Részletes keresés

Tájékoztató az Egyesült Királyság Európai Unióból történt kilépése (Brexit) után a kulturális javak kivitelét és behozatalát érintő változásokról

Az Egyesült Királyság (hivatalosan Nagy-Britannia és Észak-Írország Egyesült Királysága) a 2021. január 1-jétől már nem része az Európai Uniónak. A 2020. december 31-ig tartó átmeneti időszakban az Egyesült Királyságot az EU részének tekintették és addig a vámhatósági ellenőrzések során az uniós vámjogot kellett alkalmazni, az Egyesült Királyságba irányuló műtárgykivitelek esetén nem volt szükség kiviteli engedélyre. 2021. január 1-jétől azonban az Egyesült Királyság harmadik országnak minősül. Így az Egyesült Királyság és az EU között bonyolódó áruforgalomra az uniós vámjog előírásait, ezen belül bizonyos vámalakiságok elvégzését és vámellenőrzések lefolytatását kell alkalmazni, a vámeljárások esetében vám-árunyilatkozatot kell majd benyújtani, az EU-ba importált áruk után pedig a kiszabott vámtartozást meg kell fizetni. Ezen kívül a vámhatósági eljárások során a kulturális javak esetében az irányadó ágazati uniós és nemzeti előírásokat szintén figyelembe kell venni, vagyis az Egyesült Királyságba irányuló kivitelekhez – a koruk és forgalmi értékük alapján engedélyköteles tárgyak esetén – a Miniszterelnökség Műtárgyfelügyeleti Hatósági Főosztály által kiállított kiviteli engedélyre van szükség. Az Egyesült Királyságból történő behozatal esetén a vámszervek a jogellenes behozatal megakadályozása érdekében (a 2019/880/EU európai parlamenti és tanácsi rendeletet 16. cikk (2) bekezdése alapján) az uniós vámjogszabályok előírásai alapján ellenőrzik a forgalmat.
A Brexit-tel összefüggő vámhatósági feladatellátást érintő, az ügyfelek tevékenységét segítő tájékoztató anyagok és az aktualitás információk a NAV internetes felületén a „BREXIT információk” menüpontban (http://www.nav.gov.hu/nav/vam/BREXIT), szakterületenként (többek között a korlátozások és tilalmak, témakörre vonatkozóan is, amelynek részét képezi a kulturális javak termékkategória) csoportosítva folyamatosan kerülnek elhelyezésre, illetve frissítésre. A tájékoztató anyagok között megtalálhatók a Bizottság által az egyes termékkörök és szakterületek vonatkozásában a Brexit-tel összefüggésben kiadott, magyar nyelven elérhető közlemények, így a Bizottság 2020. augusztus 17-én kiadott, az Egyesült Királyság EU-ból történő kilépése és a kulturális javakra vonatkozó uniós szabályok címmel kiadott közleménye is.


* * *
A változásokkal és a vonatkozó eljárásokkal kapcsolatban részletesebb tájékoztatást kaphat a vámszervek fenti, és a Műtárgyfelügyelet internetes honlapján a https://oroksegvedelem.kormany.hu/mutargyfelugyelet címen. Innen elérhetők a fent hivatkozott magyar és EU jogszabályok is hatályos formában. A Műtárgyfelügyelet elérhetőségei:
Miniszterelnökség Műtárgyfelügyeleti Hatósági Főosztály
Cím: 1077 Budapest, Kéthly Anna tér 1.
Postacím: 1357 Budapest 1., Pf.: 6.
Telefon: (+36)-1-795-2510
E-mail: mutargy@me.gov.hu

További cikkek
Mi várható a művészeti piacon 2024-ben?

Mi várható a művészeti piacon 2024-ben?

2024-03-25

Az Art Basel és a UBS március 13-án kiadott kutatásában, egy olyan művészeti piacról számol be, amely "bizonytalan gazdasági és politikai jövővel" néz szembe. A jelentés 2024-es, nyolcadik kiadását Dr. Clare McAndrew közga

A Christie's kiemelkedik, míg a Sotheby's és a Phillips gyengébben teljesít a 2024-es tavaszi aukciókon

A Christie's kiemelkedik, míg a Sotheby's és a Phillips gyengébben teljesít a 2024-es tavaszi aukciókon

2024-03-19

A Christie's 2024 tavaszi aukciós szezonjának 20-21. századi és szürrealista művészeti árverése (március 7.) kiemelkedő sikert aratott, díjakkal együtt összesen 137,7 millió font (174,8 millió dollár) bevétellel zárt. Ez a lenyűgöző eredmény ellentétben áll a Phillips gyengébb 20. századi és kortárs árverésével, amely alig haladta meg a 13,6 millió fontos (17 millió dolláros) becslést, illetve a Sotheby's 100 millió fontos (127 millió dolláros) árverésével, amely szintén nem hozta a várt eredményt.

Próbálta már?

Hirdetés feladása

Meghirdetheti eladó műtárgyait.

Aukciós értesítés

Valamennyi új aukciós katalógusról email értesítést kap.

Műtárgyfigyelés

A keresésének megfelelő műtárgyakról értesítést kap.

Értékbecslés

Értékbecslést kérhet műtárgyáról.

Kedvencek

Elmentheti kedvenc műtárgyait, hogy később a Kedvencek menüpontban könnyen megtalálhatók legyenek.

Projektjeink

Partnereink

Hiba!

  • A művelethez kérem jelentkezzen be!

Hírlevél feliratkozás

Hírlevél feliratkozáshoz adja meg az e-mail címét és kattintson a feliratkozás gombra.