Részletes keresés

Szemtől szemben a művészekkel - tavaszi műteremlátogatások

Mindannyiunkban él valami természetes kíváncsiság egy műtárgyat látva. Ha érdekesnek, izgalmasnak találjuk, általában elgondolkodunk azon is, hogy hogyan jött létre. Milyen technikákkal, praktikákkal, anyagokkal, titkos, csak az adott művészre jellemző "trükkökkel" érte el azt a hatást az alkotó, amit a múzeum falán lógó képen látunk vagy a térbe állított szobron figyelhetünk meg. Gyakran tovább is megyünk gondolatban, elmélázva az örök és gyakran feleslegesnek mondott kérdésen, hogy mi volt a művész célja, mit szeretett volna kifejezésre juttatni a tárgy által. És amikor az elkészült, vajon elégedett volt-e vele vagy épp ellenkezőleg, a mű nem váltotta be a hozzá fűzött reményeket és most tovább kell keresnie az adott művészi "problémára" a megoldást. Mindezek a kérdések azonban általában megválaszolatlanok maradnak, kivéve azon ritka esetekben, amikor lehetőségünk nyílik belátni a színfalak mögé, tehát a műteremlátogatások során. A kortárs művészek (és művészet) megismerésének talán legjobb módja, ha meglátogathatjuk őket ott, ahol nap mint nap elmélyülten dolgoznak, kísérleteznek, ahol készülőfélben lévő vagy már kész munkáik veszik körbe őket, ahol már maga a tér is beszédes lehet. Folytatva népszerű műteremlátogatás sorozatát, a műtárgy.com tavasszal ismét három műterembe invitálja az érdeklődőket.

Szemtől szemben a művészekkel - tavaszi műteremlátogatások


A műtermekben szakmai beszélgetés során a látogatók bepillantást nyerhetnek a művészi alkotófolyamatba és ezzel közelebb kerülhetnek a kortárs művészet megértéséhez is. Mindemellett pedig természetesen az sem elhanyagolható szempont, hogy közvetlen közelből ismerhetnek meg egy-egy érdekes személyiséget, egy-egy kiváló alkotót. Idén tavasszal Csurka Eszter, Konok Tamás és Jovián György műtermét keressük fel.

Csurka Eszter


Csurka Eszterhez március 29-én megyünk. A nála tervezett látogatás már csak azért is izgalmasnak ígérkezik, mert, ha van sokoldalú művész, akkor ő mindenképpen az. Ugyan a főiskolán fotót és alkalmazott grafikát tanult, komoly sikereket ért el a festészet, a szobrászat és a performansz területén, sőt, az ékszertervezésben is. A performanszok során gyakran ötvözi a különböző műfajokat és festményeire is jellemző a vegyes technika. Speciális technikával víz alatt komponál szobrokat, festményei különleges hangulatúak, rajtuk az olykor szürreális motívumok mintha mozgásban lennének. Munkái többek között megtaláljuk a Magyar Nemzeti Galériában, a Pécsi Képtárban, a Kiscelli Múzeumban és a debreceni MODEM-ben. Jelenleg egyéni kiállítása van az Ybl Budai Kreatív Házban. A mi időnk című tárlat március 20-ig látogatható, jó felkészülés lehet akár a műteremlátogatáshoz is.

Konok Tamás


Konok Tamás januárban ünnepelte nyolcvankilencedik születésnapját. Kétségtelenül a tapasztalt festőgenerációhoz tartozik. Nonfiguratív festésmódjára, amelyben jelenleg is alkot, Párizsban talált rá, ahol évtizedekig élt. Ez a nonfiguratív festés nála oldottabb, líraibb formát ölt, mint például Bak Imre vagy Nádler István esetében. Pályája kezdetén figurális képeket készített, a hetvenes évek elején pedig építészettel kapcsolatos munkái voltak, reliefek, plasztikák kerültek ki a kezei alól. Művei a világ számos művészeti intézményében megtalálhatók, itthon például a Kassák Múzeumban, a Magyar Nemzeti Galériában, a Szépművészeti Múzeumban és a pécsi Janus Pannonius Múzeumban. Műtermét április 26-án keressük fel.

Jovián György


Jovián György a bukaresti Képzőművészeti Főiskolán végzett festőművész és grafikus, 1982-ben költözött Budapestre. Habár művészetében olykor kitérőket tett az absztrakció irányába, végül visszatért a realista festésmódhoz, amely az új eklektikával mutat szoros rokonságot. Részletgazdag, precízen megfestett képein mitológiai szimbólumokkal is találkozhatunk. Témája gyakran a mindennapi élet, az elmagányosult, kiszolgáltatott ember, a romok és a pusztulás. A képek hangulata gyakran melankolikus, ez nemcsak a témának köszönhető, hanem a színhasználatnak is. Műveivel többek között a Magyar Nemzeti Galériában és a Ludwig Múzeumban találkozhatunk. Műtermének ajtaját május 17-én nyitja meg előttünk.

Az eseménysorozatról további információkat itt talál.

Szerző: műtárgy.com


Forrás: Portfolio.hu
További cikkek
Műtárgy, mint befektetési eszköz

Műtárgy, mint befektetési eszköz

2019-03-20

A műtárgyakkal való kereskedelem nem újkeletű, csupán a kereskedelem módja változik az idő előrehaladtával. Míg évszázadokkal ezelőtt a műtárgyakat a piacokon, magánúton cserélték vagy értékesítették, addig ma szám

55 millió dolláros Monet a Sotheby’s aukcióján

55 millió dolláros Monet a Sotheby’s aukcióján

2019-03-16

Pénteken reggel jelentette be a Sotheby’s a május 14-i Impresszionista és Modern esti árverésének sztártételét, ami nem más, mint egy Monet-festmény, méghozzá a népszerű, szénaboglyákat ábrázoló sorozatból. Az aukciósház becslése szerint a kép 55 millió dollár körül fog elkelni. Amennyiben igazuk lesz, nem dől meg Monet „szénaboglyás rekordja”, mivel 2016-ban a Christie’s-nél licitharcot követően jutalékkal együtt 81,4 millió dollárért ment el a sorozat egy másik darabja.

London Art Fair, 2019 - Mondjátok meg Johnnak, vegyen vissza a színekből!

London Art Fair, 2019 - Mondjátok meg Johnnak, vegyen vissza a színekből!

2019-03-16

„Hölgyeim, mit tettek Johnnal, nagyon élénk színeket használ mostanában” – kiáltotta a Long & Ryle galéria munkatársaihoz odalépve a kortárs brit festő, John Monk egyik gyűjtője az Islington városrészben található Business Design Centre-ben január közepén 31. alkalommal megrendezett London Art Fairen. Meg is üzente a művésznek, hogy az újjal szemben a régebbi, visszafogottabb színvilágot preferálja, és nem töltött sok időt Monk kiállított képeinek szemrevételezésével, de szerencsére e gyűjtői magatartás nem volt általánosnak mondható a vásáron.

Mire használjam? - Régi műtárgyak megújult szerepkörben

Mire használjam? - Régi műtárgyak megújult szerepkörben

2019-03-07
Az antik műtárgyaknak nem kell feltétlenül a vitrinbe kerülniük vagy a falon porosodniuk, használatuk ugyanis kreativitással értéket és szépséget csempészhet mindennapjainkba. A szokatlan, ám nívós régi darabok izgalmas sz
Dürertől Gross Arnoldig

Dürertől Gross Arnoldig

2019-03-05

Több száz évet ölel fel a BÁV március 13-ai Tavaszi kamaraaukciójának kollekciója Dürertől a februári grafikai aukción rekordot döntő Gross Arnoldig. A képzőművészeti alkotások mellett a finom kidolgozású, színes drágakövekkel díszített vintage ékszerek széles választéka is várja az igényes ajándékot keresőket és a tavaszi eljegyzést tervezőket. A műtárgyaknál a női kiegészítők mellett a gasztronómia szerelmesei és a Zsolnay-gyűjtők is könnyen találhatnak kedvező árú darabokat.

Próbálta már?

Hirdetés feladása

Meghirdetheti eladó műtárgyait.

Aukciós értesítés

Valamennyi új aukciós katalógusról email értesítést kap.

Műtárgyfigyelés

A keresésének megfelelő műtárgyakról értesítést kap.

Értékbecslés

Értékbecslést kérhet műtárgyáról.

Kedvencek

Elmentheti kedvenc műtárgyait, hogy később a Kedvencek menüpontban könnyen megtalálhatók legyenek.

Projektjeink

Partnereink

Hiba!

  • A művelethez kérem jelentkezzen be!

Hírlevél feliratkozás

Hírlevél feliratkozáshoz adja meg az e-mail címét és kattintson a feliratkozás gombra.