Részletes keresés

Sötét ragyogás – Plugor Sándor emlékkiállítása a Vigadóban

Nyolcvan éve született Plugor Sándor erdélyi festő- és grafikusművész. Születésének évfordulóján, március 4-én nyílt meg a Magyar Művészeti Akadémia által rendezett emlékkiállítás a műveiből, amelyen a változatos életmű legfontosabb állomásaival ismerkedhetünk meg. A tárlatot könyvkatalógus megjelenése is kíséri.

20200304_Plugor_Sándor_emlékkiállítás_és_könyvbemutató_5
Kép forrása: MMA

Plugor Sándor 1940-ben született a háromszéki Kökösön. Gyermekkorának és szülőfalujának maradandó élménye megmutatkozik a vásznain. Művészetére a falusi gyermekkoron túl édesapja hadifogságból való hazatérése is hatott. Marosvásárhelyen járt képző- és zeneművészeti középiskolába, majd a kolozsvári Ion Andreescu Főiskolán folytatott tanulmányokat, ahol mestere Miklóssy Gábor volt. Szervátiusz Jenő is tanította. Rajztanárként, folyóiratok grafikai felelőseként, díszlet- és kosztümtervezőként, valamint muzeográfusként is dolgozott. Külföldi útjai, kiállításai, nemzetközi alkotótáborokon való részvétele is formálta a látásmódját, művészi kifejezőrendszerét. Többek között nagy hatással volt rá a New York-i Metropolitan Múzeumban az afroamerikai szobrászat és a törzsi kultúra megjelenése.

Plugor Sandor album_B1

Plugor Sándor változatos műfajokban dolgozott, életművében az olaj- és temperafestmények éppúgy megtalálhatók, mint a tusrajzok, fémkarcok vagy éppen a monotípiák.  Az idő múlása, az öregedés folyamata is foglalkoztatta, ennek bizonyítéka a Szilágyi Domokos költővel közösen készített Öregek könyve. Művei tanúsítják az emberi sorsok iránti fogékonyságát, az idősekkel, embertársaival szembeni empátiáját. Lendületesen megfestett lovai emberi jelképek, gyermekkori élményeiből táplálkoznak. A lósorozat és az irodalmi ihletésű metszetek után, élete utolsó éveiben nagyméretű képeket, tusrajzokat készített. Munkáinak első pillantásra komornak tűnő világában megcsillan a humor és a remény lehetősége is. Művei számos közgyűjteményben szerepelnek, többek között a Magyar Nemzeti Galériában és a Petőfi Irodalmi Múzeumban is találkozhatunk velük.

A kiállítást kísérő, Plugor Sándor című albumban az életrajz legfontosabb állomásai, színes reprodukciók, valamint tanulmányok is segítik a művész iránt érdeklődőket az eligazodásban. A kötet szerkesztője Plugor Magor.

Plugor Sándor (1940-1999) emlékkiállítása.

A kiállítás kurátora: Miklóssy Mária

Helyszín: Pesti Vigadó, a Magyar Művészeti Akadémia székháza

Megtekinthető: 2020. március 5. – 2020. április 19.

Szerző: műtárgy.com


Forrás: Portfolio.hu
További cikkek
Online nyílik meg a II. Képzőművészeti Nemzeti Szalon

Online nyílik meg a II. Képzőművészeti Nemzeti Szalon

2020-04-03

Az elmúlt hat évben a Magyar Művészeti Akadémia kezdeményezésére a Műcsarnokban komoly szakmai és közönségérdeklődés mellett, műfajonkénti elosztásban valósultak meg az egyes művészeti ágak friss teljesítményét bemutató Szalonok. 2020-ban újra Képzőművészeti Szalon következik, melyet a fennálló járványügyi veszélyhelyzetre való tekintettel egyelőre virtuálisan mutatunk be. Az eredetileg március 28-ára tervezett megnyitó helyett online jelentkezik az MMA intézménye: szombaton 11 órakor Szegő György DLA, a Műcsarnok művészeti igazgatója köszöntőjét és Szurcsik József kurátor, az MMA rendes tagja megnyitóbeszédét itt osztjuk meg Önökkel. A megnyitót követően a kiállítást virtuálisan lehet bejárni. A Szabadjáték / II. Képzőművészeti Nemzeti Szalon kiállításon mintegy 200 alkotó friss, az utóbbi öt évben készült munkáit – festményeket, szobrokat, grafikákat, videóműveket és installációs alkotásokat – láthatunk (igaz, csak otthonról) a Műcsarnok termeiben.

A SZÍNÉSZNŐ. PSOTA IRÉN- Online kiállítás

A SZÍNÉSZNŐ. PSOTA IRÉN- Online kiállítás

2020-04-02

A Nemzet Színésze, kétszeres Kossuth- és Jászai Mari-díjas, érdemes és kiváló művész végrendeletében az Országos Színháztörténeti Múzeum és Intézetre hagyta művészi tevékenységével kapcsolatos dokumentumait, mindazt, amely színészi munkássága részeként keletkezett.

Műtárgy: más terek, más stílusok

Műtárgy: más terek, más stílusok

2020-03-27

Egy műalkotás, egy művész és egy enteriőr: sorozatunkban antik és kortárs műtárgyakat mutatunk be olvasóinknak és szemléltetjük, hogyan simulhatnak bele ízlésesen a mindennapjainkba.

Próbálta már?

Hirdetés feladása

Meghirdetheti eladó műtárgyait.

Aukciós értesítés

Valamennyi új aukciós katalógusról email értesítést kap.

Műtárgyfigyelés

A keresésének megfelelő műtárgyakról értesítést kap.

Értékbecslés

Értékbecslést kérhet műtárgyáról.

Kedvencek

Elmentheti kedvenc műtárgyait, hogy később a Kedvencek menüpontban könnyen megtalálhatók legyenek.

Projektjeink

Partnereink

Hiba!

  • A művelethez kérem jelentkezzen be!

Hírlevél feliratkozás

Hírlevél feliratkozáshoz adja meg az e-mail címét és kattintson a feliratkozás gombra.