerkedvelők, hanem a befektetők is jelentős számban fognak licitálni rá. A karácsonyi eljegyzést tervezőknek további nagy karátszámú gyűrűket is ajánlanak a BÁV szakértői. Akik pedig a színes drágaköveket részesítik inkább előnyben, azok zafírral, smaragddal, rubinnal vagy tanzanittal ékített gyűrűk, hozzájuk illő fülbevalók és nyakláncok közül válogathatnak.

Sokáig a zafír volt a legkedveltebb színes drágakő az ékszerpiacon, az utóbbi években azonban a vibráló smaragdok is rendkívül népszerűek lettek. A karácsonyi kollekcióban a gyűjtők és a befektetők a legkvalitásosabbnak számító, fűzöld színű zafír nyakékek, karkötők és gyűrűk gazdag kínálatából válogathatnak. Ebben a kategóriában a legmagasabb, 2,8 millió forintos kikiáltási árról egy 2 karátos smaragddal és további közel 100 briliánssal ékített függő indul majd, de érdemes lesz licitálni a 2,4 millió forintról induló, 11 karátos smaragddal ékített nyakékre is. 

Továbbra is rendkívül divatos a gyöngy, amelyet ma már minden korban, minden alkalomra és minden öltözethez viselhetünk. A mostani gyöngykollekció sztárdarabja az a 3,5 millió forintos kikiáltási árról induló déltengeri gyöngysor, amelyet a virágokat formázó aranycsatjába foglalt 9,7 karátnyi, közel 300 briliáns tesz különlegessé.

Az első világháború nélkülözései után a fényűzés és a szabadság utáni vágy megtestesítője volt a 20-as években megjelent art deco stílus. Az ekkor született egyenes vonalvezetésű, geometrikus formákat használó, a lehető legtöbb gyémánttal ékített, csipkefinomságú ékszerek a mai napig az elegancia megtestesítői. Ezen ékszerek között is valódi különlegességnek számít a most árverésre kerülő art deco karkötő, amelyben a 315 különböző nagyságú, több mint 15 karátnyi brill mellett hét nagyobb kő is található. A több mint 20 karátnyi gyémántot tartalmazó, rendkívül finom kidolgozású ékszerre 5,5 millió forinttól lehet licitálni.


Az egyik, nemzetközi figyelemre is számot tartó darab a királyok ékszerészének is nevezett osztrák ötvösmester, Ernst Paltscho valódi ritkaságnak számító art deco melltűje lesz. Az ékszert, a kor követelményeinek megfelelően, 86 régi csiszolású, összesen 2,5 karátnyi briliánst keretezi, középen pedig jellegzetes, kék zománc alapon csiszolt, faragott hegyikristály és karneol virágok láthatóak, amelyeket apró gyémántok koronáznak meg. Ernst Paltscho zsenialitása nemcsak abban állt, hogy a brillek és a platina uralta ékszerekbe beköltöztette a színes drágaköveket, hanem hogy egészen új formavilágot alkotott meg: ametisztből, rózsakvarcból, korállból, karneolból és más drágakövekből készített virágokat, leveleket és gyümölcsöket, amelyeket színpompás zománcfelületekre ültetett. Nem véletlen tehát, hogy korunkban a legnagyobb gyűjtők és múzeumok, köztük pl. a British Múzeum versengnek ezekért az ékszerekért. A karácsonyi árverésen szereplő melltűre 650.000 forintos kikiáltási árról lehet licitálni.

Az utóbbi években tudatosan építettük fel a luxusékszer kínálatunkat, és minden árverésen egyre magasabb karátszámú brilles ékszereket bocsátottunk licitre. Idén már többször is megdöntöttük a legdrágábban eladott magyar ékszer rekordját, pedig az igazi meglepetés még hátravan: karácsonyi árverésünkre olyan egyedülálló kollekcióval készülünk, amely nem csupán a hölgyek, de a befektetők szívét is megdobogtatja majd” – mondja Varga Balázs, a BÁV Zrt. kereskedelmi igazgatója.

Az ékszerek mellett gazdag asztali ezüstkínálat is várja az érdeklődőket. Az igényes gasztroajándékot keresők rendkívül széles kínálatból válogathatnak: a kávés- és teáskészletek mellett desszertkosarak, cukordobozok, fűszer-, olaj- és ecettartók és kínálótálak várják, hogy az ünnepi asztalra kerüljenek. Stílusosan ünnepelheti a karácsonyt és az újévet az is, aki nem egy, hanem rögtön két ezüst borhűtőt talál majd a fa alatt. A 19. századi, egyenként több mint 2,5 kilogrammos, gazdagon díszített darabokra 2,2 millió forinttól lehet majd licitálni. Az üvegtárgyak között is számtalan izgalmas darab található: a szecessziós vázák és kiöntők mellett kézzel fújt, színes cukorkadíszek varázsolnak igazi karácsonyi hangulatot. Aki már korán el szeretné elkezdeni gyermeke művészeti nevelését, az örülni fog a rokokó jelenetekkel díszített, 19. századi bababútor szettnek, amely nemcsak a gyerekszoba, hanem a vitrin dísze is lehet. A kollekció összeállítói a férfiakra is gondoltak, akiket többek között angol kártyadobozzal, borkóstoló tálkával, valamint különböző likőröskészletekkel lephetünk meg.

Az ünnep fényét további változatos gyertyatartókkal, kandeláberekkel emelhetjük, sőt, ezekhez még egy ezüst kanócvágó ollót is beszerezhetünk. A szakrális tárgyak közül kiemelkedik egy 19. századi francia misekehely, emellett házioltár, keresztelőérem és egy Zsolnay Fekete Madonna szobor is várja a gyűjtőket.

Az aukciós kiállítás november 24. és december 2. között lehet megtekinteni a BÁV Aukciósházban, az Karácsonyi aukció pedig december 4-én és 5-én kerül megrendezésre a MOM Kulturális Központban.
További információ: www.bav.hu/aukcio (x)

 

További cikkek
Az ír koronázási ékszerek eltulajdonításának fordulatos története

Az ír koronázási ékszerek eltulajdonításának fordulatos története

2024-04-17

Az Artnet legújabb The Hunt című sorozatában olyan művészeti alkotásokat és ősi relikviákat kutat, amelyek - sajnos - az idők során elvesztek. A frigyládától Kleopátra sírjáig ezek a legendás kincsek régóta megragadják a történészek és a régészek fantáziáját, még akkor is, ha a történelem rétegei alá vannak eltemetve. 

Műtárgy-kalauz stopposoknak XXVI.

Műtárgy-kalauz stopposoknak XXVI.

2024-04-17

Az OCTOGON és az Art Advisory Budapest közös sorozatában – az aktuális online tematikához kapcsolódóan – mindig egy-egy újabb hazai művészre és alkotására hívjuk fel olvasóink figyelmét. Az áprilisi, Építészet & Művészet fókuszunknak megfelelően ezúttal Wolsky András Random Space-Constellation NO'1 című térbeli művét mutatjuk be.

Milánói útikalauz műkedvelőknek

Milánói útikalauz műkedvelőknek

2024-04-16

A művészet és a dizájn szerelmesei számára talán még soha nem volt alkalmasabb időpont Milánó meglátogatására. Április közepén a Design Hét, a Miart és a Velencei Biennále hármasa találkozik, a város irigylésre méltó művészeti, dizájn és gasztronómiai célpontjai pedig a figyelem középpontjába kerülnek. Azonban, ahogyan azt a város bármelyik galériása el fogja mondani, Milánó számtalan kulturális gyöngyszemét egész évben meg lehet tekinteni.

Lakner László festményével bővült a Centre Pompidou gyűjteménye

Lakner László festményével bővült a Centre Pompidou gyűjteménye

2024-04-09

Lakner László Barikád című festménye bekerült a párizsi Centre Pompidou rangos gyűjteményébe. Lakner a magyar neoavantgárd egyik legjelentősebb képviselője, az 1972-ben készült alkotása a Pompidou Kelet-közép Európai Akvizíciós Bizottság magyar tagjainak közvetítésével került be a párizsi múzeum állandó válogatásába.

A párizsi galériák új generációja változtatja meg a város művészeti szcénáját

A párizsi galériák új generációja változtatja meg a város művészeti szcénáját

2024-04-08

Párizs, a művészetek városa, lenyűgöző kulturális pezsgéssel büszkélkedhet. A múzeumok széles tárháza, a galériák sokasága és a magángyűjtemények – például a Pinault-gyűjtemény vagy a Fondation Louis Vuitton - lenyűgöző választéka nem mindennapi élményeket teremt a művészet rajongóinak. A Louvre örök klasszikusai mellett Párizs napjainkban a kortárs kiállításai révén is jelentős vonzerővel bír az érdeklődők számára.

Próbálta már?

Hirdetés feladása

Meghirdetheti eladó műtárgyait.

Aukciós értesítés

Valamennyi új aukciós katalógusról email értesítést kap.

Műtárgyfigyelés

A keresésének megfelelő műtárgyakról értesítést kap.

Értékbecslés

Értékbecslést kérhet műtárgyáról.

Kedvencek

Elmentheti kedvenc műtárgyait, hogy később a Kedvencek menüpontban könnyen megtalálhatók legyenek.

Projektjeink

Partnereink

Hiba!

  • A művelethez kérem jelentkezzen be!

Hírlevél feliratkozás

Hírlevél feliratkozáshoz adja meg az e-mail címét és kattintson a feliratkozás gombra.