Részletes keresés

Szöulban kerül bemutatásra az MNB Arts and Culture kortárs művészeti válogatása

Az első Koreában bemutatott magyar absztrakt művészettel foglalkozó nagyszabású kiállítás a Sungkok Művészeti Múzeumban lesz látható augusztus 27. és október 15. között.

A Folded-Unfolded. Abstract painting by Hungarian artists in the 1960-1970s című kiállítás egy sajátos korszak egy sajátos műfaját mutatja be: a hatvanas-hetvenes évek magyar művészeinek absztrakt festészetét. A kiállítás célja, hogy segítsen a közönségnek felfedezni az absztrakció jellemzőit az adott történelmi és földrajzi kontextusban. A magyar művészeket és műveiket Koreában mutatják be, egy olyan országban, amelynek más hagyományai vannak, de hasonlóan erős a kötődése az absztrakció fogalmához. A kiállítás továbbá a Frieze Seoul 2022 és a Kiaf (Korean International Art Fair) Seoul 2022 kiállításokhoz kapcsolódó kortárs környezetben jelenik meg. A különböző értelmezési keretekbe, valamint az anyagok és motívumok jellegzetes felhasználásába való belemerülés megkönnyíti a különbségek és hasonlóságok megértését. A magyar művészek munkáinak a koreai alkotók és a sokszínű, nemzetközi háttérrel rendelkező művészek művészeti gyakorlatával való összefüggésbe hozásának lehetősége segít a nézőnek felismerni a magyar művészet egyediségét és megvilágítani a keleti absztrakció jellemzőit.

„A Folded-Unfolded című tárlat elismert, valamint még felfedezésre váró magyar művészek kimagasló munkáit helyezi a középpontba, miközben szélesebb történelmi és politikai kontextust biztosít a műtárgyak értelmezéséhez – nyilatkozta Petrányi Zsolt, a kiállítás társkurátora.

 

Keserü Ilona: Stream, 1975-1989
Forrás: Sungkok Art Museum

 

A kiállítás a Magyar Nemzeti Bank (MNB) nemrégiben létrehozott, kurátori gonddal összeállított gyűjteményének műveiből merít. A Folded - Unfolded című kiállításban a magyar absztrakció csúcsát bemutató exkluzív válogatást mutatják be, tizenöt, széles körben ismert, befolyásos név és néhány újonnan újra felfedezett művész bevonásával. A kiválasztott festők művei áttekintést adnak a korszak történelmi és politikai hátteréről. Bemutatásra kerülnek a Magyarországon, Budapesten és Pécsett tevékenykedő művészek, de olyan alkotók is, akik politikai okokból kénytelenek voltak elhagyni az országot, a második világháborút követően vagy később Franciaországban, Németországban és más európai országokban telepedtek le, és inspirálták, tájékoztatták vagy segítették a „hazatérőket”.

A felhasznált anyagok és technikák, úgy mint a papír, textil, tempera, zománc fémre vagy formázott vászonra festett darabok szélesítik az absztrakció lehetőségeit a klasszikusabb, olaj-vászonra festett művek mellett. Az ezekben az évtizedekben alkotó magyar absztrakt művészek színvilága és kísérletező gondolkodásmódja olyan egyéni megoldásokkal teli attitűdöt képvisel, amelynek kvalitásai a kiállítás nemzetközi platformján válnak értékessé. A Folded - Unfolded cím az ismeretlenre és annak felfedezésére utal: egy újdonság feltárásához először nyíltan kell közelíteni hozzá, és csak ezután találhatjuk meg a rejtett jelentésrétegeket.

 

Reigl Judit: Progress, 1975
Forrás: Sungkok Art Museum

 

„A kiállítás címe Folded-Unfolded az ismeretlen felfedezésére biztat – mondta Sungah Serena Choo a kiállítás másik, koreai társkurátora. – Arra invitáljuk a látogatókat, hogy megismerjék a magyar absztrakt festészet történetének néhány szereplőjét, miközben mélyebben beleláthatnak az absztrakció szerepébe és kilátásaiba a bizonytalanság évtizedei alatt.”

A kiállítás fő művei közt látható három alkotás Hantaï Simontól, aki pliage technikával dolgozott, így a hajtogatott és csomózott vásznai szolgáltak alapul festményei szobrászati mélységéhez.

Fajó János, a magyar konstruktivista geometrikus művészet kulcsalakjaként két festménnyel szerepel a tárlaton. Fajó a neoavantgárd Pesti Műhely művészeti csoport egyik alapító tagja volt, akik a művészet demokratizálásának érdekében készítettek szitanyomatokat.

A rangos Kossuth-díjjal jutalmazott művész Ilona Keserü Ilona két festménnyel lesz jelen, melyek felismerhetőek vidám és élénk színhasználatukról.

Maurer Dóra elismertsége avantgárd munkásságának köszönhető, akinek két filmje látható a kiállításon.

Reigl Judit négy festménye kap helyet a tárlaton, az egyik az Unfolding sorozatból, amely a gesztus tér- és időbeli és dimenzióival foglalkozik. A művész számos sikertelen próbálkozás után jutott el a vasfüggönyön túlra, hogy Párizsban telepedjen le.

A kiállítást a Magyar Nemzeti Bank (MNB) kortárs művészeti gyűjteményét kezelő MNB Arts and Culture szervezte.

Forrás: Sungkok Art Museum, Infostart

További cikkek
Belépett az elsődleges művészeti piacra a Sotheby's

Belépett az elsődleges művészeti piacra a Sotheby's

2022-09-20

Elindította a közvetlenül a művészek műtermeiből származó műveket értékesítő elsődleges piaci csatornáját a Sotheby's. Minden egyes eladott mű után 15% jut a művész által választott jótékonysági szervezetnek vagy intézménynek - de vajon felborzolja-e a kereskedők kedélyeit az új értékesítési forma?

Próbálta már?

Hirdetés feladása

Meghirdetheti eladó műtárgyait.

Aukciós értesítés

Valamennyi új aukciós katalógusról email értesítést kap.

Műtárgyfigyelés

A keresésének megfelelő műtárgyakról értesítést kap.

Értékbecslés

Értékbecslést kérhet műtárgyáról.

Kedvencek

Elmentheti kedvenc műtárgyait, hogy később a Kedvencek menüpontban könnyen megtalálhatók legyenek.

Projektjeink

Partnereink

Hiba!

  • A művelethez kérem jelentkezzen be!

Hírlevél feliratkozás

Hírlevél feliratkozáshoz adja meg az e-mail címét és kattintson a feliratkozás gombra.