Részletes keresés

Sötét ragyogás – Plugor Sándor emlékkiállítása a Vigadóban

Nyolcvan éve született Plugor Sándor erdélyi festő- és grafikusművész. Születésének évfordulóján, március 4-én nyílt meg a Magyar Művészeti Akadémia által rendezett emlékkiállítás a műveiből, amelyen a változatos életmű legfontosabb állomásaival ismerkedhetünk meg. A tárlatot könyvkatalógus megjelenése is kíséri.

20200304_Plugor_Sándor_emlékkiállítás_és_könyvbemutató_5
Kép forrása: MMA

Plugor Sándor 1940-ben született a háromszéki Kökösön. Gyermekkorának és szülőfalujának maradandó élménye megmutatkozik a vásznain. Művészetére a falusi gyermekkoron túl édesapja hadifogságból való hazatérése is hatott. Marosvásárhelyen járt képző- és zeneművészeti középiskolába, majd a kolozsvári Ion Andreescu Főiskolán folytatott tanulmányokat, ahol mestere Miklóssy Gábor volt. Szervátiusz Jenő is tanította. Rajztanárként, folyóiratok grafikai felelőseként, díszlet- és kosztümtervezőként, valamint muzeográfusként is dolgozott. Külföldi útjai, kiállításai, nemzetközi alkotótáborokon való részvétele is formálta a látásmódját, művészi kifejezőrendszerét. Többek között nagy hatással volt rá a New York-i Metropolitan Múzeumban az afroamerikai szobrászat és a törzsi kultúra megjelenése.

Plugor Sandor album_B1

Plugor Sándor változatos műfajokban dolgozott, életművében az olaj- és temperafestmények éppúgy megtalálhatók, mint a tusrajzok, fémkarcok vagy éppen a monotípiák.  Az idő múlása, az öregedés folyamata is foglalkoztatta, ennek bizonyítéka a Szilágyi Domokos költővel közösen készített Öregek könyve. Művei tanúsítják az emberi sorsok iránti fogékonyságát, az idősekkel, embertársaival szembeni empátiáját. Lendületesen megfestett lovai emberi jelképek, gyermekkori élményeiből táplálkoznak. A lósorozat és az irodalmi ihletésű metszetek után, élete utolsó éveiben nagyméretű képeket, tusrajzokat készített. Munkáinak első pillantásra komornak tűnő világában megcsillan a humor és a remény lehetősége is. Művei számos közgyűjteményben szerepelnek, többek között a Magyar Nemzeti Galériában és a Petőfi Irodalmi Múzeumban is találkozhatunk velük.

A kiállítást kísérő, Plugor Sándor című albumban az életrajz legfontosabb állomásai, színes reprodukciók, valamint tanulmányok is segítik a művész iránt érdeklődőket az eligazodásban. A kötet szerkesztője Plugor Magor.

Plugor Sándor (1940-1999) emlékkiállítása.

A kiállítás kurátora: Miklóssy Mária

Helyszín: Pesti Vigadó, a Magyar Művészeti Akadémia székháza

Megtekinthető: 2020. március 5. – 2020. április 19.

Szerző: műtárgy.com


Forrás: Portfolio.hu
További cikkek
Bárki összeállíthatja a saját online kiállítását egy új fejlesztés segítségével

Bárki összeállíthatja a saját online kiállítását egy új fejlesztés segítségével

2020-05-22

A járványhelyzet hatására a kulturális intézmények az online térbe helyezték át tevékenységük jelentős részét, internetes kiállításmegnyitókkal, online kiállításokkal és tárlatvezetésekkel elérve a kultúrára szomjazó közönséget. A londoni székhelyű Art UK a helyzetre reagálva kifejlesztett egy egyedülálló online eszközt, amelynek segítségével bárki kipróbálhatja magát kurátorként.

Archeologikus festészet - Verebics Kati legújabb képeiről

Archeologikus festészet - Verebics Kati legújabb képeiről

2020-05-18

Ókori héroszok és istenségek, személyes ismerősök archetipikus karakterekké formált
portréi, a Közel-Kelet keveréklényei és hiedelemvilága kortárs arcok mögött, Egyiptom
kultúrája és a Kárpát-medence történetei, egzotikum és mindennapiság keverednek
Verebics Katalin transzparens rétegekből építkező képein, melyek a látványtól lassan
elszakadva tartanak a szürrealitás imaginárius világa felé. A 2019-ben MMA-
ösztöndíjat nyert Verebics Katalin műtermében jártunk.

Megelevenített betűk - Oberfrank Luca műveiről

Megelevenített betűk - Oberfrank Luca műveiről

2020-05-12

Nagy méretű hordozók apró betűkkel teleírva, melyek a kiállítótérben képpé változnak. Intermediális kísérletek látható hangok, hallható képek és a képpé változtatott írás körül. A transzcendencia keresése új médiumok felhasználásával, kortárs szakrális művészeti kísérletek Oberfrank Luca MMA-ösztöndíjas alkotó művészi programjában.

KORONA / ÉKSZER - online aukció a gyermekekért - május 11-16.

KORONA / ÉKSZER - online aukció a gyermekekért - május 11-16.

2020-05-11

Az Ékszerek Éjszakája Budapest a FISE támogatásával jótékonysági árverést szervez „KORONA / ÉKSZER – Aukció a gyermekekért” címmel, amely során kortárs magyar ékszertervezők által felajánlott egyedi művek kerülnek árverésre.

Újabb részletek derültek ki Vermeer híres alkotásáról

Újabb részletek derültek ki Vermeer híres alkotásáról

2020-05-07

Újabb titkok derültek ki Vermeer egyik leghíresebb alkotásáról, a Leány gyöngy fülbevalóval című festményről – számol be róla a Barneby’s. Az 1665 körül készült művet 25 év után vetették alá újra alapos műszeres vizsgálatnak.

Próbálta már?

Hirdetés feladása

Meghirdetheti eladó műtárgyait.

Aukciós értesítés

Valamennyi új aukciós katalógusról email értesítést kap.

Műtárgyfigyelés

A keresésének megfelelő műtárgyakról értesítést kap.

Értékbecslés

Értékbecslést kérhet műtárgyáról.

Kedvencek

Elmentheti kedvenc műtárgyait, hogy később a Kedvencek menüpontban könnyen megtalálhatók legyenek.

Projektjeink

Partnereink

Hiba!

  • A művelethez kérem jelentkezzen be!

Hírlevél feliratkozás

Hírlevél feliratkozáshoz adja meg az e-mail címét és kattintson a feliratkozás gombra.