Részletes keresés

Sztártételek a hazai árverőházak decemberi kínálatában

Egyedülállóan gazdag, a néhány ezer forintos sokszorosított grafikáktól a százmillió forintért indított Csontváry-remekműig terjedő kínálat várja decemberben a műgyűjtőket és műtárgyakba befektetni szándékozókat az aukciós piacon.



A BÁV december 5-6-i árverésének első napján ékszerek és órák, míg másnap ezüsttárgyak, műtárgyak és kerámiák kerülnek kalapács alá. Az ékszerek között a 4 és 4,8 karátos kövekkel díszített szoliter gyűrűk lehetnek a sztárok; a magyar piacon ritkaságnak számító darabokra 4,5, illetve 6,5 millió forinttól indul a licit. Az ezüstkínálatban olyan különlegességek is megdobbanthatják a gyűjtők szívét, mint egy finom szépségű art deco kézitükör, egy 1900 körül készült ezüst babacsörgő vagy épp egy biedermeier tűtartó. A Zsolnay-kínálat különlegessége egy 800 ezer forintról indított ritka boszorkányszobor, míg a modern kerámiák közül a néhány tízezer forintos sávban Gorka Géza, Gorka Lívia és Gádor István munkáit érdemes kiemelni.

Sztártételek a hazai árverőházak decemberi kínálatában


A Créations Boris Company drágakövekkel ékített sárgaarany nyakéke 2.950.000 forintos áron indul a BÁV árverésén


Sztártételek a hazai árverőházak decemberi kínálatában


Ez a fehérarany női szoliter gyűrű 4,80 karátos briliánssal 6 és fél millió forintról indulva várja a liciteket a BÁV árverésén


A Nagyházi Galéria december 5-9. között négy aukciót tart. Az első napon hazai és külföldi régi és XIX. századi művészek alkotásait árverezik, s összesen 23 tételt kínálnak egymillió forint feletti kikiáltási áron. Egy Munkácsy nőalak-tanulmány 15 millió, id. Vastagh György Gyulai havasokban című festménye 8,5 millió forinton kezd. Hasonló a helyzet másnap, a XIX-XX. századi mesterek árverésén is, ahol többek között Vaszarytól, Szőnyitől, Rippl-Rónaitól, Márffytól és Kosztától lehet milliós tételekre licitálni. A kisszámú kortárs munka közül Konok Tamás korai kollázsait emeljük ki. 7-én, a keleti tárgyak, bútorok és szőnyegek árverésén egy közel 240 éves nagyszebeni írókomód viszi a prímet 3,6 milliós kikiáltási árával; ennél egymillióval indul alacsonyabbról egy százéves, kétrészes hazai dolgozószoba garnitúra. 9-én délelőtt ezüstök és ékszerek, aznap délután üvegek, porcelánok és kerámiák szerepelnek a 12 ezer forintos talpas pohártól a kétmilliós bécsi asztali óráig és az ugyanilyen összegen kezdő XIX. századi antik ezüst dísztálig terjedő kínálatban.

Sztártételek a hazai árverőházak decemberi kínálatában


Ez a Trompe L'oeil festmény 550 ezer forintról indul a Nagyházi Galéria régi mesterek és XIX. századi festmények árverésén


Sztártételek a hazai árverőházak decemberi kínálatában


A századfordulós Zsolnay váza 900 ezer forintos kikiáltási árral várja a licitálókat a Nagyházi Galéria árverésén


A hónap első kortárs árverését 5-én a Blitz Galéria tartja. A művek alkotói között befutott mesterek, mint Bak Imre, Fehér László, Bullás József, Kelemen Károly és Bernát András, éppúgy szerepelnek mint a fiatalabb korosztályok képviselői, köztük Tamási Klaudia, Király Gábor, Szabó Ákos vagy Csató József. A tételek induló ára csak néhány esetben haladja meg a félmillió forintot.

A Krisztina Aukciósház december 7-én záruló online árverésén papírrégiségekre, többek között az osztrák-magyar tábori posta dokumentumaira, katonai fotókra, oklevelekre lehet licitálni, a teljes anyag itt tekinthető meg.

A Villás Galéria december 9-i árverésén Tóth Menyhért Virágcsendélete indul a legmagasabbról, 2,8 millió forintról, de milliós áron kezd két XIX. századi festmény, Molnár József és Böhm Pál egy-egy munkája is. A kortárs művészetet a 100-400 ezer forint közötti sávban Konok Tamás, Kokas Ignác és Galambos Tamás művei képviselik. A bútorkínálatból egy 320 ezer forinton kezdő bécsi barokk állótükör emelkedik ki és jóval százezer forint felett indítják a legszebb ezüst tárgyakat is.

A Contempo Art Auctions december 10-i árverésén a XX. század második felében született, zömében kortárs tételekre lehet licitálni, köztük Tóth Menyhért, Altorjay Sándor, Méhes Lóránt, Bak Imre és Hencze Tamás műveire. Csaknem 20 tétel kikiáltási ára haladja meg a félmillió forintot; a legmagasabbról, 2,3 millióról Erdély Miklós Kosztolányi című, vegyes technikájú munkája indul.

Másnap, december 11-én új szereplő mutatkozik be: ekkor tartja első árverését a Dobossy Aukciósház. A csaknem kizárólag kortárs anyagban Sándorfi István festményei indulnak a legmagasabbról, 900 ezer, illetve 1,4 millió forintról. Figyelemreméltó a kínálat a hazai neoavantgárd mesterei, köztük Perneczky Géza és a Pécsi Műhely tagjainak műveiből.

13-án árverez a Műgyűjtők Háza, ahol többek között Schéner Mihály, Deim Pál, Matzon Ákos és Verebics Ágnes festményeire, Bukta Imre, Fajó János és Gross Arnold grafikáira lehet licitálni. Az aukció legdrágább tétele El Kazovszkij korai, 750 ezer forintos induló árat kapott olajképe lehet.

Az Arte Galéria 16-i árverésén érmek, kisplasztikák, modern és kortárs egyedi és sokszorosított grafikák mellett a fő figyelem a fotókra irányulhat: André Kertész, Escher Károly, Pécsi József, Angelo és mások nagyobbrészt vintázs felvételei 100-850 ezer forint közötti árakon kerülnek kalapács alá.

A Virág Judit Galéria december 17-i aukciójának sztárja minden bizonnyal a hazai árverések eddigi legmagasabb áron induló tétele, Csontváry Kosztka Tivadar Olasz halász című taorminai festménye lesz, ami több mint hét évtizedes lappangás után került elő és most 100 millió forintról indulva várja a liciteket. Átlépheti ezt a határt Tihanyi Lajosnak a párizsi Pont Saint Michelt ábrázoló, 80 millió forinton kezdő 1908-as vászna is, melynek külön érdekessége, hogy hátoldalán is a művész egy jelentős alkotása, az Ádám és Éva látható. Aba-Novák Vilmos olasz vedutáinak összefoglaló műve, a monumentális Olasz kikötő 50 milliós induló árat kapott. Boromisza Tibor női aktja és Vaszary János virágcsendélete egyaránt 24 millió forinton kezd. Az árverés 224 tételének összkikiáltási ára 716 millió forint, ami ugyancsak rekordnak számít az itthoni aukciók történetében. A teljes anyagot itt lehet megtekinteni.

Sztártételek a hazai árverőházak decemberi kínálatában


Csontváry Kosztka Tivadar Olasz halász című festményére 100 millió forinton kezdődhet a licit a Virág Judit Galéria árverésén


A Kieselbach Galéria december 18-i árverésének változatos anyagából mindenekelőtt a Füst Milán egykori gyűjteményéből kalapács alá vitt tételek emelkednek ki. Berény Róbert közismert Weiner Leó-portréja 48 millió, Tihanyi Lajos Önarcképe 44 millió, Falusi kentaurja pedig 40 millió forintról indul. Méray Tibor Kossuth-díjas író is ezen a hazai aukción válik meg gyűjteményétől, benne többek között Mednyánszky László, Egry József, Csók István és Czóbel Béla munkáitól. Székely Bertalan ikonikus képe, az Egri Nők (a Magyar Nemzeti Galériában található azonos című festmény vázlata) is kalapács alá kerül. A magyar avantgárd csaknem elfeledett mestere, Szántó György korai olajképe, az Öröm 34 millió forintról indulva várja a liciteket. A megszokottnál gazdagabb a kortás anyag is, többek között Szentjóby Tamás, Lakner László, Fehér László, Nyári István és Konkoly Gyula munkáival. Az árverési anyaga itt található.

Szerző: műtárgy.com
Forrás: Portfolio.hu
További cikkek
Az ír koronázási ékszerek eltulajdonításának fordulatos története

Az ír koronázási ékszerek eltulajdonításának fordulatos története

2024-04-17

Az Artnet legújabb The Hunt című sorozatában olyan művészeti alkotásokat és ősi relikviákat kutat, amelyek - sajnos - az idők során elvesztek. A frigyládától Kleopátra sírjáig ezek a legendás kincsek régóta megragadják a történészek és a régészek fantáziáját, még akkor is, ha a történelem rétegei alá vannak eltemetve. 

Műtárgy-kalauz stopposoknak XXVI.

Műtárgy-kalauz stopposoknak XXVI.

2024-04-17

Az OCTOGON és az Art Advisory Budapest közös sorozatában – az aktuális online tematikához kapcsolódóan – mindig egy-egy újabb hazai művészre és alkotására hívjuk fel olvasóink figyelmét. Az áprilisi, Építészet & Művészet fókuszunknak megfelelően ezúttal Wolsky András Random Space-Constellation NO'1 című térbeli művét mutatjuk be.

Milánói útikalauz műkedvelőknek

Milánói útikalauz műkedvelőknek

2024-04-16

A művészet és a dizájn szerelmesei számára talán még soha nem volt alkalmasabb időpont Milánó meglátogatására. Április közepén a Design Hét, a Miart és a Velencei Biennále hármasa találkozik, a város irigylésre méltó művészeti, dizájn és gasztronómiai célpontjai pedig a figyelem középpontjába kerülnek. Azonban, ahogyan azt a város bármelyik galériása el fogja mondani, Milánó számtalan kulturális gyöngyszemét egész évben meg lehet tekinteni.

Lakner László festményével bővült a Centre Pompidou gyűjteménye

Lakner László festményével bővült a Centre Pompidou gyűjteménye

2024-04-09

Lakner László Barikád című festménye bekerült a párizsi Centre Pompidou rangos gyűjteményébe. Lakner a magyar neoavantgárd egyik legjelentősebb képviselője, az 1972-ben készült alkotása a Pompidou Kelet-közép Európai Akvizíciós Bizottság magyar tagjainak közvetítésével került be a párizsi múzeum állandó válogatásába.

A párizsi galériák új generációja változtatja meg a város művészeti szcénáját

A párizsi galériák új generációja változtatja meg a város művészeti szcénáját

2024-04-08

Párizs, a művészetek városa, lenyűgöző kulturális pezsgéssel büszkélkedhet. A múzeumok széles tárháza, a galériák sokasága és a magángyűjtemények – például a Pinault-gyűjtemény vagy a Fondation Louis Vuitton - lenyűgöző választéka nem mindennapi élményeket teremt a művészet rajongóinak. A Louvre örök klasszikusai mellett Párizs napjainkban a kortárs kiállításai révén is jelentős vonzerővel bír az érdeklődők számára.

Próbálta már?

Hirdetés feladása

Meghirdetheti eladó műtárgyait.

Aukciós értesítés

Valamennyi új aukciós katalógusról email értesítést kap.

Műtárgyfigyelés

A keresésének megfelelő műtárgyakról értesítést kap.

Értékbecslés

Értékbecslést kérhet műtárgyáról.

Kedvencek

Elmentheti kedvenc műtárgyait, hogy később a Kedvencek menüpontban könnyen megtalálhatók legyenek.

Projektjeink

Partnereink

Hiba!

  • A művelethez kérem jelentkezzen be!

Hírlevél feliratkozás

Hírlevél feliratkozáshoz adja meg az e-mail címét és kattintson a feliratkozás gombra.