Részletes keresés

Sztártételek az aukción - Kalapács alatt a Rockefeller-gyűjtemény

Idén májusban egy igazán értékes és különleges kollekciót árverez el a Christie’s: a bankár David Rockefeller és felesége, Peggy 1000 darabból álló gyűjteményét. Az aukciósház hat, a kollekció darabjainak szentelt árverést tart, valamint egy 11 napos online aukciót. A Christie’s  500 millió dollárt meghaladó bevételre számít, amelyből a házaspár által még az életükben támogatott szervezetek profitálnak majd, például a New York-i Modern Művészeti Múzeum, a MoMA. 

 

Diego Rivera A Riválisok c. festménye Peggy és David Rockefeller otthonában, Main-ben. A festmény becsült ára 5-7 millió dollár.

David Rockefeller édesanyja, Abby Aldrich Rockefeller és nagynénje, Lucy is szenvedélyes műgyűjtők voltak. David 14 éves volt, amikor 1929-ben Abby, néhány barátjával együtt megalapította a MoMA-t, a házuk közvetlen közelében. A családban tehát természetes volt, hogy a művészet a mindennapi élet része.

Claude Monet, "Nymphéas en fleur", 1914-1917 k. Becsült ár: 50-70 millió dollár

Peggy-vel 1940-ben házasodtak össze, ekkor kezdték el a műtárgyak tudatos gyűjtését, Alfred Barr, a MoMA igazgatója segítségével. Ötven év alatt olyan művészek főművei kerültek a tulajdonukba, mint Picasso, Gauguin és Seurat. Gyakran olyan legendás gyűjtőktől vásároltak, mint Alfred Chester Beatty és Gertrude Stein.

Willem de Kooning, Untitled XIX, 1982. Becsült ár: 6-8 millió dollár

A házaspár együtt élt a festményekkel a New York-i Terrytown-ban és a Maine-ben lévő házaikban. David Rockefeller még a 90-es éveiben is újabb és újabb művészek galériát látogatta. Így aztán a májusi aukciókon szereplő festmények is igen széles skálán mozognak: Vincent van Gogh, Matisse, Manet, Picasso, Seurat, Juan Gris képei mellett Edward Hopper, Willem de Kooning, Georgia O’Keeffe és Diego Rivera képeire is licitálhatnak az érdeklődők.

Georgia O'Keeffe, Near Abiquiu, New Mexico, 1931. Becsült ár: 3-5 millió dollár

Az biztos, hogy a licitálóknak mélyen a zsebükbe kell majd nyúlniuk, és az is valószínű, hogy egy-egy tárgy körül komoly verseny fog kialakulni.

 

Forrás: CNN

Szerző: műtárgy.com

További cikkek
Az ír koronázási ékszerek eltulajdonításának fordulatos története

Az ír koronázási ékszerek eltulajdonításának fordulatos története

2024-04-17

Az Artnet legújabb The Hunt című sorozatában olyan művészeti alkotásokat és ősi relikviákat kutat, amelyek - sajnos - az idők során elvesztek. A frigyládától Kleopátra sírjáig ezek a legendás kincsek régóta megragadják a történészek és a régészek fantáziáját, még akkor is, ha a történelem rétegei alá vannak eltemetve. 

Műtárgy-kalauz stopposoknak XXVI.

Műtárgy-kalauz stopposoknak XXVI.

2024-04-17

Az OCTOGON és az Art Advisory Budapest közös sorozatában – az aktuális online tematikához kapcsolódóan – mindig egy-egy újabb hazai művészre és alkotására hívjuk fel olvasóink figyelmét. Az áprilisi, Építészet & Művészet fókuszunknak megfelelően ezúttal Wolsky András Random Space-Constellation NO'1 című térbeli művét mutatjuk be.

Milánói útikalauz műkedvelőknek

Milánói útikalauz műkedvelőknek

2024-04-16

A művészet és a dizájn szerelmesei számára talán még soha nem volt alkalmasabb időpont Milánó meglátogatására. Április közepén a Design Hét, a Miart és a Velencei Biennále hármasa találkozik, a város irigylésre méltó művészeti, dizájn és gasztronómiai célpontjai pedig a figyelem középpontjába kerülnek. Azonban, ahogyan azt a város bármelyik galériása el fogja mondani, Milánó számtalan kulturális gyöngyszemét egész évben meg lehet tekinteni.

Próbálta már?

Hirdetés feladása

Meghirdetheti eladó műtárgyait.

Aukciós értesítés

Valamennyi új aukciós katalógusról email értesítést kap.

Műtárgyfigyelés

A keresésének megfelelő műtárgyakról értesítést kap.

Értékbecslés

Értékbecslést kérhet műtárgyáról.

Kedvencek

Elmentheti kedvenc műtárgyait, hogy később a Kedvencek menüpontban könnyen megtalálhatók legyenek.

Projektjeink

Partnereink

Hiba!

  • A művelethez kérem jelentkezzen be!

Hírlevél feliratkozás

Hírlevél feliratkozáshoz adja meg az e-mail címét és kattintson a feliratkozás gombra.