Részletes keresés

Sorra nyitnak újra az európai múzeumok – szigorú korlátozások mellett

A járvány csillapodásával lassan világszerte újraindul az élet számos területen, így a kulturális szférában is. Az online működésre kényszerűségből átállt múzeumok is kezdik megnyitni a kapuikat, természetesen szigorú óvintézkedések mellett. Bár az online kiállítások és tárlatvezetések is sok örömöt okoztak a karantén idején, azért nyilvánvalóan nem helyettesíthetik a valódi kiállításlátogatás élményét.

Kép forrása

Az itthoni nyitásokról egyelőre nem derült ki pontos dátum, előreláthatólag június második felében, a veszélyhelyzet megszűnésével egyidőben lesznek látogathatóak a hazai kulturális intézmények. A szomszédos Ausztria az elsők között volt Európában, ahol már májusban kinyitott számos múzeum. Hogy néhányat említsünk: már várja látogatóit a Kunsthistorisches Museum, az Albertina, az Albertina Modern, a Leopold Museum és az Unteres Belvedere. Az ország számos további intézmény megnyitását tervezi a következő hetekben. Sabine Haag, a Kunsthistorisches Museum igazgatója az artnet által közölt levelében kifejti, hogy habár gazdaságilag nem biztos, hogy megéri az újranyitás, hiszen az turisták nélkül történik, az emberek már vágynak arra, hogy visszatérhessenek a múzeumokba. Ugyanakkor fennáll az veszélye annak is, hogy a kiállításlátogatást többen potenciálisan veszélyes dolognak fogják tartani mostanában. A kötelező távolságtartás miatt egyszerre 900 ember tartózkodhat a bécsi Szépművészeti múzeumban, tehát most valóban optimálisak a körülmények ahhoz, hogy meg lehessen nézni alaposan a műalkotásokat.      Az ausztriai múzeumnyitások azért is lehetnek érdekesek  a számunkra, mert június 5-étől már korlátozásmentesen utazhatunk az országba.

Németországban hasonlóan korán újranyitottak a múzeumok, Berlinben május 12-én már látogatható volt például a Gemäldgalerie és a Pergamonmuseum is.

Hogy hogyan lehet rábírni a látogatókat a távolságtartásra? A firenzei dóm, a Santa Maria del Fiore látogatói olyan nyakba akasztható kütyüket kapnak, amely figyelmezteti őket, ha túl közel mennének egymáshoz. Május 19-én a torinói Castello di Rivoli egyike volt az első olasz intézményeknek, amely kitárta kapuit a látogatók előtt. „A múzeumok gondosan irányított helyek, amelyek arra lettek tervezve, hogy megvédjék a műveket az emberektől. Átalakítani ezt úgy, hogy megvédje az embereket az emberektől, már csak egy kis lépés.” Mondta az igazgató, Carolyn Christov-Bakargiev. A firenzei Uffizi június 3-án nyitott, belépni lázmérés után, maszkban lehetséges, legalább 1,8 méteres távolságot tartva. A velencei Peggy Guggenheim Collection június 2-án, a Vatikáni Múzeum pedig egy nappal korábban. Utóbbi normál látogatószámának a 10%-át, 1600 főt engedett be a falai közé. A szerencsés látogatók az elsők, akik megtekinthették a felújított Raffello-freskókat a Konstantin-teremben.

A franciaországi intézmények június 2-ától nyithattak ki, a Louvre azonban csak július 6-ától fogad látogatókat. A The Art Newspaper értesülései szerint az angliai múzeumok várhatóan júliusban nyithatnak újra, a harmadik lépcsővel egyidőben. A kisebb kereskedelmi galériák és az aukciósházak már júniusban kinyithatnak. A madridi Prado június 6-án nyit újra, méghozzá egy újrarendezett állandó kiállítással. Azonban a tervek szerint szeptember 13-ig a múzeumnak csak bizonyos részei lesznek látogathatók. Amszterdamban a Rijksmuseum és a Van Gogh Museum is június 1-én nyitott meg. Utóbbi igazgatója, Emilie Gordenker így nyilatkozott: „A művészet az, különösen Vincent  van Gogh művészete, ami összeköt minket, biztonságot és reményt nyújt.”

A múzeumoknak, kulturális intézményeknek a bezárás komoly anyagi károkat is okozott. A Rijksmuseum igazgatója például azt nyilatkozta, hogy a múzeum a bezárás óta nagyjából napi 1 millió eurótól esett el. Az UNESCO és az ICOM által készített tanulmányok szerint világszerte a múzeumok 13%-a végleg zárva maradhat a járvány következtében.

Az újranyitásokat követő fontos kérdés azonban az, hogy mikor térhetünk vissza a már megszokott múzeumi élményhez, hiszen a korlátozások jelentősen módosítják azt. Bár vitathatatlan, hogy a mérsékelt embertömeg sokaknak kellemes élmény lehet.

 

Szerző: műtárgy.com

További cikkek
Frissen restaurálva, újra megtekinthetők a Notre-Dame-tűzből megmentett festmények

Frissen restaurálva, újra megtekinthetők a Notre-Dame-tűzből megmentett festmények

2024-04-25

Amikor 2019. április 19-én kigyulladt a Notre-Dame de Paris, volt egy félórás időszak, amikor úgy tűnt, hogy a székesegyház teljesen összeomolhat. A világ döbbenten figyelte, ahogy a tornya ledől, és füst gomolyog a párizsi égbolton. A tűzoltók szakértelme és bátorsága döntőnek bizonyult. Éjfélre a hatóságok kijelentették, hogy a város egyik leghíresebb nevezetessége „megmenekült”, és a parázsló épületből emberi lánc vezetett ki, amely műkincseket, ereklyéket és értékes könyveket vitt biztonságba.

Az ír koronázási ékszerek eltulajdonításának fordulatos története

Az ír koronázási ékszerek eltulajdonításának fordulatos története

2024-04-17

Az Artnet legújabb The Hunt című sorozatában olyan művészeti alkotásokat és ősi relikviákat kutat, amelyek - sajnos - az idők során elvesztek. A frigyládától Kleopátra sírjáig ezek a legendás kincsek régóta megragadják a történészek és a régészek fantáziáját, még akkor is, ha a történelem rétegei alá vannak eltemetve. 

Próbálta már?

Hirdetés feladása

Meghirdetheti eladó műtárgyait.

Aukciós értesítés

Valamennyi új aukciós katalógusról email értesítést kap.

Műtárgyfigyelés

A keresésének megfelelő műtárgyakról értesítést kap.

Értékbecslés

Értékbecslést kérhet műtárgyáról.

Kedvencek

Elmentheti kedvenc műtárgyait, hogy később a Kedvencek menüpontban könnyen megtalálhatók legyenek.

Projektjeink

Partnereink

Hiba!

  • A művelethez kérem jelentkezzen be!

Hírlevél feliratkozás

Hírlevél feliratkozáshoz adja meg az e-mail címét és kattintson a feliratkozás gombra.