Részletes keresés

Szólamok kerámiában - kortárs magyar kerámiaművészetet bemutató kiállítás nyílik Japánban

2023. április 22-től július 2-ig Szólamok kerámiában: Kortárs magyar kerámiaművészet (1965–2022) (Voices in Ceramics: Contemporary Hungarian Ceramic Art (1965–2022)) című kortárs magyar kerámiát bemutató kiállítás nyílik Gifu tartomány Tadzsimi városában, a Museum of Modern Ceramic Art múzeumában.

A tárlatnak otthont adó Gifu tartományban a 11-12. századra visszanyúló hagyománya van a kerámiakészítésnek, valamint 1986 óta rendezi meg a világ egyik legnagyobb kerámia- és porcelánfesztiválját, a Nemzetközi Mino Kerámia- és Porcelánfesztivált. „Mino” Gifu tartomány déli részének 8. századból eredő elnevezése, a mai Tadzsimi, Mizunami, Kani, Toki városok területét jelenti. A fesztivált ebben a négy városban rendezik meg, amelyek a „minói kerámia” miatt váltak széles körűen ismertté Japánban.

 

Fekete László Kétes eredetű és funkciójú istennő című kisplasztikáját csomagolja be egy szakértő az Iparművészeti Múzeum budapesti raktárbázisán.
Forrás: Iparművészeti Múzeum

 

A kiállítás koncepcióját a budapesti Iparművészeti Múzeum (IMM) Kerámia- és üveggyűjteményének muzeológusa, Novák Piroska jegyzi. A kiállítás először mutatja be külföldön minden eddiginél átfogóbban a hazai kerámiaművészet kortárs alkotóit, csoportjait és irányait – a rendszerváltást megelőző és követő éveket, évtizedeket a fókuszba helyezve. A művek öt történeti és három tematikus egységbe sorolva jelennek meg. Az első történeti szekció az 1985-ben létrehozott Herend Stúdiót és annak három alkotóját mutatja be. A következő két egységben már a rendszerváltás után alakuló, keramikusokból álló TERRA és DeForma Csoportokat ismerhetjük meg. A történeti sort a millennium környékén diplomázók, majd a legújabb generációt képviselő művészek zárják. A három tematikus egységben apró műalkotások, Japán előtt tisztelgő kerámiák és a Magyar Művészeti Akadémia keramikus tagjai kerülnek bemutatásra. A Tisztelgés Japán előtt című egységen a kiválasztott alkotások konkrét utalásokat tesznek a japán kultúrára, ugyanakkor a többi szekcióban is feltűnik a japán kultúra termékenyítő hatása, például az origami, a kalligráfia, a kimonók textilmintái, a hullámmotívumok, a természet szeretete és tisztelete, a fatüzelésű és a raku égetési technikák.

 

Babos Pálma: Hullám
Forrás: Iparművészeti Múzeum

 

A kiállításon közel 60 művész, köztük a Magyar Művészeti Akadémia (MMA) tagjainak alkotásai is szerepelnek: Ambrus Éva, Geszler Mária, Jakobovits Márta, Németh János, P. Benkő Ilona és Schrammel Imre művei a kiállítás Mesterek szekciójában lesznek láthatók. Továbbá számos olyan alkotó is szerepel a tárlaton, akik sikerrel képviselték Magyarországot a Gifu tartományban 1986 óta megrendezésre kerülő, világhírű minói nemzetközi kerámia-seregszemlén (International Ceramics Festival Mino, Japan), többek között Babos Pálma, Csirke Orsolya, Fekete László, Geszler Mária, Jakobovits Márta, Nagy Márta és Takács Zoltán.

 

Néma Júlia: Tányér az uniVERset című installációból
Forrás: Iparművészeti Múzeum

 

A válogatás 112 tételéből 81 az Iparművészeti Múzeum Kerámia- és Üveggyűjteményéből, valamint Ötvösgyűjteményéből való, 31 tétel pedig kölcsönzés révén szerepel. A kölcsönzéseket a Kecskeméti Kortárs Művészeti Műhelyek – Nemzetközi Kerámia Stúdiónak, a Kortárs Kerámiaművészetért Alapítványnak, a Pécsi Tudományegyetem Művészeti Karának, a K.A.S. Galériának, a Zsdrál Art Galériának, a Barabás Gyűjteménynek és az alkotóknak köszönhetők.

 

Forrás: Artnews.hu, Iparművészeti Múzeum, Liszt Intézet Magyar Kulturális Központ Tokió

Címlapkép: A kiállítás előkészületei Simon Zsolt József és Rejka Erika kerámiáival. Forrás: Liszt Intézet Magyar Kulturális Központ Tokió

 

További cikkek
Tavaszi tárlatok, amelyről nem érdemes lemaradni

Tavaszi tárlatok, amelyről nem érdemes lemaradni

2023-04-25

A jó idő beköszöntésével egyre nagyobb kedvvel mozdulunk ki otthonról. Szabad óráink eltöltésére, idén tavasszal is számos program közül válogathatunk, Budapesten innen és túl. Kulturális élményt kereső közönségünk számára, a műtárgy.com kiállításajánlójában most összegyűjtöttünk 6 kimagasló hazai tárlatot, amelyre mindenképpen érdemes ellátogatni.

Próbálta már?

Hirdetés feladása

Meghirdetheti eladó műtárgyait.

Aukciós értesítés

Valamennyi új aukciós katalógusról email értesítést kap.

Műtárgyfigyelés

A keresésének megfelelő műtárgyakról értesítést kap.

Értékbecslés

Értékbecslést kérhet műtárgyáról.

Kedvencek

Elmentheti kedvenc műtárgyait, hogy később a Kedvencek menüpontban könnyen megtalálhatók legyenek.

Projektjeink

Partnereink

Hiba!

  • A művelethez kérem jelentkezzen be!

Hírlevél feliratkozás

Hírlevél feliratkozáshoz adja meg az e-mail címét és kattintson a feliratkozás gombra.