Részletes keresés

Személyes relikviák Göncz Árpád és felesége hagyatékából: valódi különlegességek az aukción

Egy élet során számtalan érdekes műtárgy és személyes relikvia összegyűlhet, különösen igaz ez akkor, ha egy olyan tartalmas és sokrétű életútról, pályáról van szó, mint amilyen a 2015-ben elhunyt egykori köztársasági elnök, Göncz Árpádé. Az író, műfordító és államférfi, valamint felesége, az idén júniusban elhunyt Göntér Mária Zsuzsanna hagyatékának kincsei kerülnek kalapács alá most novemberben. Az örökösök az árverésen befolyó összeget a Göncz Árpád Alapítvány javára ajánlják fel.,

Portré, pl. 161. tétel

Az alapítványt a házaspár négy gyermeke hozta létre 2012-ben, azzal a szándékkal, hogy előmozdítsák az álamférfi életének és munkásságának bemutatását, tanulmányozását, valamint segítsék az 1956-os forradalom és szabadságharc emlékének ápolását.

Az elnöki időszak hivatalos ajándékai ma már a Nemzeti Múzeum gyűjteményét gazdagítják, míg a személyes ajándékok egy részét még életükben értékesítették hasonló módon a Kézenfogva Alapítvány javára.

A mostani aukción Göncz Árpád és Göntér Zsuzsa több mint hatvan éven át tartó közös útjának beszédes tárgyi emlékei, a nekik ajánlott személyes ajándékok, az egészen a halálukig őrzött, szívüknek kedves darabok kerülnek elárverezésre. A tételek rendkívül széles skálán mozognak, így mindenki megtalálhatja köztük a számára érdekes darabot. Míves népművészeti és képzőművészeti alkotások éppúgy szerepelnek a felhozatalban, mint Göncz Árpád díszdoktori- vagy épp Zsuzsanna alkalmi ruhája, de az olyan kuriózumok sem hiányoznak, mint Prága városának díszdobozos kulcsa, illetve az angol királynő tiszteletére rendezett ebéd menüsora, amelyet szintén díszdoboz őriz.

069
Prága városának kulcsa díszdobozban, 69. tétel

A gyűjtők kiemelt figyelmére tarthatnak számot a köztársasági elnöki időszak tárgyai, köztük például az 1992-es barcelonai olimpia Göncz Árpád nevére küldött meghívója vagy az érdekességek sorát gazdagító, az 1998-as Fülöp-szigeteki, háromnapos látogatásának alkalmából kapott, dátummal ellátott rendszámtábla.

078_3
Olimpiai meghívó Göncz Árpád nevére, Barcelona 1992, 78. tétel

A sportokat kedvelő és támogató köztársasági elnök a Magyar Olimpiai Bizottságtól kapta az aukció egyik legértékesebb műtárgyát, Kisfaludi Stróbl Zsigmond Kardját néző huszár című bronz kisplasztikáját. A 42 centis szobor márvány talapzatán a MOB ajánlása olvasható.

134
Kisfaludi Stróbl Zsigmond, Kardját néző Huszár a Magyar Olimpiai bizottságtól (Göncz Árpádnak dedikálva) 134. tétel

A házaspár személyes tárgyai közé tartozik ez a rézből készült, 18x8 cm-es fali jelzőcsengő, amely éveken át Göncz Árpád használatában volt.

059
Fali jelzőcsengő Göncz Árpád használatában, 59. tétel

Az egyes tárgyaknak külön értéket ad az, hogy azok kifejezetten Göncz Árpád vagy épp Göntér Zsuzsa részére lettek dedikálva. Így van ez a budapesti parlamentet ábrázoló 22x26 cm-es gobelin esetében is, amely díszdobozban kerülhet új tulajdonosához.

072
Ábrázolás a budapesti parlamentről díszdobozban (Göncz Árpádnak dedikálva) 72. tétel

Az 1992-ben készült, 22 cm magas pálinkásbutykoson a napraforgó-motívum mellett ajánlás is szerepel: „Göncz Árpád úrnak tisztelettel”.

1992 pálinkásbutykos (Göncz Árpádnak dedikálva), 19. tétel

A további tételeket is érdemes megtekinteni, mert segítségükkel egy tevékeny élet egyes állomásai rajzolódhatnak ki a szemünk előtt. Az aukció további műtárgyai itt találhatók. Az esemény online kerül lebonyolításra, a licitálás regisztrációt követően lehetséges.

Szerző: Műtárgy.com


Forrás: Portfolio.hu
További cikkek
MODERN TECHNOLÓGIÁK A MÚZEUMOKBAN

MODERN TECHNOLÓGIÁK A MÚZEUMOKBAN

2020-12-02

Napjainkban a digitalizáció egyre gyorsabb ütemben fejlődik és egyre nagyobb teret nyer. A digitális eszközök használata mindennapi életünk részévé vált. A múzeumok ezt kihasználva modern technológiákkal igyekeznek fokozni a látogatói élményt.

Milyen lesz a jövő múzeuma?

Milyen lesz a jövő múzeuma?

2020-11-23

Szántó András kulturális stratéga új könyvében 28 nemzetközi múzeumvezetőt kérdezett a múzeumok lehetőségeiről és a jövő kihívásairól. A művészetek és a média világában közismert, nemzetközi hírű tanácsadó, kutató és író 1964-ben született Budapesten. A többek között a The New York Timesban és az ArtForumon is publikáló szakember tanácsadó cége, a

Isten Veled Konok Tamás

Isten Veled Konok Tamás

2020-11-20

"Az idő magában hordozza az elmúlást. A jelen megállíthatatlan pillanat, és oly rövid, hogy szinte nem is lézezik." írta Konok Tamás saját, 2019-ben megjelent Emlékkövek című életrajzi visszaemlékezésében. 

 

 

Próbálta már?

Hirdetés feladása

Meghirdetheti eladó műtárgyait.

Aukciós értesítés

Valamennyi új aukciós katalógusról email értesítést kap.

Műtárgyfigyelés

A keresésének megfelelő műtárgyakról értesítést kap.

Értékbecslés

Értékbecslést kérhet műtárgyáról.

Kedvencek

Elmentheti kedvenc műtárgyait, hogy később a Kedvencek menüpontban könnyen megtalálhatók legyenek.

Projektjeink

Partnereink

Hiba!

  • A művelethez kérem jelentkezzen be!

Hírlevél feliratkozás

Hírlevél feliratkozáshoz adja meg az e-mail címét és kattintson a feliratkozás gombra.