Részletes keresés

Szemtől szemben a művészekkel - tavaszi műteremlátogatások

Mindannyiunkban él valami természetes kíváncsiság egy műtárgyat látva. Ha érdekesnek, izgalmasnak találjuk, általában elgondolkodunk azon is, hogy hogyan jött létre. Milyen technikákkal, praktikákkal, anyagokkal, titkos, csak az adott művészre jellemző "trükkökkel" érte el azt a hatást az alkotó, amit a múzeum falán lógó képen látunk vagy a térbe állított szobron figyelhetünk meg. Gyakran tovább is megyünk gondolatban, elmélázva az örök és gyakran feleslegesnek mondott kérdésen, hogy mi volt a művész célja, mit szeretett volna kifejezésre juttatni a tárgy által. És amikor az elkészült, vajon elégedett volt-e vele vagy épp ellenkezőleg, a mű nem váltotta be a hozzá fűzött reményeket és most tovább kell keresnie az adott művészi "problémára" a megoldást. Mindezek a kérdések azonban általában megválaszolatlanok maradnak, kivéve azon ritka esetekben, amikor lehetőségünk nyílik belátni a színfalak mögé, tehát a műteremlátogatások során. A kortárs művészek (és művészet) megismerésének talán legjobb módja, ha meglátogathatjuk őket ott, ahol nap mint nap elmélyülten dolgoznak, kísérleteznek, ahol készülőfélben lévő vagy már kész munkáik veszik körbe őket, ahol már maga a tér is beszédes lehet. Folytatva népszerű műteremlátogatás sorozatát, a műtárgy.com tavasszal ismét három műterembe invitálja az érdeklődőket.

Szemtől szemben a művészekkel - tavaszi műteremlátogatások


A műtermekben szakmai beszélgetés során a látogatók bepillantást nyerhetnek a művészi alkotófolyamatba és ezzel közelebb kerülhetnek a kortárs művészet megértéséhez is. Mindemellett pedig természetesen az sem elhanyagolható szempont, hogy közvetlen közelből ismerhetnek meg egy-egy érdekes személyiséget, egy-egy kiváló alkotót. Idén tavasszal Csurka Eszter, Konok Tamás és Jovián György műtermét keressük fel.

Csurka Eszter


Csurka Eszterhez március 29-én megyünk. A nála tervezett látogatás már csak azért is izgalmasnak ígérkezik, mert, ha van sokoldalú művész, akkor ő mindenképpen az. Ugyan a főiskolán fotót és alkalmazott grafikát tanult, komoly sikereket ért el a festészet, a szobrászat és a performansz területén, sőt, az ékszertervezésben is. A performanszok során gyakran ötvözi a különböző műfajokat és festményeire is jellemző a vegyes technika. Speciális technikával víz alatt komponál szobrokat, festményei különleges hangulatúak, rajtuk az olykor szürreális motívumok mintha mozgásban lennének. Munkái többek között megtaláljuk a Magyar Nemzeti Galériában, a Pécsi Képtárban, a Kiscelli Múzeumban és a debreceni MODEM-ben. Jelenleg egyéni kiállítása van az Ybl Budai Kreatív Házban. A mi időnk című tárlat március 20-ig látogatható, jó felkészülés lehet akár a műteremlátogatáshoz is.

Konok Tamás


Konok Tamás januárban ünnepelte nyolcvankilencedik születésnapját. Kétségtelenül a tapasztalt festőgenerációhoz tartozik. Nonfiguratív festésmódjára, amelyben jelenleg is alkot, Párizsban talált rá, ahol évtizedekig élt. Ez a nonfiguratív festés nála oldottabb, líraibb formát ölt, mint például Bak Imre vagy Nádler István esetében. Pályája kezdetén figurális képeket készített, a hetvenes évek elején pedig építészettel kapcsolatos munkái voltak, reliefek, plasztikák kerültek ki a kezei alól. Művei a világ számos művészeti intézményében megtalálhatók, itthon például a Kassák Múzeumban, a Magyar Nemzeti Galériában, a Szépművészeti Múzeumban és a pécsi Janus Pannonius Múzeumban. Műtermét április 26-án keressük fel.

Jovián György


Jovián György a bukaresti Képzőművészeti Főiskolán végzett festőművész és grafikus, 1982-ben költözött Budapestre. Habár művészetében olykor kitérőket tett az absztrakció irányába, végül visszatért a realista festésmódhoz, amely az új eklektikával mutat szoros rokonságot. Részletgazdag, precízen megfestett képein mitológiai szimbólumokkal is találkozhatunk. Témája gyakran a mindennapi élet, az elmagányosult, kiszolgáltatott ember, a romok és a pusztulás. A képek hangulata gyakran melankolikus, ez nemcsak a témának köszönhető, hanem a színhasználatnak is. Műveivel többek között a Magyar Nemzeti Galériában és a Ludwig Múzeumban találkozhatunk. Műtermének ajtaját május 17-én nyitja meg előttünk.

Az eseménysorozatról további információkat itt talál.

Szerző: műtárgy.com


Forrás: Portfolio.hu
További cikkek
Frida virágai

Frida virágai

2019-08-21

A tavalyi év legnépszerűbb, leglátogatottabb hazai kiállítása a Nemzeti Galéria Frida Kahlo-tárlata volt (Frida Kahlo. Remekművek a mexikóvárosi Museo Dolores Olmedóból). Szintén tavaly, a londoni Victoria & Albert Museum

Műtárgy: milyen kép illik egy loft stílusú otthonba?

Műtárgy: milyen kép illik egy loft stílusú otthonba?

2019-08-16

Egy műalkotás, egy művész és egy enteriőr: új sorozatunkban antik és kortárs műtárgyakat mutatunk be olvasóinknak és szemléltetjük, hogyan simulhatnak bele ízlésesen a környezetünkbe és a mindennapjainkba.

Az ezerarcú műtárgy - előadássorozat

Az ezerarcú műtárgy - előadássorozat

2019-08-14

A Műtárgyak Éjszakáján már számos alkalommal bepillanthatunk a műtárgyak izgalmas és sokszínű világába. A Műtárgyak Éjszakája Extra keretén belül induló előadás-sorozatunk minden alkalmán egy-egy műtárgy típust helyezünk fókuszba, amelyeket a szakma kiválóságai mutatnak be nekünk és közösen bepillantást nyerhetünk a műhelytitkokba is. 

Próbálta már?

Hirdetés feladása

Meghirdetheti eladó műtárgyait.

Aukciós értesítés

Valamennyi új aukciós katalógusról email értesítést kap.

Műtárgyfigyelés

A keresésének megfelelő műtárgyakról értesítést kap.

Értékbecslés

Értékbecslést kérhet műtárgyáról.

Kedvencek

Elmentheti kedvenc műtárgyait, hogy később a Kedvencek menüpontban könnyen megtalálhatók legyenek.

Projektjeink

Partnereink

Hiba!

  • A művelethez kérem jelentkezzen be!

Hírlevél feliratkozás

Hírlevél feliratkozáshoz adja meg az e-mail címét és kattintson a feliratkozás gombra.