Részletes keresés

Szabad szemmel – Megjelent Horváth Péter fotóművész kötete

A fotográfiával kapcsolatban már régóta hasonló kérdések izgatják a műértőket: a legobjektívebb, a valóságot leghűebben visszaadó művészeti ágról van szó, vagy naivitás azt hinni, hogy a művész személye, a fotó megkomponálásának körülményei, technikai kivitelezése, a téma kiválasztása nem tereli mégis szubjektív irányba a készülő alkotást? És mintha többnyire hasonló elgondolásokat, töprengéseket figyelhetne meg a szemlélő magukon a fotográfiákon is. Vannak, amelyek láthatóan arra törekednek, hogy tárgyuk lehető legpontosabb leképezései legyenek, de szép számmal akadnak olyanok is, amelyek ellenkező célkitűzésekről tanúskodnak. Horváth Péter fotóművész egész pályafutására jellemző ez a kettősség. „Akármit fényképezek, végül is mindig magamat mutatom. Meg persze a falakat, kerítéseket, amelyek elválasztanak és összezárnak bennünket. Az ajtókat, kapukat, amik most nyitva vannak, és valamiért mégsem lehet átmenni rajtuk” – mondja a művész, és e pár sor ars poeticának is beillik.

 

Bán András: Horváth Péter. Szabad szemmel c. könyv borítója. Fotó: MMA

 

Az MMA Kiadó gondozásában könyv jelent meg Horváth Péter munkásságáról. A vaskos, jó minőségű reprodukciókban bővelkedő kötet szerzője, Bán András műkritikus megfogalmazza, hogy a könyv célja a „művész varázslatának bemutatása”, mint írja, „teljességről szó sem lehet”, hiszen az album fizikai korlátai értelemszerűen nem teszik lehetővé a fotográfus egész eddigi életművének maradéktalan bemutatását. Mégis, a tematikus fejezetekre, képgalériákra osztott, személyes megszólalásokkal gazdagított 320 oldal végigvezeti az olvasót az életpálya egyes állomásain, és így a szeme előtt bontakozhat ki a sokszínű és izgalmas alkotói út.

Horváth Péter Balázs Béla-díjas fotóművész 1945. június 29-én született Kiskunfélegyházán. Már az érettségi idején tudta, hogy a fotográfiával szeretne foglalkozni, a vizsgákat követően a bajai Vízügyi Igazgatóságnál helyezkedett el, mint fotós. Saját bevallása szerint a mesterség csínját-bínját szakkönyvek segítségével, illetve a gyakorlat során sajátította el. Szakfényképész vizsgát tett, fotói megjelentek a Bajai Hírlapban. Első önálló tárlatát a Duna Fotóklub támogatásával rendezte, amelynek vezető tagja is volt. Az 1971-es év több szempontból is fordulópontot jelent, ekkor vették fel a Magyar Fotóművészek Szövetségébe, illetve az MTI Fotó fotóriportere lett, öt évig dolgozott a hírügynökségnek.

 

Horváth Péter fotóművész. Fotó: MMA

 

A ’70-es évek első felében a Bálint György Újságíró Iskola hallgatója volt. Különböző hetilapoknál, folyóiratoknál tevékenykedett, képei jelentek meg többek között a Magyar Ifjúság, a Népszava és az Európa lapjain. 1977-ben alapítótagja volt a Fiatal Fotóművészek Stúdiójának. 1996-tól dolgozott az Axel Springer kiadónál, 2009-től szabadúszó fotográfus. Az oktatásból is kivette a részét, fotószakkört vezetett, vendégelőadóként a Kaposvári Egyetem Fotográfia tanszékén tanított. A Magyar Művészeti Akadémia tagja.

Horváth Péter munkásságát nehéz lenne bekategorizálni. Nemzedékének törekvései, célkitűzései sorra jelennek meg művein. A fotóriporteri munka tényszerűsége, valamint az autonóm fotográfia igénye mind helyet kap az életműben, az alkotó nem kötelezte el magát egyik vagy másik irányzat mellett. A technikai újításokat, bonyolult képmódosító eljárásokat, speciálisan átalakított fényképezőgép használatát felvonultató, kísérletező képek éppen úgy megjelennek, mint a visszafogott, de rendkívül érzékeny szociofotók.

 

Horváth Péter. Lakótelep (1977-2011). Forrás: MMA

 

A fekete-fehér felvételek mellett kikacsintás is van a színek felé – igaz, Horváth Péter maga is bevallja, a monokróm közelebb áll hozzá. „A valóság sokkal színesebb, sokrétűbb, mint amit bármi profi monitor tud mutatni” – állítja. A könyvet forgatva a budapesti munkásszállók mellett az újpalotai lakótelep világába is bepillant az olvasó, de utazást tesz Berlinbe és Moszkvába is. Beszédes, ismeretlen és ismerős arcok, sorsok néznek vissza a fél évszázadot átölelő lapokról.  

A gondos válogatást tükröző képanyag mellett Bán András bevezető fejezetei is izgalmas, informatív részét képezik a kiadványnak. A míves kötet a Horváth Péter munkássága, illetve a hazai fotótörténet iránt érdeklődők számára értékes csemege, amit öröm kézbe venni.

 

Forrás: Bán András: Horváth Péter. Szabad szemmel. MMA Kiadó, 2021.

Címlapkép: Horváth Péter. Várostáj (1980-2011). Forrás: MMA

 

További cikkek
Frissen restaurálva, újra megtekinthetők a Notre-Dame-tűzből megmentett festmények

Frissen restaurálva, újra megtekinthetők a Notre-Dame-tűzből megmentett festmények

2024-04-25

Amikor 2019. április 19-én kigyulladt a Notre-Dame de Paris, volt egy félórás időszak, amikor úgy tűnt, hogy a székesegyház teljesen összeomolhat. A világ döbbenten figyelte, ahogy a tornya ledől, és füst gomolyog a párizsi égbolton. A tűzoltók szakértelme és bátorsága döntőnek bizonyult. Éjfélre a hatóságok kijelentették, hogy a város egyik leghíresebb nevezetessége „megmenekült”, és a parázsló épületből emberi lánc vezetett ki, amely műkincseket, ereklyéket és értékes könyveket vitt biztonságba.

Az ír koronázási ékszerek eltulajdonításának fordulatos története

Az ír koronázási ékszerek eltulajdonításának fordulatos története

2024-04-17

Az Artnet legújabb The Hunt című sorozatában olyan művészeti alkotásokat és ősi relikviákat kutat, amelyek - sajnos - az idők során elvesztek. A frigyládától Kleopátra sírjáig ezek a legendás kincsek régóta megragadják a történészek és a régészek fantáziáját, még akkor is, ha a történelem rétegei alá vannak eltemetve. 

Próbálta már?

Hirdetés feladása

Meghirdetheti eladó műtárgyait.

Aukciós értesítés

Valamennyi új aukciós katalógusról email értesítést kap.

Műtárgyfigyelés

A keresésének megfelelő műtárgyakról értesítést kap.

Értékbecslés

Értékbecslést kérhet műtárgyáról.

Kedvencek

Elmentheti kedvenc műtárgyait, hogy később a Kedvencek menüpontban könnyen megtalálhatók legyenek.

Projektjeink

Partnereink

Hiba!

  • A művelethez kérem jelentkezzen be!

Hírlevél feliratkozás

Hírlevél feliratkozáshoz adja meg az e-mail címét és kattintson a feliratkozás gombra.